”Am votat marți pentru intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2018, a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, o lege bună, în sprijinul oamenilor, dar care nu a putut fi pusă în aplicare până acum datorită problemelor de tip administrativ”, a menționat președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca.

El a adăugat:

”Atunci când cetățenii se vor afla în imposibilitatea de a-și mai achita datoriile, legea va veni în sprijin. Și nu pentru a le șterge împrumuturile și restanțele, ci pentru a le oferi posibilitatea să se redreseze financiar. Pierderea locului de muncă, un accident sau o boală care îți limitează capacitatea de a munci, creșterea aberantă a taxelor, accizelor, dobânzilor, cursului diferitelor valute și multe alte motive îi pot face pe oamenii de bună credință să ajungă în situația în care să nu mai aibă soluții de achitare a tuturor dărilor.

Am văzut cum se aplică prevederile unei astfel de legi în Statele Unite ale Americii, unde instituțiile abilitate găsesc soluții concrete de achitare a tuturor datoriilor celor ce au intrat în incapacitate de plată. Creditorii au certitudinea că își vor recupera banii într-un timp rezonabil, iar oamenii nu mai sunt supuși unei presiuni extraordinare, care ar putea să-i împingă la decizii necugetate”.