Timp de gândire

Mândri că suntem ortodocşi?

Nu sunt greco-catolică, dar trebuie să recunosc faptul că astăzi nu am niciun motiv să fiu mândră că m-am născut şi am fost botezată în religia ortodoxă. Şi asta pentru că ortodocşii – majoritari în România – au dat dovadă, prin conducătorii lor, de cel mai mare egoism cu putinţă în loc să fie generoşi. Au turme întregi şi au râvnit la singura oiţă a greco-catolicilor, biserica lor din centru, de la Coroana, le-au luat-o, iar acum se mai şi laudă cu marea lor ispravă obţinută prin tertipuri politico-avocăţeşti.

Vestea că ortodocşii au câştigat „definitiv şi irevocabil” Biserica de la Coroana mi-a lăsat un gust amar pentru că mi-a adus aminte de un text celebru din Biblie, respectiv pilda despre oaia săracului şi lăcomia bogatului. Iată cum sună acesta: “Cel bogat avea foarte multe vite mari şi mărunte, iar cel sărac n-avea nimic decât o singură oiţă, pe care el o cumpărase de mică şi o hrănise şi ea crescuse cu copiii lui. Din pâinea lui mâncase şi ea şi se adăpase din ulcica lui. La sânul lui dormise şi era pentru el ca o fiică. Dar iată că a venit la omul bogat un călător. Şi gazda nu s-a îndurat să ia din oile sale, din vitele sale, ca să gătească cină pentru cel ce venise la el, ci a luat oiţa săracului şi a gătit-o pentru călătorul cel ce venise la el”. 

Bogatul din istoria lui Natan avea aşadar turme nesfârşite de oi, de boi, avea pământuri, averi şi case din a căror chirie scotea anual milioane – şi totuşi lăcomia l-a dus să răpească oiţa, singura oiţă a unui biet sărac. Cam aşa stau lucrurile şi cu Biserica Ortodoxă care are, inclusiv la Bistriţa, biserici la fiecare colţ de stradă, în fiecare intersecţie şi totuşi a râvnit la singura biserică pe care au clădit-o strămoşii greco-catolicilor de astăzi. Dorinţa să pună mâna pe ea a fost atât de mare încât nu au avut încredere în justiţia divină, au apelat la cea pământeană şi s-au luptat zece ani ca să smulgă din actele greco-catolicilor această singură oiţă pe care le-o lăsaseră moştenire înaintaşii lor. Oribil!

M-am întrebat şi am întrebat în stânga şi în dreapta de ce au făcut lucrul acesta, iar răspunsurile nu mi-au plăcut deloc. Cei cu care am discutat mi-au explicat că ortodocşii s-au bătut aproape un deceniu dacă nu şi mai mult în instanţă pentru această clădire fiindcă se află în cea mai bună poziţie dintre toate, e în buricuil târgului. Din acest motiv, e tot timpul plină cu oameni din tot judeţul care vin cu treabă la oraş şi nu au pe unde sta în aşteptarea a te miri ce, aşa că intră să se roage, să plătească pomelnice, să cumpere lumânări, să se spovedească, să se căsătorească cu mare fast în văzul lumii, să-şi boteze copiii, e o sursă nesfârşită de venit pentru preoţii de acolo, drept dovadă că nu oricine are privilegiul să slujească în ea şi că preoţii titulari fac ce fac şi lasă moştenire parohiile unora din familie sau unor piloşi şi mai mari. Am mai aflat ceva, însă sper că nu e adevărat, că tot aici se deschide regulat “Cartea” de către unii preoţi, o formă de magie albă prin care unii încearcă să-şi afle viitorul, iar pentru asta plătesc bani mulţi şi, evident, negri. Cred că e de la sine înţeles că practica aceasta nu are nicio legătură cu adevăratul creştinism, cu dreapta credinţă şi alte lucruri trâmbiţate de Biserica Ortodoxă. Repet: sper că nu e adevărat!

Ca şi cum întâmplarea în sine – faptul că bogata în turme Biserică Ortodoxă a luat singura oiţă a Bisericii Greco-Catolice prin cine ştie ce tertipuri nu ar fi fost de ajuns pentru ca să ne fie ruşine multora dintre ortodocşi – a mai fost nevoie să fie decorat şi avocatul care a reuşit isprava de însuşi întâi stătătorul BOR din Ardeal. Sunt de acord că o fi fost un proces greu şi că o sentinţă favorabilă e o notă bună pentru orice avocat. Structurile profesionale nu au decât să-l recompenseze. Nu văd care e fapta eroică pentru care trebuie să facă lucrul acesta Biserica Ortodoxă, la fel cum nu am văzut niciodată sensul atribuirii distincţiilor pentru nişte politicieni care nu au făcut altceva decât să direcţioneze bani publici către biserici unde unii îşi negociau apoi comisioane din afaceri oneroase, aşa cum am aflat de curând din rechizitoriile procurorilor DNA.

