Opt lucrări pentru grupul statuar din Piața Unirii. CL va alege. Iată machetele

Holistic

(FOTO) Opt proiecte au fost depuse la concursul de soluții organizat de Primăria Bistrița pentru realizarea unui grup statuar din bronz în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri. Obiectul principal al concursului a fost elaborarea unui concept de ansamblu, respectiv a unei soluții artistice, care să cuprindă o propunere de lucrare de sculptură ca monument de for public și amenajarea amplasamentului.

 

Lucrările au fost realizate de artiști plastici din București, Cluj-Napoca, Dâmbovița, Bistrița, machetele fiind expuse la Primărie. ”Îngerul Unirii”, momentul desemnării reprezentanților Bistriței la Marea Adunare de la Alba Iulia, cei cinci delegați ai Bistriței la Marea Unire, ”12 stâlpi ai înfăptuirii Marii Uniri”, mâini întinse unele spre altele, reprezentări sub formă de coloane și unele viu colorate sunt soluțiile prezentate juriului.

Primarul Ovidiu Crețu a spus că într-o viitoare ședință de Consiliu Local se va decide prin vot, din primele patru lucrări în ordinea punctajului, proiectul care va fi pus în practică.

”Au fost prezentate opt lucrări, iar comisia a făcut un punctaj de la 776 și până la 549 de puncte. Primele două lucrări sunt foarte apropiate ca note, 776 respectiv 751, mai sunt două lucrări cu peste 700 și într-o ședință viitoare de Consiliu Local, poate una extraordinară, voi supune votului selectarea din cele care au peste 700 lucrarea care se va realiza”, a menționat primarul Bistriței, fără a le nominaliza.

Câștigătorul va primi un premiu de 500 de euro.

Membrii juriului: Radu Moraru – rector al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (președinte), Șerban Țigănaș – arhitect, președintele Ordinului Arhitecților din România, Gheorghe Mândrescu, istoric de artă – Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, Narcisa Turcanu, arhitect – Ordinul Arhitecților din Transilvania – Cluj-Napoca, Oliv Mircea – președintele Asociației UAP Cluj-Bistrița, Alexandru Uiuiu – Directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș – directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Monica Pop – arhitect șef Bistrița, Vasile Duda – istoric de artă, Liceul de Artă ”Corneliu Baba” Bistrița (membri), Mihaela Vrabete, arhitect, Primăria Turda, Corneliu Gaiu, istoric, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud (supleanți).

2,6 milioane lei au fost alocate la începutul anului de la bugetul local pentru realizarea unui grup statuar în Piața Unirii, suma incluzând și amenajările necesare.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Victor

  Una mai penibila decât alta. (ca să folosesc cel mai bland termen posibil). Singurul monument de care este nevoie în fața Bisericii Greco- catolice este statuia cardinalului Iuliu Hossu, conjudețeanul nostru, citind declarația Unirii. Orice altă reprezentare figurativă sau cu mulțime de personaje caricaturizate, caragialești, vă fi o nouă minciună și insultă a memoriei înaintașilor menită a ascunde raptul și silnicia ultimilor 70 de ani în care Biserica românilor din Bistrița furată de slugile lui Stalin este ocupată în continuare de ocupanți.

  (0)
  • Maniu

   Multi nu pricep ce a facut biserica greco catolica pentru tara asta. Dar cum sa stie romanul cand altii ascund adevarul, dar si cand il afla tot adormit ramane pt ca nu cumva sa deranjeze pe altii. Noapte buna romani.

