Peste 1.500 de spectactori au asistat la spectacolul de lumini, culori şi sunete „Manifest. Zadia”, o instalaţie performance realizată pe Stadionul „Jean Pădureanu” de regizoarea Mihaela Panainte cu ajutorul a 1.250 de fete din tot judeţul, pe muzica trupei de percuție Sensor.
Publicul, în care s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, consilierul judeţean Florin Urîte, managerul Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure, inspectorul școlar Ramona Salak şi multe alte personalităţi ale oraşului, a putut vedea o horă stilizată, pusă în scenă de eleve care au purtat 2.500 de zadii din colecţia Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte Bistriţa, unele vechi de 200 de ani.
Prima a intrat în lumina reflectoarelor o bunică de pe Valea Bârgăului, iar apoi fetele au reconstituit, în linii geometrice, formele care apar pe zadii.
De altfel, înainte de show, regizoarea a explicat că intenţia ei este aceea de a crea „nişte tablouri vivante din punct de vedere cromatic”, care să se deplaseze şi să creeze „o senzaţie puternică pentru ochi”. Ropotele de aplauze cu care au fost răsplătiţi protagoniştii spectacolului au demonstrat că a reuşit din plin acest lucru.
Întrucât instalaţia performance este un eveniment cultural care se creează o singură dată, spectacolul „Manifest. Zadia”, conceput de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud pentru a pune în valoare acest obiect vestimentar, este cu atât mai valoros întrucât e unic, precum fiecare zadie prezentată.
”Am dorit să punem în lumină și să valorizăm estetic, într-un context urban, o colecţie de zadii, unică în România, alegând ca formă de reprezentare instalația-performance, o modalitate de exprimare artistică a timpului nostru, prin care se urmărește un dialog autentic cu spectatorul secolului 21. Instalația este o modalitate de exprimare în arta vizuală contemporană, în care se utilizează diverse materiale dispuse în spațiu tridimensional, pentru a oferi spectatorului o experiență culturală inedită. Am dorit să se producă o întâlnire inedită dintre zadii, fete, spectatori și instalația high-tech consituită din lumini laser pe un fond muzical produs se renumita trupa de percuţie şi spectacol Sensor, constituită din artişti instrumentişti de excepţie”, a precizat managerul CJC, Gavril Țărmure.
”Vreau să o felicit pe doamna Mihaela Panainte, care a regizat spectacolul din această seară, ”Manifest. Zadia”. Mi-am bucurat sufletul alături de peste 1.500 de oameni alături de care am privit cu admiraţie cele 2.500 de zadii, purtate cu mândrie de 1.250 de fete din județul Bistrita-Nasaud. De asemenea, le felicit și pe toate cele 1.250 de fete care au dat dovadă de multă răbdare şi bucurie in purtarea unuia dintre cele mai reprezentative simboluri ale portului popular românesc: Zadia! Multumesc Bunului Dumnezeu că vremea a ţinut cu noi şi că evenimentul organizat de Consiliul Judetean si Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud desfăşurat pe Stadionul Jean Pădureanu a fost un adevărat succes!”, a menționat pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan.
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII!
Felicitari tuturor celor implicati in derularea acestui eveniment unic! Multumesc, in mod special celor aproximativ 230 de fete din cadrul Col.Nat. „Andrei Muresanu” Bistrita pentru prestatia avuta in ciuda vremii capricioase.
cum 1500 ?!? nu sunt dacat 12 zodii ?
Pacat de gazon, poate unu dintre cele mai bune din Romania.
Gregoir, si aici comentezi ? De ce nu te-ai dus tu in chiloti (ZADIILE ) personale sa faci spectacol !
cel putin, in comparatie cu ecoiogistii trompetisti, am chiloti in loc de frunza de marar cum au ei – ultimii dinozauri agramati si batrani ai bistritei vermesene. zat !
Ma intreb: doar eu sunt de parere ca e o manifestare fara rost ? Sau daca e cu, sa-mi explice si mie cineva. Ok, inteleg: traditie, cultura. Dar nu era mai bine sa faca o plimbare pe strazile Bistritei decat sa tina in frig 3000 de oameni? Era si mai ieftin.
am ami vazut noi inainte de 89 asemenea chestii pe stadioane . ma trec fiorii doar cind privesc. si stati ca asta e doar inceputul. asta a fost asa de acomodare ptr. cine nu a trait vremurile alea.
Eh, Adrian! Pe atunci lucrurile aveau un scop precis. Acum, e doar prostie. Cel mult, castigul unora putini pe banii publici. Si noi stam in fata monitorului, comentam si ne lasam purtati de ei. Mai mult, dintr-o anumita comoditate, nu facem. Asa ca, nu ei sunt vinovati, ci noi.
Penal
Eu stiu ca balamucul este balamuc iar dansul este dans. La balamuc, este suficient ca cineva sa bata cu furculita intr-o cratita ruginita si toti participantii vor „dansa”, vor urla, sau vor alerga aiurea mai ceva ca niste oi când simt lupul prin apropiere… Inca se mai stie ca ZADIA este o piesa a costumului popular romanesc. Zadia a fost. Dar costumul? Costumul unde era? Sau blugii, adidashii, colantzii strinsi pe funduletz, cismele lungi cu toc, jachetele din piele, mai nou vor face parte din costumul popular romanesc?!!! Dar muzica populara unde era? In zgomotele acelea enervante de castron ruginit?!!! Dar dansul unde era? Dar coregrafia unde era? In buluceala aceea când toti alergau speriati, mai ceva ca puisorii de gaina când vad ULIUL !!!
Ne mai miram ca au fost mai multi „artisti” decat spectatori (neamuri+prieteni)? Nu e nici o mirare. Vestea proasta s-a raspandit dupa ce lumea a vazut repetitia generala pe stadion cu… „costume”, „muzica”, si toate celelalte. A costat 1 miliard de lei? Si cine a platit?
cum cine ??? cum cine ?? noi . noi toti .fraierii.