Primari din cinci comune de pe Valea Bârgăului – Livezile, Bistriţa Bârgăului, Tiha Bârgăului, Josenii Bârgăului şi Prundu Bârgăului – s-au întâlnit, la Hotel Castel Dracula, ca să discute despre strategia de promovare a Văii Bârgăului. Administratorul public al judeţului Florin Moldovan i-a spus ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, că s-a făcut o inventariere a infrastructurii turistice din cele cinci comune care, de altfel, s-au şi unit în cadrul unei Asociaţii Pro Bârgău. Această structură vrea să promoveze mitul Dracula la pachet cu zona Colibiţa pe care o vor staţiune de interes local.
„Eu cred că pentru turismul istoric, Dracula este un brand valabil şi putem face un ciorcuit al lui Dracula cu locurile prin care Vlad Ţepeşa fost începând de la castelul Bran la dumneavoastră şi la Comana din judeţul Giurgiu unde se presupune că a fost omorât. Turiştii sunt calificaţi ca nişte oameni curioşi şi vin într-o ţară în care găsesc ceva specific, ce nu găsesc în altă parte. Avem un litoral, concurăm cu multe ţări, dar avem numai noi Delta Dunării, munţii aceştia de valoare. Problema e să le punem în valoare. Foarte multe ţări trăiesc din legende, din lucruri mici pe care le-au ştiut împacheta bine. De aceea, proiectul dumneavoastră merge foarte bine pe strategia noastră”, a spus ministrul Turismului.
Maria Grapini a spus că apreciază cum este gândit proiectul întrucât acesta are o ofertă diversificată. „Parcurgând 26 de judeţe în şase luni, am constatat câţi bani s-au risipit şi nu s-a finalizat nimic, ori eu ca om de afaceri spun că nuţi porneşti 20 de case şi acoperi niciuna. Noi suntem într-o mare dificultate, Guvernul. Ne trebuie foarte mulţi bani să finalizăm proiectele existente. La mine vin firme, nu primării. Pe de altă parte e păcat să vezi o pârtie care mai are puţin să fie gata, să nu-i dai bani să o termine, dar e păcat şi ca cei care veniţi cu proiecte noi să fiţi blocaţi fiindcă noi nu mai putem având de terminat celelalte. Speranţa mea e foarte mare pentru 2014 să mergem pe proiecte cu fonduri europene şi să vedem o ierarhizare a lor”, a spus ministrul.
Ea a spus că i-a plăcut mult la acest proiect de promovare a Văii Bârgăului faptul că pentru prima oară a văzut că apare un proiect zonal. „Eu cred că trebuie să ne ţinem în parteneriat fiindcă zona se pretează. Foarte bine că v-aţi asociat fiindcă în România e o problemă cu asocierea. Foarte bine că aţi făcut o asociaţie. Mi-aţi pasat mingtea în teren. Părerea mea este că trebuie să existe un grup de lucru din partea dumneavoastră. Eu o să aloc consilierii mei de la turism plus Direcţia de promovare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism şi trebuie lucrat. Nu e un proiect deloc uşor. E un proiect mare care va costa. Nu se va face într-un an. Dacă cineva îşi imaginează că îl gândim acum şi la anul tăiem panglica, înseamnă că nu e ancorat în realitate. E însă un proiect pilot pentru România şi, dacă reuşeşte atât de generos construit zonal, ar fi ca un proiect pilot pentru România. Mie mi-ar fi plăcut ca cineva să fi gândit strategia de turism aşa: să delimităm nişte zone, montană, de litoral, balneară, şi acolo să facem un plan urbanistic pe termen lung şi atunci am fi putut dirija banii pentru dezvoltare foarte bine şi am fi avut 12 zone compacte de turism pe care le puteam promova uşor”, a spus Maria Grapini.
Ministrul a declarat că se va ocupa în mod direct de promovarea Văii Bârgăului şi a judeţului Bistriţa-Năsăud şi dintr-un sentiment de patriotism local, cunoscut fiind faptul că soţul ei este originar din zona Şanţ.
Ea i-a îndemnat pe primarii celor cinci comune să facă un film de prezentare a zonei pe care să-l vizioneze participanţii la Conferinţa Organizaţiei Mondiale a Turismului din 3-7 iulie de la Bucureşti. „România e preşedintele Organizaţiei Mondiale a Turismului şi organizăm în perioada 3-7 iulie Conferinţa OMT în România. Sunt peste o sută de ţări membre ale OMT, nu ştiu dacă se vor prezenta toate, dar cel puţin cele 32 care sunt membre ale Consiliului, vor fi prezente. E o bună ocazie să prezentăm proiectul şi în cadrul acestei conferinţe în care ne prezentăm potenţialul. Vor veni şi 200 de jurnalişti străini”, a anunţat ea.
Ministrul le-a spus primarilor să conceapă un festival de promovare a zonei, dar şi să îndemne localnicii şi chiar patronii de localuri să includă în meniuri mâncăruri tradiţionale. „Este anormal să te duci la o pensiune agroturistică şi să-ţi servească mâncare italiană. Trebuie să înţeleagă pensiunile agro chiar şi hotelurile că ar trebui să-şi facă meniuri autentice româneşti. Turistul străin când vine nu ar vrea să mănânce ca în Germania că de-asta vine în România. Din păcate, te duci undeva şi mănânci meniul altei ţări, nu e ok. În zone de genul acesta, totul trebuie să fie autentic românesc”, a declarat Maria Grapini.
La dezbateri au mai fost prezenţi directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Crin Pântea, directorul adjunct al DGFP, Cristian Parasca, şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud, Alexandru Uiuiu, consilierul municipal Sorin Hangan, preşedintele clubului Rotary Bistriţa, ing. Dan Țacăl, oameni de afaceri.
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook.
Adaugă comentariu