   (0)
  • Petra Raiu

   Felicitari VICTOR pentru comentariu. Ai perfecta dreptate !
   Un juriu plin de super-experţi: rectori, pro-rectori, contra-rectori, etc. Se pare că tot un juriu asemănător, ne-a „ blagoslovit” cu Monumentul „Sula” din Parcul eroilor şi cu Monumentul : „Ceternele rişii din PVC” – din faţa C.J.
   Dar, pe noi simplii cetăţeni ai oraşului pe banii cărora se vor face aceste lucrări, cine ne reprezintă în onoratul JURIU-??? Chiar nimeni? Deci parerea noastra nu conteaza ?
   Stimaţi domni juraţi : Unirea s-a făcut de către OAMENI-!!! Prin urmare noi simplii cetăţeni, dorim un monument cu OAMENI -!!! Sau credeţi că Bistriţa nu a avut OAMENI de seama la Marea Unire? İa citiţi aici, şi alegeţi :
   Doctorul veterinar Pavel Tofan – un luptător pentru Marea Unire-!
   Originar din Neposul legendar, cunoscut şi sub numele de Vărarea, Petru Tofan a intrat în galeria fruntaşilor năsăudeni, alături de Victor Onişor, deputat în prima Adunare Constituantă, Iulian Marţian, coordonatorul Gărzii Naţionale din Năsăud şi Enea Grapini, membru al Consiliului Naţional Român Central, care au luptat pentru realizarea Marii Uniri de la 1 DECEMBRIE 1918.
   İată şi Componența Senatului național român (prezidenți : dr.Gavril Tripon, Vasile Pahone, dr.Leon Scridon, Dionisie Vaida, Grigore Pletosu, dr.Alexandru Pop ; notari : Dr. Victor Moldovan, Emil A. Chiffa, dr. Ioan Lazăr, Ioan Petringel, Aurel Belteag ; cassar : Ioan Corbu ). Nu lipsesc nici numele a 16 ofițeri din gărzile naționale : Grigore Bălan-locotenent, Cornel Ordace-locotenent, Emil Monasterian-locotenent tehnic, Emil Rebrean-locotenent, etc.
   Alegeţi domnilor juraţi, dar numai împreună cu noi.
   Pentru că DE LA NOI vin acele câteva zeci de milioane care vor intra în buzunarul câştigătorului-! Nu de la Onor-Juriu-! Să fie clar.

   (0)
  • Sunt ateu, SLAVĂ DOMNULUI !

   Lui Pomohaci s-ar impune de urgență o statuie. Sau preoților de pe vremea lui ceașcă care erau majoritatea informatori la securitate și înregistrau spovedaniile cu magnetofoane Majak.

   (0)
 2. Balan Marius - contribuabil

  De data asta MARIA SA PRIMARU a catadicsit sa ne trimita spre vizualizare cu ajutorul presei cele opt fotografii. Despre gusturile personale nu voi aminti nimic, ca nu conteaza in ecuatie. Nu inteleg un lucru insa. De ce consilierii majoritatii care dau tonul la felul in care se cheltuie banii orasului pe tot felul de aberatii sa aiba din nou controlul asupra a ceea ce doresc doar ei. Democratic, fata de bistritenii contribuabili se impune sa se afiseze un concurs pe FACEBOOK, si noi locuitorii acestui oras sa avem dreptul de a hotari care grup statuar il vrem a se instala. Nu de alta dar am vazut ce gusturi indoielnice cam demult persista in randul alesilor si cat de tare sunt praduiti banii pe fantasmagorii.

  (0)
 3. Victor

  În 8 septembrie 1916 după ce România declarase război Austro-Ungariei Miron Cristea semna alaturi de mitropolitul Mangra „Cercularul intregului cor episcopesc ortodox din Transilvania” din care retinem:
  „Romania in mod perfid a ridicat arma asupra patriei noastre…
  Unde va este si in ce se arata patriotismul vostru, romani ucigatori de frati…
  Voi intindeti granitele voastre in hotarele noastre, voi cresteti puterea voastra, venitele voastre dezbracand pe alte natiuni…
  Acela care cu vorbele vicleniei pe buze, cu dorul de jaf in suflet, vine in hotarele noastre, nu-i frate, ci cel mai pagan dusman…
  Fata de noul dusman care ravneste in chip atat de pacatos la stirbirea si la stricarea hotarelor noastre, vom lupta cu vitejie si credinta.…..”
  Mai departe Episcopul Miron Cristea a trimis o circulară catre preoţii militari, cerând ostasilor să-şi indeplineasca cu sfintenie jurămantul depus!
  Episcopul Miron Cristea, se refugiază la Budapesta, de unde trimetea tot timpul pastorale în care îndemna soldaţii români:
  “să nu se clatine în credinţa si alipirea catre Tron”.
  Tot el este cel care declara la începutul războiului:
  “Va zdrobi personal cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean, care va indrazni sa treaca Carpatii si sa pasasca pe pamantul Transilvaniei cu numele de Erdely”.
  Pentru a-l potoli, lui Miron Cristea i s-a promis Scaunul Patriarhal de la Bucureşti. A devenit şi ministru.

  Acesta este profilul patriotic și moral al celui pe care puterea politico-religioasa de astăzi vrea să-l lipească de biografia curată ca lacrima a marelui ierarh și patriot Iuliu Hossu în spiritul „pupat toți” piața independenței. Acesta este centenarul pregătit de cei care proclamă azi necesitatea unui moment 0 al României, un moment de înaltă elevație, al unirii penalilor cu folcloristele.

