Social

La Mănăstirea Salva, mai întâi s-au făcut construcţii impozante. Ce s-a lăsat la urmă

Mânăstirea Izvorul Tămăduirii din comuna Salva, situată pe vârful unui deal, una dintre cele mai luxoase din judeţ, va fi racordată abia acum la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. Întreaga investiţie este evaluată la peste 500.000 de lei, bani pe care autorităţile locale speră să îi primească de la Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Vestea că acest proiect a fost aprobat a venit în luna iulie a.c. când s-au dat publicităţii numele autorităţilor locale ce vor primi finanţare, Primăria Salva figurând printre ele cu suma de 522.481 de lei pentru acest proiect.

Ca urmare, autorităţile locale au cerut acord de mediu pentru proiectul „Extindere rețea de alimentare cu apă potabilă la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii în localitatea Salva, comuna Salva, județul Bistriţa-Năsăud”, propus a fi amplasat în localitatea Salva, intravilan, comuna Salva”, județul Bistriţa-Năsăud. APM a luat în discuţie solicitarea, iar în 15 noiembrie a.c., în şedinţă a anunţat că nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Cuu banii de la Guvern va fi montată o staţie de pompare care să urce apa la înălţimea la care e construită mănăstirea, pe mai bine de un kilometru, şi tot ceea ce presupune o reţea de apă şi canalizare.

Mănăstirea Salva a fost înfiinţată la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică. Aceasta a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994, Înaltpreasfinţitul Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Este singura biserică din Bistriţa-Năsăud care poartă acest hram. După proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi.

Printre cei care au trecut, de-a lungul timpului, pragul Mănăstirii Salva a fost şi omul de afaceri Gigi Becali care le-a donat la un moment dat măicuţelor o maşină de teren, fabricată în 2004, cu o valoare de peste 40.000 de euro. De altfel, în perioada în care omul de afaceri era în arest, câteva măicuţe de la Salva s-au dus la Bucureşti să-l viziteze.

Cei care au trecut pragul mănăstirii au putut observa că biserica mare are, în loc de podele, marmură. Pereţii sunt pictaţi de la un capăt la atul inclusiv cu aur, iar uşile sunt din lemn masiv. Deşi a fost ridicată în perioade de austeritate, nu s-a făcut niciun fel de economie în privinţa materialelor de construcţii.

Lângă biserica mare se mai ridică alte două clădiri monumentale, sediul administrativ şi stăreţia.

9 comentarii

  • Ati vazut ce harnici sunt monahii si cat suflet pun in ridicarea acestor asezaminte?Sunt adevarate colturi de rai in care ne regasim linistea sufleteasca.Daca ministrii din 90 incoace ar fi fost monahi aceasta tara ar fi aratat acum ca o bijuterie.Manastirea Salva se implica de o vreme si in acte caritabile.O veste buna.

    • E usor sa fi harnic când primesti bani moca de la buget. Preacuviosii sunt de multi ani campioni ai luptei impotriva greco-catolicilor carora le era interzis accesul in cimitir si se-ngropau in gradini prin anii ’90, si ai propagandei politice pentru toti politicienii. In schimb au construit cum au vrut si când au vrut, fara nici un fel de autorizatii si au primit donatii de la toate bugetele si garantia ca nu va trebui sa restituie nimic. Cu trei hramuri ocaziile de propaganda sunt intreite. Succesul oficinei de propaganda politica si nationalista a fost atat de mare incat s-au inventat si niste sfinti locali ca minciuna poleita sa prinda radacini durabile si sa se-ntinda peste veacuri si tara.
      Izvorul Tamaduirii si salauanii. Cat de caraghios!!! Barbosul trimis de Ceausescu in Hawai a vrut cu siguranta sa-si bata joc de urmasii granicerilor de la Arcole.

  • Candva calugarii stateau in chilii, mancau din roadele padurii, nu cu Jeepul de la Lidll Nasaud, candva pustnicii nu cunosteau leul greu ca nu aveau nevoie de el, acum totul este o gaura neagra cum a fost si manastirea asta de la Salva!

  • De ce asemenea articole? Va place sa puneti paie pe foc, indiferent de subiect. Ziaristii sun mai rai ca … nu mai conteaza pentru ca suntem un postul Craciunului. Post usor va doresc!

