(FOTO) Arată ca un lup, dar e blând. De curtea pe care o păzeşte el nu se poate apropia nimeni, dar odată scos din ea, orice copil îl poate mângâia. E căutat în toată lumea pentru temperametul lui şi pentru că e foarte sănătos. Ciobănescul Românesc Carpatin, recunoscut încă de anul trecut pe plan internaţional, îşi are originea în zona noastră şi ar merita să devină – cum altfel? – decât simbolul Bistriţei, spun crescătorii.
Duminică, peste 40 de câini din această rasă au defilat în ring la expoziţia de club organizată la Viişoara, în Complexul Heidenfeld. Arbitrul internaţional Cristian Vântu i-a studiat pe fiecare în parte.
„Pentru mine important e temperamentul, forma capului, nu voi accepta niciodată un Carpatin care are caracteristici molosoide care aduce cu Caucazianul. Carpatinul trebuie să fie un câine uşor, nu greu. Nu prea putem spune noi asta în Comunitatea Europeană, însă, ciobanii români nu ţin un câine care nu braconează. Ei braconează cu câinii ăştia. Când mă întreabă colegii străini cum trebuie să fie câinii ăştia le spun că uşori ca să poată prinde căprioara. Ciobanii nu ţin un câine care nu ştie să prindă un iepure măcar. Asta se întâmplă la stână, vrem sau nu vrem să recunoaştem. Chiar dacă orgoliul naţional cere câini de talie mare, cum e Mioriticul, deşi eu cred că ce avem azi nu mai seamănă cu Mioriticul de acum 20-30 de ani, iar Ciobănescul de Bucovina e de asemenea corcit cu o grămadă de rase să îl facă mare, pe Carpatin în schimb am reuşit să îl păstrăm cât de cât aproape de forma lui originală. Pe plan internaţional e apreciat nu pentru frumuseţe, ci pentru temperament şi tocmai de aceea trebuie să îl păstrăm aşa. E un câine echilibrat, previzibil, nu e ca un Caucazian extrem de agresiv, nu ai ce dresa la el pentru că se transmite genetic instinctul de protejarea spaţiului. E un câine de pază de teritoriu, nu de pază personală. Nu trebuie să faci nimic. Îl laşi şi ştie el ce are de făcut şi pentru asta e apreciat şi pentru temperament”, a spus Vântu.
Crescătorii de Carpatini din Bistriţa-Năsăud s-au chinuit timp de două decenii să omogenizeze şeptelul, o populaţie de câini omogenă, existent în zona noastră şi în ţară, iar anul trecut, Federaţia Chinologică Internaţională a aprobat omologarea definitivă a Ciobănescului Românesc Carpatin.
„Omologarea rasei este un vis împlinit. Selecţia profesionistă a început acum două decenii, însă aceşti câini existau dinainte, încă de pe vremea dacilor. Am găsit nişte schelete de câini dispuse în gropi ritualice. Un schelet avea o săgeată. Poate câinele a participat la o luptă, a fost rănit şi a murit. Scheletul câinelui respectiv măsurat se apropie foarte mult de osatura Ciobănescului Carpatin. E un câine de tip lupoid care se diferenţiază de alte rase româneşti cum este Ciobănescul de Bucovina care e un câine mai masiv. Mai avem Mioriticul, câinele acela lăţos, şi mai avem o rasă, Corbul. Dintre toate acestea, definitiv sunt omologate Carpatinul şi Mioriticul, iar la celelalte se lucrează la omologarea lor. Bistriţa este locul de naştere al Ciobănescului Carpatin actual. Nu există, la ora actuală, niciun Carpatin care să nu aibă origini în Bistriţa. În opinia mea, Carpatinul ar putea fi simbolul Bistriţei, dacă oficialităţile ar şti ce s-a făcut aici. Gândiţi-vă că a fost un proiect de standard pentru Ciobănescu Românesc Carpatin încă din 1934, în revista Carpaţii de la Cluj. Aproape 80 de ani ne-a trebuit să omologăm rasa şi reuşita se datorează membrilor Capratin Club România, crescătorilor şi proprietarilor de câini. Clubul are aproape 90 de membri activi, cu câini”, a declarat Andrei Deac de la Carpatin Club România.
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Potrivit acestuia, în prezent sunt mii de câini din această rasă, iar în fiecare an se înscriu în cartea de origine în medie câte 200 de noi exemplare cu acte.
„Ciobănescul Românesc este un câine de lucru. În curtea şi la stână face pază, iar odată scos de acolo, are toate trăsăturile unui câine blând pe care poate pune mâna orice copil. E un câine de caracter, este un câine natural, rustic, sănătos. Nu sunt probleme de sănătate. E un câine uşor de întreţinut. Mănâncă mai puţin ca alte rase şi, cel mai important, mănâncă orice. Nu trebuie spălat. El doarme afară şi chiar dacă stă acolo, nu are nevoie să fie spălat. Câinii care fac pază la oi au un comportament foarte interesant. Dacă un străin merge la stână, câinele îl latră, îl miroase, iar la comanda ciobanului pleacă la oi. Când oile merg, câinii aceştia se duc în jurul oilor şi se poziţionează din 100 în 100 de metri, în zona dintre pădure şi oi, singuri, nu i-a învăţat nimeni. Sunt câini inteligenţi. Ei nu vin să latre întruna sau să stea tolăniţi în stână. Ei toată noaptea îşi fac treaba”, a mai spus Andrei Deac.
Potrivit acestuia, un pui din părinţi campioni costă de la 300 de euro în sus la noi în ţară, iar în străinătate ajunge la 1500 de euro. „Acum câinele este mai cunoscut şi în străinătate. Am fost şi la Milano de mai multe ori şi avem câini daţi în străinătate care sunt promovaţi. Rasa e foarte căutată de străini fiindcă e sănătoasă, iar străinii doresc asta. Am dat şi în America, în Franţa, în Germania, în Norvegia. Mai rămâne să dăm în Australia şi prin Africa şi răspândim rasa în toată lumea”, a spus el care l-a purtat, duminică, în ring pe Opal de Transilvania (foto), un câine multiplu medaliat şi premiat care este folosit pentru reproducţie şi mărirea rasei.
Daca este sa fie un animal simbolol orasului atunci un un ciobanesc ar trebui sa fie nu un strut.
precum e si primaru
de exemplu acum era bine un….bivol sa nu spun bou!
si din vara sa fie un …magar!
Problema e ca daca treci prin apropierea unei stani sau a unei turme de oi care paste pe undeva, cainii astia se grupeza si se reped la tine de departe, sunt extrem de agresivi si ciobanul nu face nimic sa-i domoleasca. Tu ajungi fata in fata cu cainele, nu poti decat sa speri ca vor da inapoi printr-o minune si nu te vor rupe, in timp ce cobanii, stau impasibili si se uita. De cativa ani, cand ne aventuram prin astfel de locuri avem la noi „dog chaser”, functioneaza fara gres. Inteleg ca asta e instinctul cainelui dar nu inteleg atitudinea ciobanilor care ar trebui sa-i struneasca , ca doar se vede ca nu vrem vreo oaie de-a lor.
Ai perfecta dreptate.
Si pe deasupra ciobanii (ca de asta ii si numim ciobani) se si intorc se indeparteaza sa aiba o scuza ca nu te-au vazut.
In acesta perioada au si iesit la pascut pe langa localitati unde nu sunt pericole de atac din partea altor animale dar ei ii „etaleaza” pe cei ce nu si-au dat acordul sa le „pasuneze/strice ” terenul!
AM PATIT-O SI EU!
SI NU O DATA!
Acesti caini sunt foarte agresivi. Am si eu 4 caini CIOBANESTI.
imi plac cainii ciobanesti. Sunt foarte atasati de stapan.
112
Eu m-am îndrăgostit de carpatini în anul 1992 într-o excursie prin munţii Făgăraş. (Ne deplasam pe potreca de munte între cabana Moldoveanu si Bărcaciu. Am trecut pe lângă o turmă de oi care era supravegheată de la distanţă de un ciobănesc carpatin – pe vremea aceea varianta de Sibiu, bălţat, pătrăţos, cu coada taiata la 4 vertebre, urechea taiată şi trufa arsă – care stătea pe o piatră de unde avea vizibilitate la distanţă mare. Am incercat sa ne abatem de la poteca şi am fost avertizaţi de ciobănesc printr-un latrat scurt fara a se ridica de jos. Ne-am continuat drumul pe potecă sub atenta privire a ciobănescului, care repet, stătea jos.)
In anul 1996 am avut primul meu carpatin cu pedigree, care acum ar fi exclus din standard doar datorită culorii-era balţat, temperamentul este identic de secole.
Ciobanestii caraptini sunt nişte câini foarte echilibraţi şi nu sar la harţă fară motiv. Nativ ei nu sunt AGRESIVI cu omul dacă nu sunt provocaţi. În rest e vorba de educaţie atât la ciobăneştii carpatini cât şi la ciobani (deşi aş spune ciobani şi pe urma ciobăneştii carpatini! Păcat că dăm vina pe câini când e vorba de ciobani!)
Poate fi simbolul ciobanilor nicidecum al Bistritenilor.
Decat un STRUT ,mai bine un caine !!
Prietene, struțu-i struț și câinele, câne. Să nu amestecăm lucrurile.
Originile si le are in tot arealul tarii , chiar si fondatorii de linii au fost din zone diferite ale tarii .La Bistrita se afla doar sediul clubului precum si cele mai prapadite exemplare din rasa !
si imagineaza-ti ca toate prapaditurile au luat premii si titluir pe data de 1 aprilie
asta ca sa nu contrazicem data!
Oare tu daca ai fi presedintele asociatiei si ai avea 10 ciobanesti, crezi ca 10 titluri iti platesc asta?
Nu, nu cred
Trebuia sa de-a tica arbitri sa de-a cate 3 titluri pentru fiecare caine a presedintelui
pentru unghii
pentru diurna
si cazare!
Atunci echitate!
„Prapadite”, zise Ungureanu Cosmin cunoscut ca „vitamina” sau „Inahot” centuristul rujat , la care masculii sunt mai firavi decat femelele si care se raleste pe net atunci cand uita sa-si ia medicamentele. Medicamente, medicamente vitamino rujato!
Orgolii, orgolii, orgolii! Oare România va scăpa vreodata de mită si de ofticosi? Daca Da, atunci si ciobănescul carpatin o sa fie la înalţime. Până atunci … ne irosim timpul în orgolii.
Buna ziua! Ciobanescului Românesc Carpatin îi place să stea în ploaie?
Da, sunt caini foarte rezistenti, nu-i deranjeaza ploaia sau frigul, al meu avea turturi in blana la -20 grade si dormea afara pe ciment, langa cotet. Suporta mult mai usor frigul decat caldura.
Catelusa mea , de 3 zile e trista, mananca dar nu latra, nu se ma joaca. ce poate fi?
Mentionez ca am sterilizato de un an. Multumesc.
Asa este , Crescatorul Roman…..Cand ajunge pe Funtie,sau in Gasca celui cu Funtie ))),,, Musai el vrea sa Impuna ….Cainele Lui….Ca si Standardul Rasei…Si vin cu tot felul de Argumente Tampite )))))
Eu sunt din Bistrita da n-am vazut caini de oi in zona asta ca cel laudat in asta poza. De unde l-a scos omul asta? Da omu stie ce spune stie cum is cani de oi or vorbeste din auzite ori a fumat?
De ce sa nu fie stema a Bistritei oaia sau gaina cas mai multe ca potaile astea cu coada intre pticioare
mai iftimie moldovan, bag seama tu ii fi lelea floare din coltul strazii care crede ca le-a vazut pe toate si le stie pe toate, asa-i? De ce sa nu fi stema satului cu prosti unde te-ai nascut?
Crescatorii de carpatin din Bistrita s-au chinuit timp de doua decenii sa faca din carpatini niste panarame de care rade toata lumea. CNCR este singurul club recunoscut de Ministerul Agriculturii si singurul care a omologat carpatinul adevarat.Ce ati omogenizat voi este prostia .
Asta e aviatorul care nu face diferenta intre Carpatin, Ciobanesc de Bucovina, Corb si Mioritic. In mintea lui neoxigenata toate corciturile de la container sunt „carpantini”.
Aviatorule, tu nu ai omologat nimic, nu ai caini din nici o rasa si nici nu o sa ai, pentru ca tu nu intelegi notiunea de rasa. La o rasa exemplarele trebuie sa semene intre ele. Corciturile tale de caucazian cu saintbernard cu ciobanesc de pirinei ,etc….care nu pot nici sa stea in picioare nu sunt de nici o rasa.
mioritic,carpatin ,de bucovina,corb
Ba domnu Deak n-am auzit prostie mai mare ca asta ca nu ezista carpatin care sa nu aiba origini la voi in bistrita. Majoritatea nu au asta origine nu mai mintiti oamenii
In Romania sunt 2 asociatii chinologice- CNCCR si ACHR.
CNCCR-este recunoscut de Ministerul agriculturii-BANI DE LA BUGETUL STATULUI??? cu poze VENTILATE in presa de fatada-CONSTANTINESCU ,ministrii etc-in realitate simpatie fara margini acordata bolsevicilor SARBU, NASTASE,A1-AVAND IN JUR DE 8.000 DE EXEMPLARE MIORITIC eventual si carpatin-CERTIFICATE SI OMOLOGATE -NERECUNOSCUTA DE FCI!!!!!
Incercarea de asociere a DL CEZAR OISTEANU a CNCCR-ului cu GERMANIA ESTE HAZLIE SI OARECUM PUIERILA ,deoarece aceasta din urma este chiar UNUL DIN MEMBRII FONDATORI A FCI! OPS!
ACHR-club/ong PRIVAT-cum alinta dl C.O acesta entitate este condusa de cocalarul -Stefanescu si gay-ul Muntean-CULMEA ESTE RECUNOSCUT DE FCI -ENTITATEA INTERNATIONALA IN MATERIE!!!!. Acest club are in jur de 61.000 exemplare MIORITIC-LOC 4 CA NR DE POPULATIE CANINA DE RASA ,aprox 44.000 ex CARPATIN –LOC 5 IN ROMANIA,8.000 ex DE BUCOVINA –PESTE LOC 10 IN ROMANIA,in jur de 2.900 de CORBI-PESTE LOCUL 15 IN ROMANIA-TOATE CERTIFICATE SI OMOLOGATE.
SE DEDUCE SIMPLU DE AICI DIN ACESTA OARECUM COMPETITIE SI UN LUCRU F. BUN,si anume PERPETUAREA CAINILOR CIOBANESTI ROMANESTI.
SE MAI POATE OBSERVA ATAT PENTRU CUNOSCATORI CAT SI PENTRU NECUNOSCATORI ANVERGURA FIECAREI ENTITATI DESCRISE MAI SUS -referitor la participari ,expozitii,organizare,premii etc
INSA ESTE EDIFICATOR FAPTUL CA PORNIND DE LA STANDARDUL CIOBANESCULUI ROMANESC CARE AVEA 2 RASE (titulatura carpatinului de astazi ) -ANII 1934 ,ADAUGAT IN ANUL 1981 PENTRU CIOBANESCUL MIORITIC(barac,ZAVOD)-PRIMUL PAS INCIPIENT A FOST FACUT INCEPAND CU ANII 1986-2000,AICI AVAND FARA INDOIALA ROL PRIMORDIAL SI DL CEZAR OISTEANU-CONTINUIND CU ANII 2005 RECUNOASTERE PROVIZORIE ,CULMINAND CU 2015 RECUNOASTERE DEFINITIVA FCI -MIORITIC-FCI/349,CARPATIN -FCI/350,ULTERIOR a.c CU CEL DE BUCOVINA FCI/357,UNDE AU PARTICIPAT DIN MERS SI CONTINUA CEI DE LA ACHR.
CHIAR DACA NU SE INTELEG INTRE EI ,CELE 2 CLUBURI POT CONTINUA SEPARAT-FIECARE CU SUSTINATORII SI SIMPATIZANTII SAI, CAT SI CUM DORESC PENTRU SIMPLU FAPT -CUM AM DESCRIS MAI SUS -CONTINUAREA INMULTIRII ACESTOR CATEGORII DE CIOBANESTI ROMANESTI!!!
Reomologarea standardelor ciobanestilor mioritici si carpatini a fost facuta in aprilie 1998 de catre Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti impreuna cu Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti CNCCR. Prima OMOLOGARE INTERNATIONALA afacut-tot CNCCR. Prima emisiune tv realizata in strainatate si difuzatain intreaga lume prin RTL a facut-o tot CNCCR. Prima revista bilingva destinata exclusiv acestor rase tot CNCCR a realizat-o. Prima prezentare OFICIALA a mioriticuluila un campionat mondial tot CNCCR a facut-o. Etc etc http://clubulnationaldecainiciobanestiromanesti.sunphoto.ro
Primii mioritici in tari precum USA, Canada, Columbia, Venezuela, Coreea de Sud, Israel, Spania, Liban, Tunisia, Franta, Olanda, Germania, Ungaria, Polonia au fost din canisa “de Romania” trimisi de Cezar Osiceanu. Prima prezentare a mioriticului la un campionat european si la unul mondial tot Cezar Osiceanu a facut-o. Primul regulament si prima Carte de Origine pentru Ciobanestii romanesti tot el le-a creat si organizat construind o baza de date cu peste opt mii de caini, peste 25 linii de sange pe 3 generatii fara consangvinizare la mioritic si 14 la carpatin, cu linii de amelioratori genetici, poze, date despre fiecare caine, etc
http://canisaderomania.sunphoto.ro
Rasa corb NU EXISTA! Nu indeplineste criteriile de rasa dpdv tehnic adica: linii de sange pe 3 generatii inregistrate si fara consangvinizare, omogenitate, dosare medicale si foto, etc
Iar cifrele sunt minicinoase in prezentarea dvstra mai ales ca ministerul agriculturii in 2000 a aratat public acest lucru despre falsurile din ACHR!
O alta minciuna este cu Ciobanescul de Bucovina rasa romaneasca pentru ca este rasa denumita si inregistrata la FCI ca si Ciobanesc SudEst European, rasa sarbo-romana etc etc . Numai minciuni ati scris!
very very nice