  (0)
 4. Victor

  Ca să fie treaba bună până la capăt, cel care declara la începutul războiului:
  “Va zdrobi personal cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean, care va indrazni sa treaca Carpatii si sa pasasca pe pamantul Transilvaniei cu numele de Erdely”, odată ajuns prim ministru Miron Cristea a devenit co-responsabil, ca premier, la finele anilor 30, pentru legislaţia antisemită introdusă în România. De numele lui Cristea şi al altor politicieni din România interbelică se leagă şi infamanta invalidare a cetăţeniei române deţinute de un sfert de milion de evrei români. Nu trebuie uitat că, sub guvernul precedent, Goga-Cuza, România a devenit cea de-a doua ţară europeană, după Germania, care şi-a oferit o imundă şi jenantă legislaţie discriminându-i pe evrei.
  Deși ar fi putut să abroge această lege, Patriarhul a fost cel care a aplicat-o, conform propriei sale viziuni antisemite, militând pentru alungarea evreilor din România. Într-un articol al vremii, semnat de Miron Cristea, acesta scria că „a nu reacționa împotriva evreilor înseamnă a ne duce de vii la pieire”.
  În anul 1938, revista Time, oferea o mostră din gândirea antisemită a patriarhului:
  „Sarcina unui creștin este să se iubească pe sine, înainte de toate, și să se asigure că nevoile sale sunt satisfăcute. Abia atunci își va putea ajuta aproapele. De ce să nu scăpăm de acești paraziți care sug sângele românilor ortodocși? Este o datorie sfântă să reacționăm împotriva lor – Patriarhul Miron Cristea
  Acesta este „modelul european” pe care îl propune Romania de astăzi contemporaneității și viitorimii. Dar, ce te poți aștepta de la o țară al cărei Parlament este condus de un condamnat penal și un guvern consiliat de alt condamnat penal. Penal și Penibil!

  (0)
 5. no name

  Desigur se va face ceva deosebit,incantator ochiului,trainic si cu mult bun gust precum fantana de la Consilul Judetean.

  (0)
 6. Victor

  Cel mai potrivit lucru de făcut, un adevărat moment 0 al Noii Românii Europene și Asumate care ar putea fi făcut ar fi retrocedarea Bisericii Minoriților proprietarului de drept, Bisericii greco-catolice. Abia atunci, cu ierarhii îmbrățișați ai celor două culte, concelebrând o liturghie în biserica retrocedată s-ar putea reface peste veacuri momentul de la 1918. Abia atunci cuvintele martirului Iuliu Hossu: „Dreptate şi adevăr la temelia României întregite” vor fi îmbrăcate în haina realității. Restul e minciună pentru uzul penalilor și folcloristelor. Până una-alta ierarhilor ortodocși le este interzis să concelebreze cu greco-catolicii. Despre ce Unire vorbim?

  (0)
 7. Victor

  Drapelul rosu de la Cluj
  de Nicolae Prelipceanu , 11 iulie 2006
  Exista perceptia gresita ca, daca aperi dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, esti automat impotriva Bisericii Ortodoxe. Am auzit si argumentul enorm ca Biserica Greco-Catolica nu mai trebuie sa primeasca inapoi ceea ce i-au confiscat comunistii, pentru ca numarul de credinciosi ai acestui cult a scazut. Ca si cum, daca unei familii cu zece copii comunistii i-au confiscat averea, iar intre timp i-au si omorat pe noua dintre cei zece mostenitori, acum, cand se reconstituie dreptul la proprietate, cel de-al zecelea nu mai poate primi decat a zecea parte din averea confiscata. Cam acestea sunt cele doua premise de la care porneste, marturisit sau nu, noul mitropolit, Bartolomeu Anania, atunci cand santajeaza clasa politica romaneasca amenintand-o ca, daca nu face lege speciala pentru Biserica Ortodoxa majoritara, oamenii bisericii se vor implica in politica la alegerile viitoare, anticipate sau normale. Argumentatia de acest tip este inca unul dintre reziduurile colectivist-comuniste din mentalitatea romanului. Te-ai fi asteptat de la un om luminat, un scriitor si un invatat cum este inaltul ierarh de la Cluj, sa poata depasi aceasta mentalitate, cu atat mai mult cu cat nici nu s-a format in spiritul ei. Sau, poate, atunci cand, dupa anii de puscarie comunista, a fost trimis destul de repede la ortodocsii romani de peste mari, i s-o fi implantat si mentalitatea majoritara a acelui timp in aceasta parte nefericita de lume.
  Nu sunt impotriva ortodocsilor, sunt chiar un membru mai relaxat al acestui cult, dar am invatat, printre putinele lucruri pe care le stiu, ca „amicus Plato, sed magis amica veritas”. Adica sunt prieten al lui Platon (sau al altcuiva, dupa caz, in al nostru, Biserica Ortodoxa), dar sunt mai mare prieten al adevarului (adica, in cazul nostru, e clar)…
  Nu mi-as fi permis sa discut afirmatiile mitropolitului de la Cluj daca acestea nu ar incerca sa impuna o profunda inechitate si daca nu ar fi fost neadevarate: a spus ca greco-catolicii refuza dialogul. Cu cine sa aiba dialog? Cu cineva care porneste de la ideea ca Biserica Ortodoxa trebuie sa le ia tot ce au avut, inclusiv, mi se pare, casele parohiale, doar pentru ca bolsevicii i-au fortat sa-si renege cultul in care au fost botezati? Iata un stegulet – dar ce zic eu? -, un ditamai drapelul, rosu in ochii UE. Rosu si-n ochii nostri.
  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/drapelul-rosu-de-la-cluj–28440

  (0)
 8. statuia

  poza 1/5 – maria sa cretu la bancuri cu popa
  poza 2 – o alta sula, dar in colturi
  poza 3 – protestatari in fata primariei
  poza 4 – ajuta-ne doamne sa scapam de cretu
  poza 6/7 – hora veveritelor din primarie
  poza 8 – o sula partata, disecata longitudinal
  poza 9 – la impartirea ajutoarelor sociale

  (0)
 9. electricianul

  „Sula” de la Prefectură, a înghițit deja prea mulți bani publici.
  Nu cheltuirii banilor publici pentru statui, în timp ce clădirea veche a CNLR poate să cadă în orice moment peste elevi și profesori!!!

  (0)
 10. DEBĂLAN

  Îmi pare rău ,dar în Poza 1/5 nu e popa,este moş tăgârţă Bălănel travesti în sutană.Păi nu-i el toată ziua deghizat prin pieţele oraşului!. Aşa că merită o statuie, numai că lipseşte piaţa Chelului.

  (0)
 11. ErikvonDanniken

  Domnule Victor ,respect !!!!!

  Informatie bine sintetizata si cel mai important : ati reamintit ADEVARUL !
  BISERICA ORTODOXA prin LIDERII EI
  cosmetizeaza in continuu ADEVARUL ,
  iar la Bistrita nu putea fi altfel .

  Bineinteles ca se va gasi cineva sa va contrazica….

  Cred ca printre cei care merita statuie sau bust este si Iuliu Maniu…un MARE ROMAN , ucis chiar de catre „fratii ” lui ,
  fara sa-i faca un loc de veci…
  innobilind astfel Cimitirul Saracilor din Sighet.

  (0)
  • Alan Dala

   Din pacate, lui Iuliu Maniu nu putem sa ii facem statuie, deoarece a fost penal. Chiar acum demareaza o strangere de semnaturi pentru campania „Fara penali in statui publice”.

   (0)
  • Alex

   @alandala Desigur pentru penalii de azi, rămân penali în continuare și subiect de batjocură toți aceia care li s-au opus și pe care ei, urmașii comuniștilor i-au condamnat și ucis. Astăzi, fără rușine amestecați lucrurile într-o mare de minciună și relativism moral pentru a vă justifica. Pentru a justifica susținerea unor hoți și mincinoși care au furat de la copii și s-au îmbogățit peste măsură în fruntea țării pentru a fura și minți în continuare, pentru a vă bate joc de viitorul acestei țări pe care o vedeți doar o pradă pentru gașca voastră nesătulă și nerușinată!
   @ErikvonDanniken Da, Iuliu Maniu merită o statuie în fiecare oraș și n-o va avea pentru că modelul lui e atât de depărtat de lumea conducătorilor de astăzi. Și nu e o coincidență că și el era greco-catolic.

   (0)
  • Alan Dala

   Pai chiar tu zici ca a facut puscarie. Deci a fost penal. Departe de mine gandul de a-l vorbi de rau. Eu doar aplica standardele voastre si uite ce iese.

   (0)
 12. RABI

  Eu cred că tot mai bine ar fi amplasarea unui grup statuar cu înaintaşii progeniturilor care azi ne dau lecţii de democraţie şi ne arată calea de urmat spre un viitor luminos aşa cum o făceau aceştia nu cu mult timp în urmă.Nu-i aşa moşule?,sau ce viaţă mai trăiam pe la cotul Iadului!Hehei….

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.