Actualitate

Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim. Îndrumări pentru slujba de Înviere

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, şi va fi oferită, ca de obicei, la Aeroportul Otopeni, delegaţilor eparhiilor. Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui apoi în timp util fiecărei parohii.

În toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada sâmbătă 1 mai, ora 20.00 – duminică 2 mai, ora 05.00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Conform Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, slujba de Înviere va fi săvârșită în prezența credincioșilor, potrivit rânduielii liturgice.

Pentru a evita aglomerația, la unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor (pâine binecuvântată și stropită cu agheasmă și vin, pregătită și ambalată din vreme în pachete/punguțe de unică folosință închise, respectând regulile de igienă), a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj.

Credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane.

După oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala.

Pa finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.

Pentru evitarea aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).

1 comentariu

  • Printr-o simpla coincidenta Lumina Sfântă este adusă de la Ierusalim in ziua de 1 Mai , când românii sărbătoresc şi „Armindenul”. Recunoscută în tradiţia populară şi ca „ziua beţivilor” sau „ziua pelinului”, Armindenul reprezintă începutul verii. Această zi ar trebui sărbătorită la iarbă verde unde se mănâncă miel şi caş şi se bea vin roşu cu pelin.
    În tradiţia populară românească, sărbătoarea de Armindeni, numită şi Pomul lui Mai semnifică începutul verii, fiind consacrată belşugului şi rodirii pământului.
    Sărbătoarea de Armindeni are si o altă semnificatie religioasă. In acest sens, se presupune că denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) derivă de la numele proorocului Ieremia, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 1 mai.
    Dar, sea mai importantă semnificatie a sărbătorii de Armindeni este aceea că ea aminteşte de prigonirea lui Iisus. Tradiţia spune că atunci când Irod omora copiii, punea câte o ramura verde la poarta familiei de unde ar fi continuat măcelul în ziua urmatoare. Însă, a doua zi, au apărut ramuri verzi la toate casele, iar Irod a fost derutat şi n-a mai ştiut unde să-l caute pe Iisus. Frumoasa poezie a lui George Coşbuc intitulată „Armingenii”, face referire tocmai la această semnificatie prigonire a lui Iisus Hristos:

    Pe când umbla Hristos prin ţară
    Lăţind cuvântul său frumos,
    Ovreii toţi i-au scos ocară
    Şi cărturari de-ai lor cercară
    Prilegi să piardă pe Hristos.

    Aşa, într-o noapte-ntunecată
    Când vecinicul Mântuitor
    Dormea-ntr-o casă încreştinată,
    Găsitu-l-au ovreii-ndată
    Şi sfat făcut-au de omor.

    La miezul nopţii aveau să vie
    La casa unde el dormea
    Şi, casa pentru ca s-o ştie,
    Au pus ca semn şi mărturie
    În faţa casei o nuia.

    Dar Dumnezeu, cel ce scoboară
    Şi-n gândul cel mai nevădit,
    Nu lasă p-al său fiu să moară,
    Căci a răscumpărării oară
    Şi vremea morţii n-a sosit.

    Şi Dumnezeu orbit-a firea
    Ovreilor împinşi la rău,
    Încât să n-aibă nicăirea
    Vrun chip de-a făptui pierirea
    Născutului din Dumnezeu.

    La miezul nopţii-n gloată mare
    Ovreii pe furiş pornesc
    Sunt muţi ovreii de mirare,
    Că ei la casa fiecare
    Ca semn câte-o nuia zăresc.

    Dac-am pierdut şi astăzi prada,
    Cu greu putea-vom s-o găsim.
    Porneşte-apoi răcnind grămada,
    Pierândă-n zgomot toată strada
    Tăcutului Ierusalim.

    Dar neputând să mai găsească
    Pe Christ ca să-l omoare-n somn,
    Pierdut-au noaptea duşmănească
    Şi n-au putut să-ndeplinească
    Pierirea veşnicului Domn.

    Şi dintr-acea zi-nainte
    Rămas-a obicei, şi spun,
    Ca pentru aducerea-aminte
    De noaptea mântuirii sfinte
    Românii şi-azi armingeni pun.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS