Actualitate

Lucrările de modernizare a Parcului Municipal, recepţionate. ”Este o parte din Bistriţa europeană”

La finalul proiectului cu finanţare europeană ”Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal”, în valoare de 4 milioane de euro, primarul Ovidiu Creţu a declarat că întreţinerea parcului va necesita destui bani, dar că ”frumuseţea şi democraţia costă”: ”Începuturile reabilitării parcului sunt undeva prin 2006, iar la şapte ani de la primul semnal rezultatele sunt pe măsură”. (FOTO)

”Am făcut recepţia lucrării. Este un proiect excepţional, care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, program în valoare de peste 23,5 milioane euro. Constructori, SC CML.RO SRL în asociere cu SC Hidrocanal SRL. Valoarea totală a proiectului pentru care am semnat finanţarea a fost de 17.638.896,13 lei, iar valoarea finală a proiectului este de 9.077.874,94 lei, inclusiv TVA, adică 51,46% din valoarea pe care am semnat-o ca şi finanţare. Ne-a deranjat reducerea, am fi dorit să folosim toţi banii europeni, dar prin licitaţie valoarea a scăzut foarte mult şi apoi şi prin corecţii pe parcursul execuţiei. Valoarea cea mai mare din suma totală a fost pentru execuţie lucrări, 8,6 milioane. Începuturile reabilitării parcului sunt undeva prin 2006, în perioada domnului Vasile Moldovan, când a fost comandat studiul de fezabilitate. La şapte ani de la primul semnal rezultatele sunt pe măsură. Parcul este deja folosit de sute de cetăţeni care vin să se bucure de o parte a Bistriţei europene. Cu siguranţă ne va costa întreţinerea parcului, nu-l putem lăsa de izbelişte, va trebui să avem o persoană care să se ocupe de grupurile sanitare, una-două persoane pentru cositul ierbii şi adunatul frunzelor, intervin costurile cu iluminatul public şi consumul de apă. Va costa ceva, dar se ştie că frumuseţea şi democraţia costă”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.

Proiectul ”Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal”, derulat prin Programul Operaţional Regional (17.638.896,13 lei), a prevăzut realizarea unor lucrări de anvergură, ”pentru a transforma parcul în adevărata inimă verde a oraşului, o oază de agrement şi relaxare la standarde europene”: plantarea a 249 de arbori, reconfigurarea şi reabilitarea aleilor (10.560 mp), a locurilor de joacă, extinderea iluminatului public, alee nouă pentru biciclete şi role (1.900 mp), un labirint vegetal format din plante cu talie joasă, 224 de bănci, 70 de coşuri de gunoi şi pubele, 6 panouri de informare, amenajarea unui luciu de apă (475 mp) – populat cu peşti ornamentali, reabilitarea spaţiilor verzi cu gazon tip rulou, sistem de irigaţii (3,6 ha), patru cişmele de apă, protejarea şi punerea în valoare a celor două specii de arbori monumente ale naturii Ginkgo Biloba şi Liriodendron Tulipifera, modernizarea şi exinderea străzii Parcului până la str. Ion Raţiu (3.610 mp), refacerea trotuarului aferent (1.703 mp), parcări auto (780 mp).

Parcul Municipal a fost amenajat la începutul secolului XX de către municipalitatea acelor vremuri, iar lucrări s-au făcut după anul 1952, când s-au construit alei noi şi au fost amplasate piese de mobilier urban. Parcul Municipal, ”Promenaden Park” aşa cum era denumit la începutul secolului XX, nu suferise modificări şi intervenţii de peste 20 de ani.

Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!

1 parc receptie 2 parc receptie 3 parc receptie 4 parc receptie

3 comentarii

  • Da, o chestie, poate singura, pentru care tov. primar merita oareşce consideraţiune…. iar, ca să-i enervez pe uslamişti, aduc aminte că acest proiect a fost semnat de tov. primar cu fostul ministru al dezvoltării, păpuşica pdl-istă, madam Udrea…. o să mai pupe oraşu’ ăsta vreun proiect de acest gen, când or zbura bivoli, or o mai ajunge madam Udrea ministru.

  • Primarul recunoaste ca Începuturile reabilitării parcului sunt undeva prin 2006, în perioada domnului Vasile Moldovan, când a fost comandat studiul de fezabilitate, dar uita sa aminteasca de proiectul “P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill)” existent tot din 2006 si care prevedea amenajarea raului Bistrita ca zona de agrement in continuarea parcului si construirea unei artere de circulatie care sa includa si o pista de biciclete pe malul stang al raului Bistrita de la Podul Jelnii la Podul Budacului.
    Totusi, bine ca s-a facut cel putin reabilitarea parcului chiar daca nu era o prioritate absoluta. Mai prioritara era amenajarea raului Bistrita care ar fi adus ceva in plus pentru oras. Proiectul de reabilitare a parcului a inclus insa cateva amenajari inutile. Este vorba de acel helesteu, de labirint si chiar de pista de biciclete. In primul rand helesteul diminueaza suprafata si asa redusa a parcului, fara sa aduca nimic in schimb, ci dimpotriva accentueaza senzatia de ingesuiala intr-o zona destul de animata din vecinatatea casei de cultura. Apoi labirintul amplasat langa un fragment din zidul cetatii, putea sa lipseasca. Eventual in locul lui putea fi amenajata o oglinda de apa, sub forma unui lac , situat intre zidul de aparare si valul de pamant, simuland astfel santul de aparare existent in sistemul de fortificatie al orasului medieval. Acest lac, fiind mai retras pe o latura a parcului, putea iarna sa fie amenajat ca patinuar artificial. Chiar si pista de biciclete putea sa lipseasca, ramanand in continuare doar o alee de promenada. Nici circulatia auto nu este rezolvata in mod rezonabil. Strada Parcului cu sens unic ar trebui rezervata doar riveranilor (institutii sau locatari). In acest sens ar trebui ca in viitorul apropiat circulatia auto sa fie trecuta si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre strand si spatele stadionului . Pentru aceasta, ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea sa poarte numele “Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Aceasta ar crea o fluenta a circulatiei auto dinspre Podul Budacului spre partea de est a parcului, in zona magazinului Liedl, a Salii Polivalente si a centrului SPA- Casa Ema. Astfel, circulatia pe strada Codrisor dinspre Podul Budacului prin fata hotelului Cora, ar urma sa se faca pe un singur sens pana in fata hotelului Codrisor,urmand ca iesirea spre Podul Budacului sa fie amenajata pe malul raului, pe strada Victor Onisor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS