Actualitate

”Marș pentru viață” la Bistrița. Ce mesaje au afișat participanții (FOTO-VIDEO)

Pentru al cincilea an consecutiv, la Bistrița a avut loc ”Marșul pentru viață” prin care sunt reafirmate valorile familiei creștine tradiționale, de această dată cu tema ”Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” .

Marșul, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost organizat la Bistrița de Coaliția pentru Familie, Protopopiatul Ortodox Bistrița, Asociația Filantropia Ortodoxă, Asociația Tinerilor Ortodocși Bistrița și Asociația Părinți pentru Ora de Religie.

Ediția 2017 a ”Marșului pentru viață” a început de la Biserica Protopopiatului Ortodox (Coroana). Participanții au urmat apoi traseul: pietonalul Liviu Rebreanu – Piața Centrală – str. Gheorghe Șincai – Bd. Independenței până la Biserica Sf. Ana, unde a fost programată o slujbă de pomenire pentru pruncii nenăscuți.    

La marș au participat copii și tineri îmbrăcați în costume populare, preoți, mame cu copii. Printre mesajele de pe pancarte: ”M-am născut în anul… Mamă, îți mulțumesc!”, ”Fiecare copil merită o zi de naștere”, ”Cu fiecare copil, un înger vine în lume”, ”Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”, ”Regret că am făcut avort”, ”Alege viața”, ”Fiecare copil merită o poveste”.

”Literatura de specialitate, literatura medicală a dovedit faptul incontestabil că: omul este viu din momentul concepției, adică din secunda în care prima celulă a trupului uman se formează, acea celulă poartă în sine demnitatea umană și dreptul inalienabil la viață. Ne aflăm în lumina marelui praznic al Buneivestiri, sărbătoare marcată de evenimentul zămislirii lui Dumnezeu în pântecele Fecioarei Maria. Vedem cum, pentru a intra în istorie, Fiul lui Dumnezeu Însuşi se supune legii firii, întrupându-Se cu exact nouă luni înainte de naşterea Sa. Aşadar, orice prunc, chiar şi numai de o zi, odată conceput în trupul mamei, are în el un suflet sau, după cuvântul Scripturii, „duh de viaţă” nemuritor. Dorim să promovăm cel mai mare dar oferit omului: viața!” – pr. Marius Pintican, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud.

Marşul pentru viaţă, prin care se cere oprirea avorturilor şi susţinerea femeii şi a familiei, a avut loc anul acesta în peste 285 de localităţi din România şi Republica Moldova.

Marșul pentru viață este la a VII-a ediție națională. Tema ”Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” oferă posibilitatea dezbaterii necesității, posibilității și eficienței sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină. Anul trecut au fost organizate marșuri în 110 orașe din România și 20 din Republica Moldova.

Organizatorii spun că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 – iunie 2016, faţă de o  populaţie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.

AICI PUTEȚI VEDEA UN ALBUM FOTO

12 comentarii

  • Subscriu în totalitate, Excelență Spirituală! A sosit vremea ca popchii să trudească dacă vor biștari , așa cum face toată lumea!

  • Domnule Papa, ce este gresit in a fi invatati sa traiasca frumos, nu in chefuri si betii, nu in imoralitate, a avea familii frumoase, devotati partenerului de viata? Ce pierd in a fi potentiali crestini?

  • Se pare ca comunistii impreuna cu BOR-UL si-au facut treaba la noi in tara destul de bine si se pare ca dupa 89′ nimic nu s-a schimbat!

    • Domnule Coolio,
      Vă rog să citiţi mai bine istoria din timpul regimului comunist, apoi să veniţi cu asemenea afirmaţii.

  • CR: Treaba e simplă. Femeile aleg. Corpul e al lor, e opţiunea lor, nimeni nu trebuie să le judece cu nicio unealtă etică, ideologică etc. Dar mai e o chestiune politică profund laşă.

    În România sute de mii de copii se culcă seara flâmânzi, nu au şcoli unde să înveţe, nu mai au părinţii în ţară.

    În România, dacă eşti femeie şi te gândeşti să faci un copil eşti privită ca un gunoi trădător de patronul cel bun care “dă de mâncare” la toată lumea.

    În România, femeile singure cu copil sunt foarte expuse sărăciei. Statul român sprijină cu ceva mamele sărace şi cu foarte mult mamele care au oricum mult.

    Astea-s fapte, nu abureli. Şi sunt fapte mai greu de combătut decât ritualuri pentru interzicerea unor drpeturi câştigate greu sau despre ”de când e fătul om”.

    Şi, cu cât e mai mare inegalitatea şi sărăcia, cu atât ne preocupă simbolistica sacră a arhanghelului Gabriel anunţându-i sarcina sfântă Feciorei Maria. Cu cât sunt mai evidente problemele politice şi sociale cu atât mai tare se bagă biserica pe interval cu dezbateri care nu-şi au sensul la această scară şi în termeni ultrapopulişti.

    • „Marşul pentru viaţă” nu este organizat pentru a interzice anumite drepturi, ci pentru a trage un semn de alarmă asupra numărului imens de avorturi care s-au făcut în ultimii zeci de ani, pentru a sprijini femeile care sunt în criză de sarcină, statisticile ne arată că foarte multe femei sunt forţate de familie pentru a avorta deşi nu îşi doresc acest lucru.
      Motto-ul marşului de anul acesta este „Ajută mama şi copilul.Ei depinde de tine”

  • ”Literatura de specialitate, literatura medicală a dovedit faptul incontestabil că: omul este viu din momentul concepției, adică din secunda în care prima celulă a trupului uman se formează, acea celulă poartă în sine demnitatea umană și dreptul inalienabil la viață”

    Dle Marius Pintican, am o provocare.

    3 linkuri cu referințe spre aceea literatură de specialitate.
    Dar articole serioase, cu autori și indici Hirsch corespunzători.
    Nu Olivia Steer.

    Nu de alta dar Curți Constituționale ale unor țări mult mai avansate decât România la orice capitol au dezbătut problema, cu studii ,medici ,avocați ultraspecializați, etc etc..
    Concluzia e unanimă .
    Nu există un consens.
    Unii spun că foetusul are drepturi din moment ce mișcă, alții din moment ce are o activitate a creierului, alții la o săptămână după concepție, alții spun că un individ are drepturi legale după naștere când e independent.
    Până și Sfântul Augustin făcea distincție între embryo inanimatus (fără un suflet) și embryo animatus(cu un suflet)
    Concepție poate fi și în afara unui uter feminin.
    Concepută a fost și oaia Dolly dintr-o singură celulă somatic, proces medical posibil și la oameni, doar că evident din motive etice s-a interzis.
    Și apoi drept inalienabil nu avem la viață nu prea avem, tocmai pentru că odată cu nașterea vine automat și obligația biologică de a muri la un moment. Nu suntem singurii, în lumea naturală, tot ce are un început are și un sfârșit.
    E neplăcut din perspectiva unui om educat , să observi în Europa de Est, reinstaurarea conceptului de femeie mașină biologică socială de produs copii pe bandă. E adevărat, trebuie încurajată pro-viața dar într-un cadru în care alegerea aparține părinților biologici, iar procreația nu e rezultatul unei aventuri de o seară, în care protagoniștii plus alcoolul și hormonii intervin în actul creației, mai mult decât o alegere conștientă planificată, care implică responsabilitatea parentală aferentă.
    Cu concepția asta, concluzia ar fi că Dumnezeu aduce viața la fiecare trei pahare consumate mai mult .
    Nu cred că nu e nici un secret, că statistic data ceea mai celebră concepției e 11 decembrie, iar data nașterii corespunzătoare ar fi 16 septembrie.
    Asta ține de vacanța de Crăciun acordată de guverne, psihologie umană , și nu de un miracol dumnezeiesc.
    Ca și valul de bebei concepuți pe 1 Mai muncitoresc în țările care au încurajat tradiția sau 8 martie seara după chef.
    Un mic articol cu date de naștere
    http://www.vizwiz.com/2012/05/how-common-is-your-birthday-find-out.html
    Dacă tot se vrea o natalitate sporită, dar și una în care copiii născuți vor avea șanse mult mai bune de dezvoltare armonioasă, mai bine s-ar investi în planning familial.
    Acum sincer,
    La ce bun alte suflete părăsite pe străzile României, când societatea nu e capabilă cu B.O.R în frunte să aibă grijă de sufletele nevinovate care rătăcesc prin gări, canale, ospicii și centre unde se produc orori umane, fără încălțăminte, fără un adăpost, fără o vorbă caldă pe aceleași străzi..
    Rezolvați problema copiilor străzii a celor din orfelinate și a familiilor sărace și după aia vorbiți de dreptul la viață.
    Fariseilor.

  • Domnule Papa Francis,
    „căci știm cu toții că realitatea la români este cea pe care am descris-o mai sus”,
    toţii? deja vorbiţi lucruri inventate de dvs.

  • Sa vb punctual…faceti copii sa ce?sa moara de foame? Unde o pereche de papuci e cat jumate factura la gaz? Unde salariul abia daca ajunge sa traiesti de pe o luna pe alta.unde daca mergi la urgenta cu bebe, ca e gratis si dai de cine nu trebuie zice ca esti nebun si copilul nu are nimic. Unde daca intrii in prenatal angajatorul nu iti da banii iar statul iti vireaza banii dup 7 luni…apoi mai e si problema scolii si facultatii ca doar nu poti sa limitezi copilul. Astia care propovaduiesc facutul de copii fac bani pe banda rulanta… doar 10 lei pt o rugaciune. Restul care lucreaza la privat nu vad facutul de copii chiar asa ca nu sta nimeni dupa tine ….

  • Sa nu mai vb despre cresa unde sunt doar 150 locuri pe oras si daca ramai pe dinafara platesti la privat , sau daca copilul bea lapte praf ….a si sa nu uit analizele din perioada sarcinii cand veci nu sunt fonduri si trebuie sa le plaresti desi ai cotizat la stat. Sau ca nu gasesti vaccin pentru copil si il aduci contra cost din Germania.deci hai sa faceti copii….ca e asa de fain….super.

  • fa ce spune popa…nu ce face el…acesti popi vor trage pacatele lor pt ei…daca suntem crestini trebuie sa ne alegem modelul in Iisus si asta nu e ceva invechit si in nici un caz rusinos…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.