Actualitate

Primarul Creţu: Oborul din Viişoara era un loc mizerabil în care ţiganii schingiuiau caii

Locuitorii satului Sigmir, localitate componentă a oraşului Bistriţa, cer, municipalităţii, prin vocea delegatului sătesc Gavrilă Gavrilaş, să deschidă un târg de animale înspre Blăjeni. Deşi l-a desfiinţat pe cel din Viişoara, primarul Ovidiu Creţu a dat un răspuns surprinzător.

Desfiinţarea târgului de animale de la Viişoara şi transformarea oborului de vite în zonă de agrement a nemulţumit multă lume care locuieşte în zona rurală a oraşului. Oamenii s-au plâns că nu mai au unde să-şi vândă vitele şi nici de unde cumpăra cereale.

Primarul Ovidiu Creţu, cel care a decis desfiinţarea târgului, a rămas de neclintit, iar vechiul obor s-a numit Heidenfeld şi a devenit un fel de zonă de agrement, mai mult goală decât utilizată.

Locuitorii satului Sigmir, prin vocea delegatului sătesc Gavrilă Gavrilaş, au cerut însă municipalităţii să înfiinţeze un târg la ieşirea din Sigmir spre comuna Şintereag, pe deal, unde sunt utilităţi pentru ca acesta să poată fi autorizat.

Primarul Ovidiu Creţu a declarat, în şedinţa Consiliului Local Bistriţa de joi, că nu are nimic împotriva amenajării unui târg de animale în zonă. „Am avut nişte discuţii cu primarul comunei Şintereag, Ioan Bob, care mi-a spus că locuitorii din zonă cer să fie amenajat un târg în zona aceea. Vom relua discuţiile, nu avem nimic împotrivă, dar vom lăsa comuna Şintereag să se ocupe de organizare. Cred că aşa este firesc”, a spus primarul Ovidiu.

ACTUALIZARE Consilierii municipali au discutat şi despre înfiinţarea unei pieţe agroindustriale la Viişoara, proiect al consilierului Alexandru Toniuc.

Preşedintele PER Bistriţa, Marius Bălan, a luat însă cuvântul şi a spus că este de dorit un obor de vite la Viişoara şi, în cazul în care nu se vrea acest lucru, o locaţie potrivită ar fi Sărata, aflată pe traseul ancestral al ciobanilor de pe Valea Şieului.

Viceprimarul George Avram a spus că ideea reînfiinţării târgului de animale la Viişoara nu e bună fiindcă s-ar aglomera din nou traficul pe DN 17 cu tot felul de atelaje. George Avram a mai spus că şi numărul crescătorilor de vite din zonă a scăzut, păşunile din Viişoara fiind concesionate de cinci proprietari de microferme.

Primarul Ovidiu Creţu a spus că oborul de la Viişoara – care a fost desfiinţat chiar de el – a fost cel mai mizerabil loc pe care l-a întâlnit vreodată în care ţiganii „schingiuiau caii” punându-i să tragă stâlpi de beton ca să-i vândă la un preţ bun şi un loc în care îşi vindeau porcii speculanţii care îi cumpărau pe nimic de la ţăranii din sate. Edilul a spus că ar fi de dorit ca la Viişoara să poată funcţiona regulat o piaţă eco, dar nu poate fi organizată fiindcă nu este cu cine. Edilul a amintit că s-a rugat de primarii de comune să trimită fermieri cu marfă la Bistriţa la diverse evenimente organizate de municipalitate fiindcă altfel nu ar fi venit niciunul întrucât nu au suficientă marfă pentru a putea vinde timp îndelungat.

„Chiar şi ce a propus delegatul de la Sigmir – înfiinţarea unui târg pe dealul spre Blăjeni – ţine de o administraţie comunală. Putem intra în parteneriat cu Primăria Şintereag, dar nu să ne ocupăm noi, administraţia unui oraş de târguri de animale”, a spus Creţu.

În ce priveşte produsele bio, primarul a spus că „nu există aşa ceva la Bistriţa”. „Nici măcar roşiile mele din grădină nu sunt bio pentru că ar însemna să nu dau cu îngrăşământ timp de trei ani. Eu nu susţin o piaţă agroindustrială în Viişoara ca să nu mai vorbim de târg de animale. Cele mai multe oi sunt în Unirea, pe de altă parte dacă tot vorbim de oieri. Dacă mergeţi la piaţă, în Decebal, caşul şi urda sunt de pe Şieu într-adevăr. Nu vrea nimeni să meargă să vândă în altă parte, deci e greu să îi duci în Independenţei, cu atât mai mult la Viişoara”, a spus primarul.

Proiectul de înfiinţare a unei pieţe agroindustriale la Bistriţa a primit doar trei voturi „pentru”, insuficient, aşa că a fost respins.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.