Actualitate

Mai mulți șoferi, opriți de polițiști pe DN 17, la Josenii Bârgăului

Mai mulți șoferi care au circulat azi pe DN 17 au fost opriți de polițiști și trași pe dreapta, însă nu pentru că ar fi încălcat vreo regulă de circulație, ci pentru ca să testeze simulatorul de accidente, un aparat adus din județul Mureș care arată cât de mult se schimbă consecințele unui accident rutier dacă este purtată centura de siguranță.

Polițiștii au direcționat șoferii spre parcarea unei pensiuni situată între localitățile Rusu Bârgăului și Josenii Bârgăului. Unii au acceptat să urce pe simulatorul de accidente, alții, ceva mai grăbiți s-au mulțumit cu pliantele.

”Avem simulatorul de accidente rutiere pe care l-am adus în județul nostru pentru ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă în cazul unui impact. Viteza pe simulator este de 25-30 de km, iar cei care urcă pe simulator își pot da seama cât de important e să porți centura când ești implicat într-un accident. Ne dorim ca purtarea centurii să devină o obișnuință și tocmai de aceea, începând de astăzi, Serviciul Rutier derulează la nivelul județului Bistrița-Năsăud o campanie de conștientizare a importanței purtării centurii de siguranță, campanie care va fi derulată până la finalul acestui an. Totodată vrem să conștientizăm părinții că fiecare copil trebuie să fie în siguranță în autoturism astfel că le explicăm cum ar trebui să călătorească în mașini copiii în funcție de vârstă, greutate, înălțime și în ce dispozitiv de siguranță ar trebui să stea. În parteneriat cu Rotary Club Bistrița Nosa, organizăm o campanie de donare de la părinții care nu mai folosesc scaunele auto unor familii care au posibilități limitate și au nevoie de ele”, a declarat Crina Sîrb, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Pe drumurile din județ au fost înregistrate în primele 9 luni 77 de accidente grave, la fel ca și în perioada similară din anul trecut. Cele 77 de accidente grave au avut drept consecinţe decesul a 23 de persoane, rănirea gravă a 71 de persoane şi rănirea uşoară a 53 persoane.

”În foarte multe dintre aceste accidente, purtarea centurii ar fi putut limita consecințele grave. A fost un accident grav la Tureac, pe DN 17. Implicată a fost o mașină în care se afla o familie cu un copil, prins în dispozitivul de siguranță. Copilul a suferit răni ușoare pentru că era asigurat cu centuri, iar ceilalți pasageri, din păcate, au fost grav răniți”, a spus Crina Sîrb.

În primele 9 luni 2023, polițiștii Serviciului Rutier au aplicat peste 760 de sancțiuni pentru lipsa centurii de siguranță.

7 comentarii

  • Voi aveti impresia ca oamenii nu stiu ca accidentele dor? Ca merg cu viteza pentru ca se cred nemuritori?
    Oamenii merg cu viteza pentru ca nu avem infrastructura. Pentru ca le ia o eternitate sa ajunga oriunde, indiferent cat de tare merg, pentru ca stiu ca e o chestiune de timp pana cand o sa stea din nou blocati in vreo intersectie.
    Si pana cand n-o sa se rezolve problema infrastructurii, n-o sa se rezolve nici problema soferilor problematici.
    Astea-s masuri luate ca sa se poata lauda cineva ca s-a facut ceva in privinta accidentelor auto. Asa cum crede politia ca daca ia 100 de permise intr-un weekend, au facut drumurile mai sigure.

    18
    9
    • @@radu
      De unde ai tras concluzia asta?
      Nu. Avem nevoie de infrastructura. De centuri ocolitoare, autostrazi, drumuri cu 2 benzi pe sens intre localitatile mari sau macar pe urcati, bariere si pasarele la trecerile de cale ferata, de parcari, de drumuri gandite cu cap.
      Nu am zis ce am zis mai sus ca sa scuz soferii teribilisti. E clar ca sunt o problema si trebuie facut ceva.
      Dar in loc sa facem actiuni dinastea de ochii lumii, nu mai bine ne-am pune pe treaba si am face un plan local sau national de imbunatatit drumurile publice si dupaia sa ne punem pe treaba?
      Cat trebuie sa ne mai chinuim pe drumurile astea?

      9
      3
    • Radu esti praf si pulbere, ai si tu o tigaie de masina, care nu sti dimineata daca o sa porneasca sau nu, alimentezi de 50 de lei si vorbesti de drumuri. mai bine lasa si cauta-ne in alta parte

      1
      6
  • Sunt bune și aceste campanii nu zic ca nu dar politia rutiera mai bine ar face dacă ar sta sa dirijeze puțin traficul între Livezile și pana la sensul de la Mol. E teroare ce se întâmplă în fiecare dimineață datorita acelor specimene de șoferi care nu știu sa circule în stil „fermoar” adică sa lase unul de pe un drum secundar și apoi sa plece. E câte unul care blochează drumul principal și câte 5 minute dând prioritate mașinilor de pe drumurile secundare. La fel și prin oraș nu vezi nici un polițist sa dirijeze traficul deși au promis și primarul și politia ca atâta timp cât sunt străzi închise o sa fie polițiștii în intersecții la ore de vârf.

    10
    • De acord.
      Mai castigati am fi daca ar sta politia in weekend in parcarea barurilor, discotecilor si salilor de evenimente si ar verifica pe cei care pleaca de acolo. Sau prin intersectii dimineata si la orele de varf, decat sa stea cu radaru in tufe.

      10
      1
  • Se circula cu viteza si pentru ca sunt prea multe restrctii. Ia uitati-va cum toti primarii si-au marit intravilanul si acolo la intrare s-a pus si restrictia de 50. Mergi sute de metri si nu ai case. Pina la prima casa, s-ar putea sa ai 60, 70 la ora asa cum e pe drumurile din judetele din Moldova. Sa nu mai zic ca in Occident, cind ai redstrictia de viteza, apare si prima casa. Dar politistii nostri, ca sa aiba liniste, lasa dupa primari.

    2
    1
  • La trafic avem 3 componenete:
    Infrastructura, masina și conducatorul auto.
    Cel mai important-CONDUCATORUL AUTO.
    Educatia este principalul factor care va spori siguranta rutiera. Infrastructura este la pamant in judet(o km autostrada/drum expres, o km drum cu 2 benzi pe sens) aici ia timp sa misti lucrurile.
    Masina- varsta medie a parcului auto cca 18 ani, deci prea multe nu ai ce sa ceri.
    Ramana conducatorul auto- sa tina cont de infrastructura, de mașină și sa își ia masurile de siguranță pentru a ajunge la destinație.
    La conducător auto intră și cei care au luat permisele pe șpagă, în urma unor cazuri probate în instanțe.
    Sunt curios câte permise au fost anulate în aceste cazuri. Daca oamenii au rămas cu permise fiind dovedit luate fără educația corespunzătoare e foarte grav.
    Poate faceți domnilor jurnaliști chiar o investigație în acest sens.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.