La fel cum cred că în zilele noastre e mai demn să nu ai doctorat decât să figurezi pe lista plagiatorilor, tot aşa consider că e mult mai onorant să nu deţii Crucea Transilvană decât să te trezeşti inclus într-o gaşcă de politruci care sunt convinşi că, în felul acesta, au primit bilete la clasa VIP pentru rai.

În ce mă priveşte, ultima oară l-am întâlnit pe domnul avocat deţinător de Cruce Transilvană în centru. Juca poker împreună cu şeful Poliţiei Locale şi cu alţi distinşi domni în timp ce eu mă luptam cu cerşetorii. Despre această întâmplare am mai scris aici, dar nu l-am menţionat cu numele fiindu-mi jenă de ruşinea lui. Aşa se face că nu sunt deloc impresionată nici de faptul că a câştigat procesul cu Biserica Greco-Catolică, nici de crucea pe care a primit-o. Îl respect ca profesionist, dar atât. Eu cred că atunci când Biserica dă o distincţie nu are cum să separe lucrurile. Sfinţii nu erau sfinţi doar dimineaţa de la 6 la 7. Erau tot timpul sau deloc. În zilele noastre s-a căzut atât de mult în derizoriu încât mă aştept să canonizăm azi-mâine vreun politruc trimis după gratii de DNA, doar pentru că nu a ţinut toţi banii obţinuţi oneros doar pentru sine, a mai dat şi la Biserică.

118 comentarii

  • e un articol interesant
    dar…..intr-o tara normala daca se castiga un proces legal nu ne putem noi baga
    daca au castigat acea biserica legal ASTA E LEGEA asta e JUDECATA
    cel putin asta am inteles din articol

    dezbinarea unora sau altora ca sunt ortodoxi ca sunt catolici e o mare mare magarie dar asta nu reiese din articol deci ziarul e corect

    in schimb comentraiiile sunt taioase si se cearta lumea care mai de care

    PREANEFERICITU si-a dat singur cu bata in balta atunci cu Colectiv, cine a vazut a vazut si a priceput AIA E ADEVARATA FATA A PREOTILOR in ROMANIA

    Cate unu doi mai scapa TURMA de LACOMI si fac lucruri bune de omenie!

    Un preot nu vine nechemat CICA……ha ha ha
    Sa vedem cum ne iua cu asalt Blocurile de apartamente si casele

    Concluzie
    Daca legea a hotarat sa castige ortodoxii asta e, Legea e Lege!

    • bravo doamna sintem mindri ca avem mai multe biserici decit spitale statului mai bine ne ingrapa decit sa ne trateze se vede sinteti cunva in vrun partid succes in cariera

  • http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-marturisitori-ardeleni-121739.html
    Da, doamna, eu sunt mandra ca sunt ortodoxa! Probabil ca se rasucesc in mormant strabunii nostri, aparatori cu pretul vietii ai religiei ortodoxe impotriva asupritorilor catolici care le-au ars bisericile si le-au omorat preotii pentru a-i forta sa treaca la greco-catolicism vazandu-va ce faceti! E incredibil ca un jurnalist ardelean, care se pretinde a fi si ortodox, sa adopte o asemenea pozitie dand dovada de ATATA ignoranta! Nemaivorbind ca atacati in felul acesta si decizia unei instante judecatoresti. Daca va e rusine de religia ortodoxa aveti toata libertatea sa va alegeti alta, oricare doriti, sunt cu duiumul, aparute ca ciupercile dupa ploaie. Dar va reamintesc ca la Ierusalim, in fiecare an, Lumina se aprinde la Sfantul Mormant al Mantuitorului DOAR de Pastele Ortodox, tocmai pentru a demonstra unora cum sunteti dvs care e adevarata credinta. Ma intreb cum se face oare ca biserica greco-catolica de langa autogara nu e plina de credinciosii greco-catolici „din tot judeţul care vin cu treabă la oraş şi nu au pe unde sta în aşteptarea a te miri ce” ?! Greco-catolicii stiu sa faca doar ce au facut dintotdeauna, improasca noroi in religia ortodoxa, pe toate caile, cu toate ocaziile. Si iata ca li se mai adauga si unii „ortodocsi” binevoitori si „bine intentionati” cum sunteti dvs. Puteti spune si scrie orice doriti, cu cat ii veti ataca mai mult, cu atat mai mult ortodocsii vor face un zid tot mai mare in jurul Bisericii si al preotilor lor, asa cum au facut de veacuri. Bisericile ortodoxe sunt pline de credinciosi si asta deranjeaza din ce in ce mai mult, se pare. Nici o problema, tineti-o tot asa, va asigur ca vor fi si mai pline 🙂 Cainii latra, caravana trece. RUSINE PENTRU ACEST ARTICOL! V-ati demonstrat doar ignoranta si reaua credinta, atat.

    PS: Nu va obositi sa-mi raspundeti, dvs sau „vajnicii” greco-catolici comentatori (la fel de ignoranti si/sau rau-intentionati) in cazul in care veti posta comentariul meu, n-am de gand sa va mai fac trafic intrand aici. Altfel, Sarbatori fericite in continuare, poate s-o indura Domnul sa va mai lumineze sufletul si mintile ca sa va stinga URA ce va mistuie atat de grav.

    • Vă răspund fără să (mă) obosesc. Nu am nimic împotriva religiei ortodoxe şi nu militez în favoarea alteia. Cred doar că majoritarii/”bogaţii în biserici” trebuie să fie generoşi chiar dacă toate argumentele sunt în favoarea lor. E elegant să fii domn şi să cedezi ceva din mărinimia ta, lucru pe care unii conducători ai BOR nu l-au făcut, deşi au avut ocazia. Pentru asta nu sunt vinovaţi credincoşii de rând, ci oamenii cu putere de decizie. M-ar întrista să aflu că un om cu dreaptă credinţă ar fi de acord cu lipsa de mărinimie a conducătorilor bisericii. Până la urmă, ne putem ruga sub cerul liber. Cine spune că e primită rugăciunea doar în centru?

    • 1. Nu exista religie ortodoxa;
      2. Daca nu e atat de important locasul de cult, de ce se agita catolicii in instanta, cu atat mai mult cu cat nu au suficienti credinciosi nici pentru biserica de la gara?
      3.Episcopul sa fie marinimos cu ce a primit de la mama-sa si de la tac-su, nu cu bisericile noastre.

  • Nu uitati, nu aveti nevoie de nici o institutie omeneasca pentru a ajunge la Dumnezeu. Atat. Tu si Dumnezeu. Si no comment daca ati inteles, daca nu, vorbiti/ganditi/ traiti degeaba, pana la urma sistemul o sa va comande, indiferent de confesiune.

  • Mănăstirea minorită „Sf. Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana, este un monument istoric și de arhitectură din sec. al XIII-lea situat în Piața Mare (în prezent Piața Unirii nr. 8) din municipiul Bistrița, reprezentativ pentru goticul transilvănean timpuriu de filiație cisterciană.
    Biserica a fost cumpărată în anul 1895 de Parohia Română Unită din Bistrița de la ordinul minorit, contra sumei de 35.000 coroane.
    În 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite de către regimul comunist, întregul ansamblu a fost trecut în folosința Bisericii Ortodoxe Române. În prezent sediul Protopopiatului Ortodox Bistrița se găsește în fosta mănăstire minorită.

  • Articol impecabil. Pacat ca in Romania un astfel de „semnal” ramane fara urmari; oricate lucruri juste ar semnala presa, aceasta nu are forta de a schimba lucrurile.

  • Eu nu înțeleg un lucru ce treaba are popa ori avocatul x sau y ca nu eu au dat sentința pana la urma. Nu stiu cine ar fi îndreptățit să ia biserica într-adevăr ortodocșii avem destule biserici, omenește era probabil sa fi cedat si noi, dar sentința nu a dat o preotul oameni buni ca instanta. Circul ne place… sa ne legam ca i-au dat distincții avocatului, dar el a reprezentat doar interesele, probabil dacă ar fi câștigat greco-catolicii la fel ar fi acordat o distincție avocatului. Nu stiu cine are dreptate aici sau nu, soluția ar fi fost un judecător ateu sau penticostal probabil :))), atunci nu ar fi existat certuri

  • Indiferent carei religii apartinem adevarul ne face liberi.Credinta ta te a mantuit.Nu se iarta pacatul pana nu restitui furatul ,frati crestini…s apoi crestinii n ar trebui sa fie….din cei care fura sau primesc lucru furat.Doamne iarta ne!

  • Bravo, m-ati lasat fara cuvinte, FELICITARI PENTRU SPIRITUL SINCER SI CURAT AL SUFLETULUI cand ati scris aceste randuri sincere pe care multi romani nu au curajul si puterea sa-si exprime modul de gandire. Exemplul este exceptional.Multumesc. pr. Marius

  • Inteleg ca cei va credeti doar ortodocsi santeti niste semidocti ?
    Adevaratii ortodocsi nu comenetaza caci stiu care e putreziciunea din Biserica beorista …nu ortodoxa ci beorista acaparata de ofitiri cu barbi

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.