Actualitate

Marea relaxare, în etape. Prima, în 15 mai. Ce restricții vor fi eliminate

Începând cu data de 15 mai se vor lua, gradual, în etape, măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei de Covid-19, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis. Toate măsurile vor fi în detaliu enunțate de CNSU, apoi va fi adoptată Hotărâre de Guvern.

El a precizat că vom avea o relaxare pas cu pas şi că a fost întocmit un calendar până la 1 septembrie, după care va fi făcută o nouă evaluare. 15 mai este prima etapă, apoi 1 iunie, 1 iulie, 1 august.

https://www.facebook.com/guv.ro/posts/3814120458709848

De sâmbătă 15 mai se elimină portul măștii în aer liber, cu câteva excepții (piețe, târguri, stații de transport public). Masca va rămâne obligatorie în spațiile din interior, precum și în mijloacele de transport în comun.

Totodată, se elimină restricțiile de circulație pe timp de noapte și simultan se elimină orice restricții asupra programului magazinelor.

Activitatea sportivă în aer liber se va putea desfășura cu 25% din locuri ocupate cu spectatori.

Va fi posibilă şi organizarea de evenimente culturale în exterior.

De la 1 iunie crește capacitatea de cazare în hoteluri și de servire în restaurante.

Tot de la 1 iunie, la nunți, botezuri, mese festive, etc. pot participa în exterior maxim 70 de persoane, iar în interior maxim 50 de persoane. Numărul participanților crește gradual de la 1 iulie și 1 august.

Din 15 iulie, dacă toate persoanele sunt vaccinate și organizatorul garantează acest lucru, se renunță la restricționarea numărului de participanți.

La fel, în ceea ce privește activitatea în sălile de sport, dacă toate persoanele sunt vaccinate numărul de participanți poate crește.

În ceea ce privește școlile, se păstrează normele care țin de rata de incidență. Este previzibil ca toate localitățile să intre în scenariul verde, astfel că este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în clase.

Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare care cuprinde întreaga perioadă de vară. Așadar, ne pregătim de relaxare. Însă trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activități, dar care nu ne expun pericolului revenirii pandemiei în forță. Așadar, vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul, care cuprinde acești pași până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârșitul verii să avem o reevaluare, pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extremi de importanți – pe de-o parte, de evoluția pandemiei și, evident, de măsurat prin rata de incidență, pe cealaltă parte, gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm. Așa de simplu este” – Klaus Iohannis

Acum, sunt în vigoare următoarele restricții principale: obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice închise și deschise, la locul de muncă, în spațiile comerciale și în mijloacele de transport în comun, interzicerea reuniunilor prilejuite de sărbători/aniversări/petreceri în spații deschise și închise (publice și private), interzicerea deplasărilor în afara locuinței în intervalul orar 22.00 – 05.00 sau 20.00 – 05.00 în week-end dacă incidența este peste 4 și pe toată durata săptămânii dacă incidența este peste 7,5 (cu câteva excepții și doar pe bază de declarație pe propria răspundere sau adeverință eliberată de angajator), interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci, magazine deschise până la ora 21.00 sau până la ora 18.00 în week-end dacă incidența este peste 4 și pe toată durata săptămânii dacă incidența este peste 7,5.

11 comentarii

  • vad ca am deja minusuri…au aparut fanii suparati ai telenovelei….cred ca o sa le lipseasca masca , saracutii de ei…

 • Radeti si glumiti dar ca sa renuntam la masca trebuie sa fie vaccinata 60 la suta din populatie, infectarile au scazut datorita masurilor luate, a scolilor online si a bufetelor închise, Relaxarea masurilor va duce din nou la cresterea cazurilor. Prin simplu fapt ca nu porti masca afara si te intalnesti la o poveste cu badea Ion care e asimptomatic si va salivati una la altu in gura, Gheorghe are ocazia sa se infecteze simptomatic sau asimptomatic si lantul continuă….

  • Aline,
   Nimic nu te opreste sa porti nu doar o masca ci doua sau cate vrei. Poti sa te accesorizezi si cu viziera si manusi, deci vei fi semnalizat corespunzator, asa ca lumea isi va da seama usor ca esti dus cu pluta.
   Poarta masca, poarta masca!

  • Aline, esti frate cu Gogu?
   Gandire slaba de om fara cap!
   Vaccineaza-te tu si oentru cei pe care-i doare in cur de boala asta.
   E tara plina de prosti ca voi!

 • Presedintele nostru iubit , marele mediator al neamului , propovaduitorul pacii etc. etc. ne anunta vestile bune (relaxarea pas cu pas , revenirea la normalitate?).Vestile proaste nu trebuie anuntate de nimeni , le vede si le simte fiecare .

 • Gogule, ime-acasa mata? Esti cu vaca?
  Stai cu masca si cand dormi, dar nu iesi afara ca sare covidu pe tine!
  Daca ti asa fruca mergi drequ si te vaccineaza ca sa nu crapi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS