Actualitate Recomandări

Managerul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, apel către primari

Managerul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Ioan Pintea, a trimis scrisori către primarii județului, în care face apel la aceștia să aloce în bugetele locale pe 2019 sume destinate achiziției de cărți noi pentru bibliotecile pe care le au în subordine și, acolo unde este cazul, să caute soluții pentru ca bibliotecile să funcționeze în spații adecvate, cu bibliotecari angajați.

”Așa cum bine se știe, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 357/2018, anul 2019 a fost declarat „Anul Cărții” în România. În ”Anul Cărții”, se lansează programul național „România Citește”, care presupune promovarea lecturii în școli prin întâlniri cu scriitori, personalități publice și voluntari.

Pentru ca Legea nr. 357/2018 să aibă efectul scontat, este nevoie de implicarea activă a tuturor autorităților administrației publice centrale și locale. Autoritățile administrației publice locale finanțează bibliotecile comunale și orășenești și au obligații privind asigurarea funcționării acestora în beneficiul comunităților locale. Astfel, conform Legii bibliotecilor nr. 334/2002: „Activitatea bibliotecilor municipale și orășenești se finanțează din bugetul municipiilor și orașelor pe raza cărora funcționează” (art. 32).

Date fiind aceste prevederi și ca urmare a rolului conferit de lege Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud de coordonator al bibliotecilor publice din județ (art. 28, lit. b din Legea nr. 334/2002), facem apel la dumneavoastră să alocați, din bugetul anului 2019, o sumă suficientă, destinată achiziției de cărți noi pentru biblioteca pe care o aveți în subordine, sumă care să permită înnoirea, cu minimum 10%, a fondului de carte pe care îl deține aceasta.

(Pentru primarii de comune) Un alt criteriu orientativ pentru achiziția de carte, pe care îl sugerăm, are în vedere asigurarea a minimum 5 cărți pentru fiecare elev din școlile aflate în localitățile din comuna dumneavoastră.

Respectiva achiziție de carte este necesară și pentru a veni în întâmpinarea proiectului „Alege cartea”, care va fi implementat în cursul anului 2019 de către Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.     

De asemenea, vă solicităm ca, acolo unde este cazul, să căutați soluții pentru ca bibliotecile să funcționeze în spații adecvate, cu bibliotecari angajați, care să desfășoare activități specifice bibliotecii.      

Vă asigurăm că instituția noastră vă stă la dispoziție cu tot sprijinul de specialitate de care aveți nevoie”, le-a scris Ioan Pintea primarilor din Bistrița-Năsăud.

1 comentariu

  • Domnule director, puteți face câte apeluri doriți primarilor, că ei nu vor răspunde la aceste apeluri. deoarece: – ei nu știu că educația face parte integrantă din dezvoltare; – banii sunt ”lipsă la apel”, adică nu vor sosi prea repede, pentru că sunt ”inventați”, la ce credeți că Dragnea cu a lui șleahtă și-a pus ochii pe ”rezerva de aur a României”; – în al treilea rând, chiar dacă vor sosi acești bani, ei nu vor satisface nici măcar o parte mică a dorinței de îmbogățire a ”aleșilor noștri”. Așa că dumneavoastră vă puteți pune ”pofta în cui”!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.