Actualitate

”Locuitorii din Tărpiu nu știu ce se întâmplă. Se va tăia o pădure care îi proteja un pic”

”Ne întrebăm cum de acest județ mai funcționează. Dacă ne uităm la zona Tărpiu, la renumitul Centru de Management Integrat al Deșeurilor, nu se poate să nu ne vină în minte întreaga lui epopee, de la modul în care a fost proiectat și construit. Anul trecut, Ministerul Apelor și Pădurilor a aprobat acel articol care permite raderea pădurilor și trecerea gropilor de gunoi în păduri. Am luat atitudine, am spus lucrurilor pe nume și iată că astăzi, în 2018, primarul din Dumitra care spunea că nu va aproba niciun fel de acțiune este cel mai înfocat susținător al donării către CJ a cel puțin 10 ha de teren într-o pădure comunală pentru realizarea următoarelor celule de depozitare a gunoiului”, a declarat președintele Organizației Județene a Partidului Verde Bistrița-Năsăud, Cristian Țetcu.

El a afirmat că Parlamentul European a aprobat de curând noua platfomă de economie circulară și noile directive pentru gestionarea deșeurilor și a gropilor de gunoi. ”La ora 17.00, administrația din Dumitra inițiază o ședință de CL spunând că nu se va discuta donarea terenului pentru construirea gropii de gunoi, dar noi știm că tocmai acest lucru se va întâmpla. Îl vor adopta, au majoritate PSD-ALDE, chiar și PER, doi consilieri care numai ecologiști nu pot fi considerați, și suprinzător nimeni din localitea Tărpiu și din vecinătate nu are habar de acest lucru. Administrația este acolo ca să lupte pentru binele cetățenilor și mă întreb cum de acești oameni nu au habar de ce se întâmplă în comunitatea lor, când 10 ha se scot din proprietatea lor, pădure care încă îi mai proteja un pic, le mai dădea un pic de aer. O taie și pe aia și se contruiesc niște gropi. Parlamentul European mai spune că în perspectiva anilor 2025-2030 recomandarea este să se ajungă la 10% depunere deșeuri în gropi, iar România depune peste 80% din gunoi în gropi. Suntem penultima țară din UE, doar Grecia ne mai întrece cu 82%. Politica în Bistrița-Năsăud este de a extinde gropile, de a depozita în continuare, de a căuta soluții de incinerare a deșeurilor ca fiind perspectiva de a ne scăpa de ele”.

Pentru construcţia celei de-a doua celule a depozitului ecologic de la Tărpiu este nevoie de o suprafaţă de 10 hectare de teren identificată într-o pădure. Primarul comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, este dispus să o cedeze Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, deşi e de acord teoretic cu „verzii” care se opun proiectului. Primarul spune totuşi că este în interesul „tărpienilor săi” să accepte propunerea CJ şi a ALDE, partidul din care face parte. Aici mai multe detalii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.