  • Imi pare rau sa spun acest lucru maicile de la Salva asteapta sa fie miluite nu ca la alte manastiri din tara sa lucreze pt painea de maine, dar ce sa vorbin de munca pt hrana cand ele nu se uita nici la batrana care a donat pamantul pt ridicarea acestei manastiri moare de foame sau mancata de sobolani si despre costructie intr-o proportie de 80 % Manastirea Salva a fost ridicata si finalizata de pe bani satenilor. Cum se proceda in biserica ortodoxa Salva din 2 in 2 saptamani se adunau maici care impreuna cu consilieri biserici umblau din poarta in poarta pt a aduna banuti pt finalizare. Pe langa faptul ca in timpul saptamanii se facea coloecta la biserica. Doar la cumpararea clopotelor a fost nevoie de 15.000 de euro, acestea au fost fabricate in Grecia! Care am fost platite din bani satenilor.Din cate am citit mai sus am inteles ca picturile ar fi suflate in aur. Cum sa nu fie suflate ca sau adunat cate 10 familii din sat ca sa plateasca un sfant. Si pe langa asta de tot ce a fost nevoie incepand de la mancare si pana la curatenie au ajutat localnicii. Si acum dupa finalizarea manastirii sa mai ridicat un rand de chili pt ca cele vechii era deja demodate si nu se mai putea locui . Toate ca toate dar in manastire nu este un calugar care sa slujeasca pt ca staretei nu agreaza pe nimeni. Recent a slujit un calugar care sa nascut in localitatea Salva, a plecat de la manastire pt ca stareta a spus sa isi afuca lemne de acasa daca vrea sa isi faca foc. Ma intreb ea le aduce de acasa ? Cand se faceau colecte nu conta ca primea de la o batranica 5 lei care ii tinea de paine intr-o batista pana la urmatoarea pensie, le dadea lor cu ochi umeziti in lacrimi si stareta ii impartea cu rudele de la Rebrisoar . Si sunt multe de spus care cu timpul o sa iasa la iveala . Ata pot sa spun sa le fie rusine !

    • De la un individ care cu gramatica este praf, nu ma astept la altceva. Comentariul tau, domnule trei puncte, este scris din inima ta trista si fara viitor. Te si vad cum in sarbatori si chiar duminica, te duci la camp si aduni fan, aduni mere, bati cuie, etc. Nici nu te vreau in ,,grupul” meu de sustinatori al celor sfinte. E bine sa ramai vesnic anonimul care se semneaza cu trei puncte!

  • Domnule, Vasi_R sunt chiar din localitate și știu ce vorbesc! Și nu lucrez în sărbători și poate chiar fac fapte bune,
    dar ăsta nu înseamnă sa fiu rup de realitate sau fariseul din pilda vamesul! Și nici nu îmi doresc sa fiu trecut intr-un grup asa zis de „credincioși „de un pământean îmi doresc sa fiu trecut de drapta lui Iisus! Și legat de modul în care am scris nu ai de ce sa te legi? Te doare adevarul!

  • Pentru domnul/a „. ..” |”…”.Nu am inteles care este numele tau, deoarece este scris in doua comentarii diferit.Presupun ca primul”. ..” este numele ,iar urmatorul „…” prenumele.Din cate am vazut din celelalte comentarii am inteles ca esti din zona.Pacat, acolo este o scoala si din pacate nu prea ai trecut pe la toate orele.Ca si localnic ar trebui sa te mandresti cu manastirea si sa nu judeci pe nimeni.Nu cred ca esti in masura sa vorbesti despre manastire, deoarece nu spui nici un adevar.Cred ca ar trebui sa te documentezi din toate puntele de vedere.O sa te ajut eu pentru inceput.In anul 1994 era doar verdeata si dealuri in locul in care este amplasata manastirea.Cum a trecut timpul si am uitat ca la ridicarea manastirii doar maicile stiu cate au indurat si tot ce este acolo este si o sa ramana pentru credinciosi!Consider ca perspectiva ta este total gresita si lipsa de informatie majora nu trebuie sa influenteze ceilalti credinciosi, deoarece nu esti obligat sa faci nimic pentru manastire daca nu doresti.

  • Cum as pute sa aflu număru de telefon de la manastire
    Tare mias dori sa vorbesc cu maica starita ca mi ars casa și as vrea sa vad dacă ma ajuta

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.