Ce înseamnă colind? Potrivit DEX, „ a umbla în seara de Crăciun sau de Anul Nou, din casă în casă, cântând colinde”. Ideea iniţială era una extraordinară: să mergi din casă în casă şi să dai tuturor vestea Naşterii Domnului. În zilele noastre însă, nu mai merge aproape nimeni la colindat, iar cetele de colindători dau spectacole şi cântă în festivaluri. Fireşte că sunt aplaudate la scenă deschisă. Nu dau nicio veste. Fac show.
Ca şi cum nu ar fi de ajuns că s-a degradat atât de mult ideea „colindatului” care contribuia la încurajarea generozităţii gazdelor faţă de oaspeţi, la socializare şi la trăirea cu adevărat a spiritului sărbătorii împreună cu alţii, nu în faţa televizorului de unul singur, iată că vremurile pe care le trăim mai aduc o anomalie: concurs de colide.
O astfel de întrecere este organizată chiar de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înfiinţare. La ea pot participa elevi din clasele I-XII, iar „câştigătorii pe cercuri pedagogice Bistriţa, Beclean şi Năsăud care acoperă aria celor trei protopopiate vor participa la faza finală care va avea loc la Cluj, în data de 3 decembrie”.
Întrebarea este cum vor fi desemnaţi câştigătorii, în funcţie de performanţele lor muzicale sau de sinceritatea care răzbate din vocile lor de vestitori ai Naşterii lui Hristos? Este mai mult decât evident că astfel de concursuri nu îşi au locul şi nici nu îşi găsesc sensul. Indiferent de vocea celui care dă vestea, de cunoştinţele lui muzicale sau de simpatii, o colindă rămâne extrem de valoroasă prin ceea ce ea este cu adevărat, un mesaj de bucurie vestit tuturor.
Din păcate, astfel de concursuri nefericite vor face generaţiile de azi să confunde tot mai mult valorile şi să pună competiţia pe prim plan, iar mesajul să-l uite. La final, unii vor spune mândri „noi am fost cei mai buni”, îi vora răta cu degetul pe cei care nu s-au ridicat la nivelul lor, iar la colindat, în seara de Ajun, nu va mai merge nimeni, ocupat să se autocontemple sau să se compătimească.
Cristiana Sabău
foto: www.maramuresturism.wordpress.com
Subscriu la ce ati scris in articol.
Din pacate, se exploateaza la maxim latura laica cu ocazia unor astfel de evenimente (colinde/serbari/festivaluri/zile ale orasului, etc.) si se pierde din vedere insemnatatea initiala. „Faza finala”? Parca ar fi campionat; imi pare rau ca am ajuns timpuri in care, din orice se face concurs/competitie, orice sa atragem atentia. Vor fi „invingatori” si „invinsi”? Frustrare, nemultumire… nu cred ca asta e scopul colindelor.
Felicitari pentru articol si pentru semnul de exclamare pus.