Recomandări Social

Mănăstirea Salva și-a serbat hramul de Izvorul Tămăduirii. Slujba, oficiată de IPS Andrei

Numeroși credincioși au luat parte la celebrarea hramului Mănăstirii Salva, ”Izvorul Tămăduirii”, praznic în prima vineri după Paşti închinat Maicii Domnului. Biserica nouă a așezământului monahal, sfințită acum patru ani, poartă acest hram.

Slujba a fost oficiată de IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un sobor de preoți. Programul liturgic a început cu slujba sfinţirii apei. Din cauza vremii deosebit de reci pentru această perioadă, pentru prima dată sărbătoarea a fost ținută în biserica mănăstirii.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Andrei le-a vorbit credincioșilor despre originea sărbătorii și despre semnificația ei duhovnicească: „Domnul Iisus Hristos este Izvorul Tămăduirii, El este Doctorul cel Mare al sufletelor și al trupurilor. Dar cine ne conduce la Izvorul Tămăduirii? Cea care l-a condus și pe Leon cel Mare – Maicaa Domnului! Așa după cum scrie în evanghelia după Ioan, capitolul 7, versetele 37 și 38, la o sărbătoare mare Domnul a strigat: Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea! iar celui ce va bea: râuri de apă vie vor curge din pântecele lui. Iar la Paști, toată Săptămâna luminată am cântat: Veniţi să bem băutura nouă, nu din piatră stearpă făcută cu minuni, ci din Izvorul nestricăciunii, din Hristos, Cel ce a izvorât din mormânt, întru Carele ne întărim. Așa cum bine știm, și Maica Domnului este Izvor Tămăduitor, este Izvor dătător de viață, și în Vinerea Luminată tocmai pe Maica Domnului – Izvor Tămăduitor o sărbătorim. De aceea toate cântările de la Utrenia de astăzi au subliniat lucrul acesta: că pe lângă Domnul Hristos, care este Izvorul Tămăduirii, și Maica Domnului este Izvor Tămăduitor. Iată de ce, atunci când au probleme și suferințe, oamenii aleargă la Hristos, oamenii aleargă la Maica Domnului”.

”Am participat la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei împreună cu un sobor de preoți. Această frumoasă zi de sărbătoare a adunat la mănăstirea cu hramul ”Izvorul Tămăduirii” din Salva sute de credincioși care au vrut să fie aproape de Dumnezeu. Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Vă doresc dragi prieteni, să aveți parte de o zi presărată cu lumină și bucurie, alături de cei dragi!”, a postat pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan, care a asistat la slujbă alături de senatorul Ioan Deneș și primarul din Salva, Gheorghe Onul.

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”.

Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 IPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu.

Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât aşezământul este situat în apropierea locului unde aceştia au fost martirizaţi. La Mănăstirea Salva sunt 20 de măicuţe conduse de stareţa Emanuela Moisa.

Ortodoxia sărbătoreşte vineri Izvorul Tămăduirii sau de viaţă dătător, praznic închinat Maicii Domnului, la care preoţii împart Aghiasma Mică. Conform legendei, Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare. Este un praznic al Maicii Domnului şi o zi de sărbătoare care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau aghiasmă, numită Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor.

Foto: Facebook

2 comentarii

  • Cred ca localnicii au tinut hramul evlaviosii mucenici, pesedisti si comunisti, slugile securitati. Oameni nu-si dau seama ca astia merg dupa voturi in biserica. Nu sunt ei curiosi ca biserica x are hramul y. Se plimba de la o biserica la alta si nu fac nimic viabil.

  • Se putea să lipsească Radu sau vreun primar decorat? Interesant e dacă în fișa postului apar astfel de deplasări în timpul serviciului și din bani publici!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.