Social

Marea înfruptare! Cât valorează ”Aurul Negru” de la Cireşoaia (FOTO)

Satul Cireşoaia a celebrat, duminică, fructele care l-au făcut celebru în toată ţara şi chiar în străinătate. În curtea şcolii, oaspeţii au putut mânca pe săturate cireşe donate de localnici plătind un bilet în valoare de 5 lei. În ciuda verii capricioase care le-a dat mari bătăi de cap şi a producţiei la jumătate faţă de anul trecut, oamenii nu au vrut să treacă anul fără să cinstească roadele pământului.

Ciresoaia 2 Ciresoaia 5 Ciresoaia 3 Ciresoaia 4

„Anul acesta nu mai sunt atâtea cireşe ca anul trecut. A fost frigul acela din primăvară şi cireşele au îngheţat. Producţia e aproape la Nemet Janosjumătate, dar avem noroc că am putut să le vindem mai scump. Anul trecut s-au vândut de la un leu în sus kilogramul, iar anul acesta am dat cu trei până la patru lei kilogramul la en gros. Cele de mai nu s-au făcut deloc, iar cele de iulie s-au făcut mai puţine. Anul acesta nu am dat nimic la export fiindcă este embargo în Rusia unde vindeam noi de obicei. Noi am vândut în ţară, la Cluj, Mureş, Braşov. Acum, la sărbătoarea cireşelor, fiecare familie a donat câte două kilograme de adult şi unul de copil, în total adunându-se o tonă şi jumătate de cireşe pe care le pot mânca oaspeţii noştri dacă plătesc un bilet de intrare de 5 lei. Avem peste 30 de soiuri de cireşe. Cele mai bune sunt două soiuri de cireşe, unul american şi altul german. La un soi îi spunem Buzgo, fiindcă omul acela a adus soiul respectiv din America, iar la cel german îi spunem Oroni. Ce adunăm anul acesta de la oamenii care plătesc bilet vom investi în drumurile de pe câmp fiindcă e foarte rău de umblat când plouă”, a spus Nemet Janos, organizatorul festivalului.

O localnică, Aurelia Fustos, ne-a spus că anul acesta nu a fost grozav pentru cireşe fiindcă, în primăvară, în momentul în care au înflorit pomii, a plouat şi a fost frig.

„Ultimele fructe, cele de sfârşit de iunie s-au făcut frumoase, dar le-a stricat ploaia din ultimele zile. Fructele au crăpat. Ar fi în regulă dacă le-am putea vinde cu 5 lei kilogramul la en-gros, dar în ultimele zile engros-iştii şi-au bătut joc de noi, ne-au dat doar 2 lei pe kilogram”, a spus doamna care estimează că, la final de sezon, când va trage linie, nu va putea să se laude cu prea mult profit.

vanzatori 3 vanzatori 2 vanzatori 1 vanzatori 5

O altă femeie ne-a spus că, în ultimele zile, localnicii din Cireşoaia „plâng pe câmp” de necaz că cireşele pe care le-ar fi putut vinde scump au coaja crăpată şi nu mai valorează mare lucru.

„Cireşele frumoase au crăpat din cauza ploilor. Aici numai Dumnezeu ne poate ajuta. Cireşele care anul trecut aveau un preţ la piaţă de 7 lei, acum suntem obligaţi să le dăm la cinci lei fiindcă sunt crăpate. Nici la export nu am putut da anul acesta. A venit un domn care face transport în străinătate, cu TIR-uri, dar ne-a oferit 1,5 lei pe kilogram şi nu merită să dăm cireşele la preţul acesta. Noi plătim foarte mult pentru culegători. Dăm 60 de lei pe zi, iar un străin culege aproximativ 60 de kilograme într-o zi. dacă primim 1,5 lei pe kilogram ar fi 90 de lei. Dacă mai scădem şi mâncarea pe care i-o dăm, nu rămânem cu nimic. (…) Eu am cireşe din soiul care se traduce în româneşte Aurul Negru. Mai demult, oamenii de aici făceau bani din cireşe precum se făceau din aur. Acum, au apărut din Bulgaria, Ungaria, care ne omoară. Şi pentru noi cireşele sunt aur, sunt ani în care facem bani din ele ca din aur, dar nu şi anul acesta”, a spus ea.

Pentru o zi însă, oamenii au uitat de necazurile lor şi s-au bucurat la spectacolul organizat în curtea şcolii, eveniment la care a participat copreşedintele PNL, deputatul Stelian Dolha, vicepreşedintele Jenor Beudean, copreşedinta Organizaţiei de Femei, Diana Morar, consilierul municipal PNL Filip Moisil, liderul UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, primarul comunei Braniştea, Martonos Tamas (UDMR), viceprimarul Cornel Săsărman (PSD), alte personalităţi locale. Cu toţii i-au felicitat pe localnici pentru că păstrează tradiţia acestei sărbători frumoase care dă identitate zonei şi i-au încurajat să se asocieze ca să-şi poată vinde marfa mai scump.

Ciresoaia politicieni 1 Ciresoaia politicieni 2 Ciresoaia politicieni 3 Ciresoaia politicieni 4

13 comentarii

    • Care este soiul,,buzgo”,nu am găsit niciunde pe net,nici la pepiniere?Merci!

    • Buna! Cirese „Buzgó” numai in Ciresoaia gasiti :). Sunt hibriz in pepinierile se numeste Germensdorf!!!

  • Salutari domnului BEUDEAN JENOR din Barselona.Am vazut ca sinteti foarte activ.Sinteti oriunde,oricind si la orice ora.Aveti mare grija de comuna Odorhei.Spun acest lucru deoarece unii care au pastorit-o au facut-o ruina .Oameni noi maiestre…oameni priceputi….oameni curati la vorba si la port.

    • in comuna SIEU ODORHEI s-au facut cele m-ai mari investiti in ultimi trei ani-ASFALT, CAMIN ,SCOALA,PRIMARIE,APA,si investitile continua cu SFINTEAN primar

    • De acord cu dumneavoastra si felicitari consiliului local.Referitor cu continuarea investitilor cred ca gresiti. Dupa cate s-a vazut la ultimele aparitii dl Radu Moldovan era foarte apropiat de Beudean Jenor.AU FOST VAZUTI POZAND IMPREUNA.Oare sa-l fi incurcat cu sfintean.

    • Tu” PORUMBA „‘ de unde stii atitea. Ca au mai folosit banul public in mod abuziv nu stii?

    • Sau dintre porumba si contrace se scrie legat(legat cum va fi prostul) (ori ,sau).

    • MA VOI PARCA SINTETI MESTERUL manole prea mult va lautati dar nu uitati spalativa pe miini ca prea mult ati bagat mina si pute.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS