Pe traseul Liniei Verzi se află în total 675 de arbori, iar odată cu începerea lucrărilor vor fi tăiați între 6 și 12, declară Marius Bălan care a numărat copacii de pe patru străzi și spune că i-a și ”încadastrat”. Deși este un apărător al copacilor, el admite că acești pomi trebuie tăiați fiindcă se interpun între pista de cicliști și traseul autobuzelor.
”Eu am făcut singur toată Linia Verde, de la sensul giratoriu de pe Năsăudului și până la pasarelă. Am numărat toți arborii bucată cu bucată de pe 4 străzi, i-am încadastrat deja împreună cu Cristian Țetcu și sunt 675 de arbori. Vor dispărea între 6 și 12 copaci de la intersecția pistei de biciclete cu Linia Verde, dar domnul Turc și domnul Peteleu au promis că vom identifica în alveolele părăsite, neocupate la ora actuală, în număr de 500, și vom pune acolo de trei ori mai mulți decât dispar. Dacă dispar 6, vom pune 18. Am și prețurile de la pepinierele din Transilvania și domnul Turc mi-a spus să i le trimit pe mail. Am fost de trei ori la domnul primar. Este sigur că vom face noi cadastrul verde. Acum așteptăm chemarea, semnalul, să ne sune și să ne apucăm de treabă. Cristian Țetcu, Florin Chereji și cu mine suntem cei care am și inițiat această procedură de a ne și angaja să depunem eforturi, alături de cei din Primărie, și să nu mai dăm bani publici la firme care știu Bistrița doar de la televizor. Îl vom face noi, trei oameni. Nu putem spune că suntem foarte specializați, tocmai de aceea vom aduce niște amici topografi și va fi un cadastru verde așa cum trebuie, după gradul de folosință al fiecărui metru de spațiu verde. În primul rând sunt locurile de socializare unde comunitatea trebuie să se simtă bine. Cadastrul verde e important pentru că aceste zone nu vor mai face cu ochiul nimănui. Urbaniștii din Primăria Bistrița nu vor mai putea trata fără importanță acești metri pătrați de spații verzi încadastrat. Legea 24 este mai mult decât generoasă. Doar 10% dintr-un teren încadastrat ca spațiu verde poate fi ocupat cu construcții ușoare, gen chioșcuri care se ridică ulterior. Legea 24 permite implicarea directă a persoanelor fizice – cazul meu – în pregătirea aliniamentelor stradale și intervenții de tot felul pe cadastrul verde. Vom pune și noi ștampilele alături de cei din Primăria Bistrița și ne vom asuma juridic”, a spus Marius Bălan, potrivit căruia nu poate intra în categoria spațiul verde cimitirul ortodox, introdus în Cadastrul verde de veche administrație și nici parcările înierbate, gen cea din Piața Decebal.
De asemenea, potrivit lui Marius Bălan, în 29 iunie 2021, Asociația Bistrița Civică a depus la Primăria Bistrița o cerere prin care solicită achiziția unui tomograf arboricol, un aparat care indică starea de sănătate a copacilor bătrâni.
”Merge în subteran până la 1,5 metri și deasupra două treimi din trunchi. Dacă arborele are 30 de metri înălțime, 20 îl poate citi. Când vom avea acest aparat, comisia de tăiere a copacilor formată din 9 persoane va trebui desființată. Oricum doar doi sunt specialiști. Am primit asigurări din partea domnului viceprimar Sorin Hangan că va fi cumpărat unul care costă între 16.000 și 25.000 de euro, unul performant ca să nu ne pară rău că am dat bani. Eu recunosc că nu sunt mai mult de 500 de arbori bătrâni – în parc și pe aliamentele stradale – dar Primăria Bistrița poate face bani cu acest aparat că mai sunt și alte primării de orașe și de comune care primesc cereri pentru tăierea copacilor”, a spus el.
De altfel, chiar zilele trecute, Marius Bălan spune că s-a implicat în salvarea unor copaci care urmau să fie tăiați.
”Am fost uimit să constat că ISU a stabilit cu de la sine putere că 30 de arbori din parc trebuie tăiați. S-au dus cu vopsea șia u marcat 30 de arbori. Dintre aceștia 18-19 erau seculari, goruni și frasini. Erau propuși pentru eliminare. Nici vorbă! M-am dus cu Cristian Țetcu în două după-amieze. I-am numerotat pe fiecare unde e situat. Noi am găsit pentru eliminare 12. A venit comisia și ne-a chemat și pe noi în baza ordinului domnului primar. Surpriza plăcută a fost faptul că această comisie a găsit doar 9. Am avut niște schlenciuri prin parc și mă bucur că am fost acolo, pentru că altfel ar fi zburat cam toți. Nu înțeleg nici azi de ce ISU care nu are silvicultori a propus tăierea copacilor”, a spus Marius Bălan.
El a spus că acești copaci ar trebui marcați cu buline, ca și clădirile cu risc seismisc, iar atunci când vin furtuni, prin intermediul a 4-5 megafoane montate în parc, oamenii să fie avertizați să părăsească parcul, iar cei care nu o fac să își asume pe propria răspundere riscul de a se expune unor accidente.
Dle Balan,sa te tina cat mai mult Al de sus,ca avem nevoie de tine si de colegii tai!!
Vreau sa sap gradina si nu mai gasesc ni un t…, asa ca el e cel mai bun
implicat.. moșu…!! Bravo… plus că e și pupincurist.. cu atât mai mare merit are.. Poate obține și autorizatia cu ocazia asta
Băi băiete…. Deci gata cu procedurile de achiziție, cu legea și alte nimicuri din astea. La Turc e cu înțelegere cu clusterul Bălan, Bălan și Bălan. Adică Bălan-Chereji, Bălan-Țetcu și Bălan-Țetcu. Și, cum, tomograful îl cumpără primăria pentru Bistrița Civică? Bistrița Clinică, asta am ajuns!
Cu mici lamuriri vin din urma ca sa fiu corect inteles. Nu vom fi doar trei persoane de la cele doua ONG-uri care dorim sa ne implicam in realizarea Cadastrului Verde. Am experimentat deja cel mai lung traseu din oras Linia Verde de pe cele patru strazi . Am incadastrat sumar numarul copacilor pe specii si sunt filmati si fotografiati. Dupa prima masuratoare ne-am dat seama ca si noi alaturi de angajatii din administratie ne putem aduce aportul ca sa se faca un registru corespunzator, real si am explicat domnului Primar ca suntem pregatiti pe mai departe sa si finalizam o astfel de lucrare , desigur nu singuri pt. ca volumul si datele care contin un astfel de proiect este vast insa propunerile noastre sunt ca numai impreuna cu administratia le putem finaliza. Desigur ca am amintit ca firme ca cele care au mosmondrit fostul proiect nu este de dorit sa le mai giram. Stim ce trebuie sa contina un astfel de proiect VERDE si asteptam ca domnii edili sa accepte prezenta noastra si sa ne acorde increderea . Desigur in baza Legii 24 Spatii Verzi care da dreptul persoanelor fizice sa se implice, sa aduca propuneri in administrarea spatiilor verzi Primaria ne poate oferii aceasta sansa legala .
Bălane…ați plătit suma pierdută la proces? Sau n-ați avut vreme de grija copacilor….? Întreb și eu, nu dau cu parul!
Felicitări și mult succes !! Adevărul este că atunci când se vorbește despre Cadastrul Verde, singurii care se deplasează pe teren și vin cu soluții concrete sunt Marius Balan, Țetcu.C și Chereji.F . Cadastrul Verde este obligatoriu în toate localitățile să fie făcut iar în cele mai multe dintre ele, acest cadastru se face doar din spatele biroului. Suntem mirați că trecem prin localități care sunt sufocate de clădiri iar spațiile verzi lipsesc, pentru că nu au cetățeni care se implică precum cei amintiți mai sus. Felicitări vouă domnilor și tuturor celor implicați !!!
felicitari celor trei bistriteni si ong-urilor pentru implicarea lor frumoasa. ma inscriu si eu la numaratul copacilor. rautaciosii sa mearga sa se racoreasca.
Face reclama
Bălane , Chereji pe voi nu va votat nici familiile voastre acum vă băgați prin spate să faceți regulile în oraș, nu ați observat că nimeni în oraș nu vă înghite că numai prosti aveți în capul vostru.
Că din cauza voastră primarul Turc se duce-n cap ca bolovanul și peste 3 ani din cauza voastră , a viceprimarilor și consilierilor imaturi PSD-ul va avea din nou o majoritate absolută în primăria Bistrița și Consliu Județean.
Bălane, La această numărătoare a venit și vecinul tău „doctorul” ăla cu „interese” la autogară sau el numai cu ” interesele ” lui că în rest vă lasă cu ochii în soare ?
Linia Verde pe perete trebuie anulată dar ăștia doi încuiați la minte pnliști verzi încă numără pomi. Măi apărători lui pește în loc să protestați pentru anularea bazaconiei cu Linia Verde pe perete voi numărați pomi ?!!!!!!!! Cât pot să fie uni de penibili , nu degeaba vă îndeasă Bistrițenii carne în frigider.
Oamenii inimosi pregatesc actiuni si incapabilii reactiuni. Tot timpul a fost asa in societatea romaneasca si impostorii ies in fata. Asa se vede si pe aceste comentarii rautacioase neasumate de oameni mici. Felicitari Bistrita Civica . Chereji , Tetcu si Balan- Bravo !
Balan, iar te lauzi, pe tine te ah trecut ultimul?
