Actualitate

”Liviu Rusu ar trebui să stea în continuare cu capul sub un brusture”, spune şeful CJ

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a trecut în revistă activitatea executivului în ultimul an. El s-a referit şi la fosta conducere a CJ, folosind termeni precum ”incompetenţă crasă”, ”prostie” sau ”opacitate”: ”Una dintre cele mai mari crime ale vechii conduceri, cu ghilimelele de rigoare, a fost ratarea exerciţiului financiar 2007-2013”.

Radu Moldovan şi-a prezentat raportul de activitate la un an de mandat în fruntea Consiliului Judeţean, pe capitole. El a vorbit despre ”dezorganizarea” găsită la CJ, despre ”incompetenţa crasă, opacitatea şi lipsa de transparenţă” a fostei conduceri şi despre proiectele incomplete realizate de fosta administraţie. ”Ştiţi cum s-au derulat şedinţele de CJ în mandatul trecut, care era atmosfera şi periodicitatea lor. În acest an CJ a eliberat 173 de proiecte de hotărâre, preşedinte a emis 404 de dispoziţii pentru reglementări în diverse domenii. Am supus aprobării legislativului toate deciziile, în precedentul mandat au fost foarte multe decizii luate ilegal, doar prin dispoziţia preşedintelui, care a driblat plenul CJ. Noi în premieră am spus dezbaterii publice bugetul, am decis să acordăm finanţare nerambursabilă pentru diferite proiecte. Avem acum în evaluare peste 50 de proiecte depuse”.

El a afirmat că a găsit la CJ ”un executiv demoralizat, demobilizat, fără niciun orizont şi într-o dezordine totală”. ”Multe instituţii erau în afara legii, dau ca exemplu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care avea funcţii plătit în plus, contrar legii. În urma unui audit am găsit foarte multe nereguli la CJ şi am dispus măsurile necesare. Am dispus măsuri privind circuitul documentelor clasificate, cu caracter secret, aici nu era niciun circuit sau loc de păstrare. Plus că oamenii de la biroul de audit fuseseră puşi să facă activităţi nonaudit. Noi am reînfiinţat biroul, aşa am văzut toate ilegalităţile derulate în perioada 2008-2012. Erau bugete fără nicio fundamentare, un tramvai, după părerea fiecăruia. Nu ştia nimeni unde sunt contracte, nu le urmărea nimeni, nu erau înregistrate, se făceau plăţi fără aviz. Era o lipsă totală de activitate, sunt funcţionari care l-au văzut o dată sau de două ori pe preşedintele CJ în cei patru ani. Una dintre cele mai mari crime ale vechii conduceri, cu ghilimelele de rigoare, a fost ratarea exerciţiului financiar 2007-2013, nimeni nu se ocupa de asta. Am creat o unitate specială de proiecte pentru a pregăti serios următorul exerciţiu financiar. Primarii au greutăţi la depuneri de proiecte pentru că nu au documente pe clădiri, pe terenuri. Facem inventarul imobilelor din domeniul judeţului, era alandala total, aproape pe nicio clădire documente. Apropo de lipsa de transparenţă a fostei conduceri. Eu acum sunt cu mine însumi la Curtea de Apel. Sigur, o să renunţ la recursul depus. N-am primit informaţii de interes public de la CJ şi a trebuit să acţionez în instanţă executivul CJ ca să obţin informaţii conform legii”, a spus el.

Radu Moldovan a trecut în revistă proiectele de realizare a semnului de intrare în judeţ (pana de păun), de infrastructură rutieră şi de utilităţi, de management integrat al deşeurilor, de transformare a Casei Argintarului în Centru German, de management eficient al Peşterii Tăuşoare, de reabilitare a Ambulatoriului şi a cinematografului Dacia, de dotare a ISU cu autospeciale.

”Proiectul sistem management integrat al deşeurilor solide a fost derulat foarte prost de administraţia PDL-Liviu Rusu. Am reuşit să deblocăm proiectul cu ajutorul primarilor. Am finalizat licitaţia pentru achiziţia operatorului care va colecta deşeurilor. Acum sunt contestaţii, dar îmi doresc ca până la finalul anului să se finalizeze în integralitate acest proiect, care trebuie făcut în interesul oamenilor şi nu pentru grupuri clientelare cum obişnuiau să facă cei care erau înainte. Mai avem derularea unui segment, implementarea pubelelor pentru colectare selectivă, suntem la al treilea rând de licitaţii. Am depus documente la Ministerul Mediului pentru prelungirea duratei de implementare a proiectului pentru a nu ajunge în situaţia în care am fost cu DJ 151. Cât priveşte Casa Argintarului, văd că fostul preşedinte în loc să stea în continuare cu capul sub un brusture are curajul să mintă cu neruşinare. Am abandonat să mai vorbesc despre el, dar văd ne spune cum a făcut el proiectul. Da, respins în 2012 din cauza prostiei lor pentru că nu aveau documente pe teren. Datorită incompetenţei din marea administraţie Rusu, proiectul cu Ambulatoriul a fost incomplet şi incorect întocmit. Incompetenţă crasă a conducerii. Trebuie să recunosc şi meritele altora, executivul Liviu Rusu a depus proiectul cu Peştera Tăuşoare, singurul proiect cu finanţare europeană în patru ani al administraţiei Liviu Rusu. Îi mulţumesc din suflet pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o de a semna eu acest proiect, în urma muncii asidue depuse de fostul executiv. Nu vreau să vorbesc despre sistemul informatic, despre banii cheltuiţi şi ce avem aici, o să se ocupe instituţiile de specialitate de lucrul ăsta”, a comentat Moldovan, adăugând că are în vedere două mare proiecte pe turism, pentru zonele Colibiţa şi Pasul Tihuţa.

Radu Moldovan a spus că parteneriatele externe au fost ”persiflate” de fostul executiv, iar actuala conducere a început să ”dezgheţe” relaţii cu partenerii din străinătate. ”Am asigurat un climat de stabilitate şi normalitate la CJ, la şedinţe, am avut o mică sincopă cu cei cărora le place să bage bota prin gard şi care n-au catadicsit să respecte o decizie definitivă şi revocabilă a instanţei. Au pierdut (n.r. – PDL) şi procesul prin care ne cereau anularea hotărârilor date atunci în CJ”.

1 comentariu

  • Mda . . . . legat de DGASPC . . . . au facut ei mare . . .acolo , au pus la conducere o betivanca care ameninta toti angajatii , pacat ca cei din exterior nu vad ce se intampla acolo , mai mult de jumate din angajati si-au dat demisia . . .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.