Social

IPS Andrei, la hramul Mănăstirii Cormaia. Crucea Transilvană pentru primarul Roland Venig (FOTO)

IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat, de Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cormaia, cu prilejul hramului.

În cuvântul de învățătură, IPS Andrei a vorbit despre întreita demnitate de virtuți pe care le întâlnim la Înaintemergătorul Domnului, potrivit Radio Renașterea: ”Dăm slavă lui Dumnezeu pentru că încă o dată, chemați de Sfântul Ioan Botezătorul, ne găsim la mănăstirea de la Cormaia pentru a-i sărbători hramul. Una dintre cântări spune foarte frumos și profund: Ce te vom numi proorocule? Înger, apostol sau mucenic? Înger, pentru că ai viețuit ca fiind fără de trup. Apostol, pentru că i-ai învățat pe păgâni, și mucenic pentru că ți s-a tăiat capul pentru Hristos? Pe Acela roagă-l să mântuiască sufletele noastre. Așadar, întreita demnitate de virtuți pe care le găsim la Sfântul Ioan Botezătorul sunt acestea: înger, apostol și mucenic”.

ips andrei la hram cormaia aug 15 2 hram cormaia aug 15 3 hram cormaia aug 15 4 hram cormaia aug 15

La finalul Sfintei Liturghii săvârșite pe Altarul de vară al așezământului monahal, Mitropolitul Andrei i-a acordat Crucea Transilvană primarului din Sîngeorz-Băi, Roland Venig, pentru implicarea în susținerea nenumăratelor lucrări desfășurate de biserică în zonă.

La slujbă a asistat și vicepreședintele CJ Alexandru Pugna.

În seara de dinaintea Praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, IPS Andrei a participat la slujba Privegherii de la Mănăstirea Cormaia.

Aici puteți vedea mai multe fotografii.

5 hram cormaia aug 15 6 hram cormaia aug 15 7 hram cormaia aug 15 8 hram cormaia aug 15

Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de către Mitropolitul Bartolomeu, cu destinația mănăstire de călugărițe. În cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid ce poartă hramul ”Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

La Mănăstirea Cormaia mai există şi o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest locaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu. În anul 1762, mănăstirea a fost incendiată și călugării prigoniți, însă bisericuța din lemn a fost salvată. În 2004, bisericuța a fost resfințită de IPS Bartolomeu, iar în 2014 pictura a fost restaurată integral.

În ianuarie 2015, mănăstirea de pe Valea Pleșei din Cormaia, la 5 km distanță de Sîngeorz-Băi, unde viețuiesc 26 de maici a primit o părticică din moaștele Sfântului ierarh Nectarie din Eghina.

Mănăstirea de maici este condusă de stareța Ecaterina Ghiran și îl are ca duhovnic pe pr. Nicodim Sângeorzan.

9 hram cormaia aug 15 10 hram cormaia aug 15 11 hram cormaia aug 15 12 hram cormaia aug 15

5 comentarii

  • Pe deplin meritată, diploma. Am reușit să mă întorc cu mașina, viu și aproape nevătămat, puțin nervos doar, prin craterele drumului Cormăii. Dar ea ce zice? că nu i-a dat nimeni diplomă pentru sacrificiu!

  • Domnul Venig merita aceasta distinctie…un om simplu,un om bun cu toata lumea,a ajutat tot timpul pe toata lumea cu cat a putut.Cine vrea sa zica ca dansul e un om rau,Dumnezeu e sus si are grija de toate.

  • sant cosar autorizat !sunati-ma ptr, curatiirea cosuriilor de fum la scoolii si Dispensar primarie s.a m. d. va multumesc cu respect Iacov Nicholas cosar – hornar

  • curat hornete la biserica , manastiri bisericii primarii si scolii …eliberez adeverinta pentru controale p.s.i.sunati-ma pentru a efectua lucrariile de cosarit si pentru a elibera procesul de constatare pe 2015-2016 pentru controlul p.s.i. multumesc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.