Deci tu eraj costan?…bv…
Amicii fostului primar pensionar si lichelele lor sunt nervosi ca proiectul lor verde a fost retras. bravo bistritenilor care se implica neplatiti sa isi aduca contributia lor pentru binele orasului.
Domnule Balan, sunteti Un om de apreciat, prin prisma implicarii si devotamentului de care dati dovada, ajutand astfel la binele orasului si al comunitatii. Va respect maxim si abia astept sa ne revedem si sa construim ceva frumos impreuna cu ceilalti membri din Familia verde Sa auzim de bine :)…
Felicitari celor trei bistriteni de frunte ai orasului. Propun acordarea titlului de Cetateani de Onoare.
Cei 30 de copaci din parcul municipal cu crengi uscate sau uscați. Poate sunt bolnavi. Trebuie tăiați urgent unii, iar alții în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Dar trebuie urgent plantati urgent cel puțin 100 de copaci în parcul municipal să poată crește , pentru că în viitor dacă se tot taie o să avem parc fără copaci. Iar lumea care se plimbă în parc, mai ales vara apreciază umbra copacilor. Cu situația meteo în continua schimbare, cu vijelii…avem nevoie de copaci sănătoși în parc și care să fie mai deși să poată să se sprijine unii pe alții în caz de furtună. Este doar o părere…
Putregaiurile se taie doar cu aprobarea lui Bălan! El e șeful crengilor. Poate îl mustră conștiința daca mai moare careva in parc, cu crengi căzute în cap. Deși nu se pune problema de conștiință. E pueril rău.
Felicitări și mulțumim pentru implicare!
Felicitări pentru inițiativa și intervenția făcută de Bistrita Civică, precum și alte ONG-uri implicate in protecția mediului și nu numai: LIONS, ROTARY, VAIDA VOEVOD , care încearcă sa ofere soluții și sprijină prin propriile Proiecte o dezvoltate armonioasa și in corelare cu istoria orașului , dar și cu vremurile pe care le trăim.
Sa ne bucurăm ca avem încă spirit civic și ne pasa de comunitate.
In rest sa auzim numai de bine!
Putinii cetateni cu spirit civic trebuie apreciati nu descurajati de prostia noastra a celor care stam ca legumele la piata.
Domnul Bălan și echipa sa, sunt niște cetățeni cu spirit civic și bătăiosi cu adevărat.
Mult spor în realizarea Cadastrului Verde domnilor Bălan, Chereji și Țetcu!
Felicitari Bistrita Civica si Cristian Tetcu !
Dintr-o analiza sumara de la sectiunea comentarii ,putem vedea gradul de imbecilitate a unor comentaci de doi bani pesederizati. Au taxat cu niste minusuri fara valoare pe absolut oricare cititor onest care a apreciat si felicitat prestatia in folosul nostru al celor trei civici bistriteni. Felicitari domnilor Chereji, Balan si Tetcu pentru implicarea voastra. Rusine maxima celor care s-au porcarit la aceste vizualizari si traiesc din ura viscerala fara simtul normalitatii in acest oras. Sunteti jalnici tovarasi posomorati si prosti.
Bravo Bistrita Civica !
Mult respect voluntarilor de la Bistrita Civica. Nu va intristati ca va supara incultii din acest oras. Sus capul si mergeti inainte .
JJ. Va raspund. Primarii din Tg. Mures, Oradea, Timisoara au achizitionat acel aparat cu care isi fac treaba. Au si un angajat instruit sa il manevreze si sa il interpreteze. Nu va ganditi ca el este bun numai in municipiu. Jud BN are 62 de comune cu sate apartinatoare. in mod normal fiecare comuna cu primari dispune dupa legea 24 si da aprobari la cererile cetatenilor pt. taieri arbori Avem si trei orase Nasaud, Beclean, Sg. Bai. Deci chiar Primaria B-ta poate inchiria acel aparat si sa scoata bani din el pana la amortizare. Si mai poate fi folosit si la padure de Directia Silvica. Asa vad eu lucrurile si asa se va intampla , pt ca am fost foarte insistent in bataliile mele cu administratiile pt. salvarea copacilor . Din 2007 am solicitat non-stop acest lucru.
Despre domnul Chereji pe care -l amintiti , nu mai spuneti ca se lauda pt. ca de la dansul a si pornit toata operatiunea de salvare a padurii Codrisor si pregatirea ei in scop turistic de care sa beneficieze un oras intreg. Ce a facut el si Bistrita Civica este fara precedent in istoria Bistritei. O mana de oameni au reusit ceva extraordinar. Cand totul va fi gata o sa ne multumiti o parte din voi cei care au primit cel putin o educatie de acasa .,
Felicitari Tetcu , Chereji, Balan ! Lasati prostii sa se insemne si ei ca mai mult nu pot .Cei normali suntem cu voi si va apreciem.
Mult respect celor trei bistriteni , voluntari si oameni de bine.