(FOTO) La Galeria Concentric din Piața Centrală nr. 13 Bistrița a fost vernisată expoziția cu vânzare ”Lumea imaginilor. Treizeci și trei de pași” – De la pictura flamandă și franceză a secolelor XVI-XVIII până la pictura românească clasică și contemporană. La deschiderea expoziției realizate în colaborare cu Galeria Romană din București a fost prezent și Ambasadorul RP Chineze în România, ES Xu Feihong, însoțit de primarul Ovidiu Crețu și prefectul Ovidiu Frenț.
”Expoziția vă propune o etalare de valori, o etalare care nu este nicidecum o simplă aliniere de valori, ci ne îndeamnă să privim un dialog al valorilor artistice, o înșiruire de prietenii plastice din ultimele secole de artă. Vă propunem această expoziție ca un dialog al stanțelor care exprimă spiritul și talentul pictorului, pictor care își asumă misiunea uneori imposibilă de a-și însuși ceea ce în orice caz nu trebuie să rămână inaccesibil. Dialogul nu este numai între artiștii de pe simeze, ci și între cele două galerii, Galeria Concentric și Galeria Romană din București, invitată să ne dezvăluie câteva dintre lucrările aflate în patrimoniul ei. Sper ca acest dialog întemeietor să fie pedagogic și modelator. Este o experiență vie și directă la care vă invit să participați. Este o deschidere de orizont care vă va conduce spre universul de valoare al fiecărui tablou. Veți face cei treizeci și trei de pași pe care vi-i propunem pentru a intra mai adânc în viața imaginilor”, a spus Marin Ecedi, proprietarul Galeriei Concentric.
Expoziția a fost prezentată de Emil Ene, coproprietar al Galeriei Romane din București, și criticul de artă Oliv Mircea.
Pe simezele Galeriei Concentric puteți vedea timp de o lună, dar și achiziționa, următoarele lucrări: Nicolae Tonitza – Nud / Alexandru Ciucurencu – Peisaj, Natură statică cu fructe / Ion Grigore – Natură statică, Still Life in Red / Iosif Iser – Parc francez, Plimbare în pădure, Plajă la Nisa / Horea Paștina – Viță de vie, Peisaj Valea Cricovului, Maci / Dan Palade – Cerdac Casa Papadopol / Jules Perahim – Vrăjitoare / Sabin Bălașa – Marină / Aurel Băeșu – Copil evreu / Horia Bernea – Poiana Mărului / Valentin Scărlătescu – Capelă / Andreas Achembach – Marină / Răzvan Ionescu – Umbra divinului asupra lucrurilor oamenilor / Eva Cerbu – Peisaj de iarnă / Mihai Sârbulescu – Vas, Fântână la Mănăstirea Pasărea / F. Bailly – Peisaj / Constantin Flondor – Făină / Cavaliere Giovanni Milo – Convoi de călători / Christian Paraschiv – Strunga / Ion Grigorescu – Preot în vie / Gheorghe Vânătoru – Grădina Botanică din Cluj / Octav Băncilă – Natură statică cu legume / Romeo Storck – Zi de vară la plajă / Alin Gheorghiu – Grădină suspendată.
Organizatorii expoziţiei cheamă înspre galerie un public care trebuie să devină atent la valorile culturii autentice şi la felul în care cultura vizuală se exprimă prin „produse“ de excelenţă. La acest efort se alătură acum, iată, Galeria Romană din Bucureşti, care, solidar, întinde o mână către publicul şi colecţionarii bistriţeni. La Galeria Concentric vă veţi putea întâlni cu lucrări care aparţin patrimoniului vizual european şi românesc.
La vizite de rangul asta gazdele trebuie sa poarte obligatoriu cravata . E clar ca suntem deficitari la capitolul diplomatie . Rusinica , domnule primar !
Exact, nu mai vorbim că nasturii de la cămașă trebuie să fie în mod ,,off” , sacoul închis la nasturele nr 1 iar mânecile musai să acopere ceasul. Frizura din vremea congresului al V-lea a PCR nu are trecere în ziua de azi, despre pantofii cu ciucuri… În fine, vax la capitolul protocol și imagine iar rezultatele economice ale acestei vizite vor fi pe măsură. Nu că ne-am fi așteptat ca Silk Road să treacă prin Bistrița, dar totuși…