Recomandări Social

Mănăstirea Salva și-a serbat hramul de Izvorul Tămăduirii. Slujba, oficiată de IPS Andrei

(FOTO-VIDEO) De Izvorul Tămăduirii, praznic în prima vineri după Paști închinat Maicii Domnului (13 aprilie anul acesta), Mănăstirea Salva și-a serbat hramul. Biserica nouă a așezământului monahal, sfințită acum cinci ani, poartă acest hram.

Slujba a fost oficiată, pe o scenă special amenajată în aer liber, de IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un sobor de preoți.

Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, prototopopul Bistriței, Alexandru Vidican, și protopopul Becleanului, Doru Zinveliu.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Clujului le-a vorbit credincioșilor despre originea sărbătorii Izvorul Tămăduirii și despre semnificația ei duhovnicească. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioși să devina apostoli ai Învierii Domnului Hristos. Răspunsurile liturghice au fost date de corul maicilor.

Aici mai multe fotografii

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 IPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu.

Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi.

Ortodoxia sărbătoreşte vineri Izvorul Tămăduirii sau de viaţă dătător, praznic închinat Maicii Domnului, la care preoţii împart Aghiasma Mică. Conform legendei, Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare. Este un praznic al Maicii Domnului şi o zi de sărbătoare care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau aghiasmă, numită Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor.

Foto-Video: dumitrucobzaru.blogspot.ro

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.