(FOTO) În cadrul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, în valoare totală de 5 milioane euro, pe pasajele cuprinse în Axa Coroanei , în diferite sectoare de interes, au fost amplasate machete din bronz reprezentând Cetatea Bistriței dintr-un anumit secol.
Machetele, nouă la număr, sunt realizate pe un soclu de piatră la o înălțime de 40 cm de pavaj și sunt iluminate. Trecătorii pot citi explicațiile necesare pe fiecare dintre ele.
Pe pasajul dintre Bd. Republicii şi str. Dornei au fost puse machete cu cetatea din secolul XIII respectiv secolul XIV.
Pe pasajul dintre dintre str. Dornei şi pietonalul Liviu Rebreanu este o machetă a cetății din secolul XV.
O machetă specială, cea din secolul XVI, este pe pietonalul Liviu Rebreanu în mijocul luciului de apă al fântânii ambientale (9×5 metri), la o înălțime de 40 cm de pavaj.
Alte machete, cu reprezentarea cetății din secolele următoare, XVII, XVIII, XIX, XX dar și Bistrița după 1989, se află pe pasajul dintre str. L. Rebreanu şi str. Ec. Teodoroiu, în piațeta din str. Zorilor, dar și pe cel dintre str. Zorilor și Parcul Municipal.
Vezi și: Cum arată axele turistice iluminate. ”Proiect vast” de 5 milioane euro / Cum arată pasajele și piețele reabilitate pe traseul axelor turistice / Stâlpi cu steagurile breslelor / Statui din bronz în centrul istoric / Fântânile cu lumini, funcționale. Cum arată artezienele de pe traseul axelor turistice / Pupitre cu sigiliile breslelor pe str. Gh. Șincai
Principalele lucrări realizate pe cele trei axe – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor: modernizarea a 14.202,78 mp de spaţiu pietonal, inclusiv Piaţa Mică, Piața Dominicană, piațeta de pe str. Zorilor; reabilitarea reţelelor de utilităţi publice; reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural; reabilitarea ”Punţii lui Keinzel”; amenajarea unui punct de informare turistică în Piaţa Centrală; construirea a 5 fântâni arteziene diferite ca şi concept şi funcţionalitate; înlocuirea mobilierului urban: bănci din piatră şi din lemn, ceas stradal, suporţi stradali pentru biciclete, indicatoare obiective turistice, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, ghivece pentru arbori, suporţi pentru flori şi jardiniere, statui, machete din bronz, panouri de informare publică, ceasuri stradale.
Lucrările au fost realizate de firmele SC TCI CG SA Cluj, SC Iasicon SA Iași, SC Drum Construct SRL Sălaj, SC Ianus SRL Zalău, SC Elenmarc Impex SRL Dej în asociere și subcontractantul SC Proinstal 302 G SRL Bistrița.
Cate kile are o macheta ? Intreb si eu, ca nu dau cu parul.
Vin baietii care stiu cum se valorifica astfel de materiale si le vor lua. La fel s-a intamplat si cu burlanul de cupru de la Casa Argintarului. Intrebarea este – cine va acoperi paguba? „Chipiasii” Politiei Locale, cumva?