Politică

Gavrilă Urs: Lupul paznic la oi

Ştiţi, concepţia mea despre fenomenul de corupţie din administraţie este ȋn general urmatoarea: intrǎ ȋn sistem oameni cel puţin decenţi, onorabili, corecţi, care au sarcina sǎ administreze sume relativ mari ȋn folosul comunitaţii şi al interesului obştesc. Sub mirajul delapidǎrii facile a unor sume, pe principiul cǎ 0,0001 la sutǎ nu se simte sau “cine ȋmparte parte îşi face!”, mulţi oameni iniţial de bunǎ-credinţǎ cad ȋn aceastǎ capcanǎ şi ȋşi rateazǎ complet viitorul dupǎ ce sunt depistaţi ca infractori.

Ei bine, aceastǎ paradigmă clasicǎ a funcţionarului public sau demnitarului corupt a fost “îmbunătăţitǎ” sau chiar desǎvȃrşită de actuala coaliţie PSD-PNL.

De ce spun asta? Pentru cǎ astăzi citeam ȋn douǎ ziare naţionale despre înlocuirea şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Şerban Pop, cu numitul Gelu Ştefan Diaconu. Evenimentul nu este senzaţional prin prisma faptului cǎ noul director, fost secretar de stat, este un apropiat al unui ministru cu grave probleme penale, Relu Fenechiu. Ci este grav faptul cǎ acest domn, Gelu Ştefan Diaconu, a fost urmărit penal pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Cu alte cuvinte, instituţia care se ocupǎ cu colectarea taxelor şi impozitelor contribuabililor, gestionarea lor şi verificarea corectitudinii aplicǎrii Codului Fiscal este condusǎ de o persoanǎ care este acuzatǎ de fals, ȋnşelaciune şi alte infracţiuni de naturǎ economicǎ. Din pǎcate, prima comparaţie care mi-a venit ȋn minte a fost cea cu „lupul paznic la oi”!

Şi totuşi, analizând situaţia mai bine, mi-am dat seama cǎ nu faptul de corupţie în sine este ceea ce mă frapează mai tare. De fapt, alt fenomen este şi mai grav, unul pe care USL-ul îl promovează continuu: corupţia calificatǎ! Actualii guvernanţi nici nu mai aşteaptă ca oamenii pe care îi promovează sǎ devină, accidental desigur, corupţi. Nu, de fapt acum vorbim de profesionalism şi experienţăȋn corupţie. Vedem tot mai multe personaje propulsate în funcţii de vârf tocmai pentru experienţa lor probată în infracţiuni economice. Atunci când Parlamentul nostru are cel puţin nouăsprezece demnitari USL cu probleme de integritate, un prim-ministru care are un doctorat furat, foşti informatori ai Securităţii comuniste precum Sorin Roşca Stănescu sau Dan Voiculescu în postura de formatori de opinie în PNL şi PC, infractori condamnaţi definitiv, precum domnul George Becali, ajuns membru al comisiei juridice a Camerei Deputaţilor – pe lângă doar aceste câteva exemple, restul corupţilor din sistem ni se par de-a dreptul „neprofesionişti”!

Ȋnainte de a încheia vreau sǎ subliniez alte două aspecte care, efectiv, mă uluiesc. Primul este ritmul alarmant de creştere a numărului corupţilor promovaţi de PNL – continuând astfel pentru încă doi-trei ani, acest partid probabil că va trece pe primul loc ca şi corupţie, „detronând” deţinătorul titlului în ultimii douăzeci de ani, PSD. Iar al doilea aspect, la fel de grav, este senzaţia de „normalitate” pe care o resimte opinia publică generală atunci când este semnalat încă un caz de corupţie în administraţie. Din păcate, mizând pe larga reprezentativitate politică şi resemnarea cronică a populaţiei în faţa guvernanţilor, USL a înţeles în cȃteva luni de guvernare că poate profita de acest mandat în mod discreţionar, nemaifiind necesară „cosmetizarea” propriilor corupţi în culisele politicii.

Distinşi cetăţeni, normalitatea absolută a unui stat nu este reprezentată de promovarea politicǎ a corupţilor şi a clientelei politice. Facem parte dintr-o mare familie europeană. Normalitatea unui stat este evidentă în ţǎrile vest-europene, unde orice prezumţie de corupţie sau infracţionalitate la nivel administrativ se soldează cu demisia. Evident, resurele manipulative ale USL sunt încă eficiente iar corupţia la nivel înalt nu reprezintă un subiect prioritar pe agenda cetăţeanului de rând român, preocupat cu subzistenţa. Din păcate, pentru mulţi români, cauza traiului la limita subzistenţei o reprezintă exact aceastǎ corupţie omniprezentă care a „cancerizat” aparatul administrativ al acestui stat…

Gavrilă Urs, preşedinte Forţa Civică Bistriţa-Năsăud

5 comentarii

  • Pai ma Gavrilas….de unde sti tu ca 0,0001 % nu se simte??? Iar dai comunicate de pe blogul tau??? oare a abordat si Tapalaga acest subiect? Zici tu ceva, da’ chiar daca ai relatii in Primarie, nu zici realitatea tot!!! Fratiuca, copilasule, mai invata, mai ascuta pe usi inchise tie!!! Sper sa nu fie mai multe comentarii decat vizualizari :))))))

  • intrǎ ȋn sistem oameni cel puţin decenţi, onorabili, corecţi ? pai pe vremea voastra a PDL au intrat cu buna stiinta (si din pacate inca au ramas unii dintre ei) oameni total indecenti, incompetenti, aroganti, de parca in mod cu totul special erau alesi pe criterii de incompetenta si cred ca intentionat erau pusi asa. Chiar nu va e rusine ???????

  • Correct. Mai trebuie adaugat ca coruptia pare sa fie institutionalizata si cu radacini adinc si in societate, nu numai in politica si la anumite partide.

  • Stimatilor, cu ce ati vrea sa vina formatiunile politice la guvernare? Asta au, cu asta defileaza din patru in patru ani, sau la mai putin…Un om onorabil, neanregimentat inca intr-o formatiune politica, fiti siguri ca nu va adrera ca membru al respectivei formatiuni, incepand de ,,jos”.N-ar avea nici o sansa. Asa cum observati, sunt ,,racolati” tradatori din formatiuni politice ,,inamice”, sunt racolati si pusi in diverse functii administrative diversi COTIZANTI politici, si uneori, cate un exemplar (asa cum e cazul D-lui Yohannis), pentru ,,impaunarea” formatiuniii in care acestia aterizeaza. Nu trebuie sa judecam cu patima sau ura astfel de demersuri, pentru ca de douazeci si de ani, politicienii vorbesc despre asanarea clasei politice, si mereu o asaneaza prin proceduri ca si cele descrise mai sus. Trebuie sa-i privim cu mila, pentru ca nu sunt in stare sa-si lepede naravurile, iar o societate comoda si somnolenta ca societatea romaneasca, nu este in stare sa-i determine sa schimbe macazul, mai alers ca au si pripoanele externe (fiecare cu grupurile lui parlamentare in Parlamentul European), pripoane carora le convine se pare o Romanie asa cum e cea de acum.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.