Actualitate

Bistrița a marcat Ora Pământului: Lumini stinse, lampioane, tur ciclist, acrobații pe bicicletă

(FOTO-VIDEO) Bistrița, Capitala Earth Hour România în 2012, s-a alăturat și în acest an celei mai mari mișcări de mediu din istorie: Ora Pământului, timp în care milioane de oameni și instituții de pe întreg globul sting lumina, gest-simbol în lupta împotriva schimbărilor climatice. Anul acesta mesajul pentru comunitatea Earth Hour a fost ”Dăruiește naturii energia ta”.

Bistrițenii au fost invitați de municipalitate să stingă luminile în case și să petreacă o oră în aer liber, la o tură cu bicicleta și la restul activităților organizate de Ora Pământului, în loc să consume energie acasă să dăruiască propria energie și să o investească pentru a proteja natura.

Primăria Bistrița a organizat pe pietonalul Liviu Rebreanu, în cadrul proiectului european CitiZEN (Sustainable Mobility for Citizens in Europe), un eveniment pentru a celebra Ora Pământului.

Voluntarii Asociaţiei „Cercetaşii bistriţeni” au oferit spectacolul gulguțelor, amplasând lampioane cercetăşeşti luminoase pe asfalt pentru a forma ”Citizen 60+”.

Cu puțin timp înainte de ora 20.30, viceprimarul Gelu Muthi a făcut alături de cei prezenți numărătoarea inversă până la momentul stingerii luminilor. Butonul întreruperii iluminatului public a fost apăsat de un mic elev de la ”Școala Verde”.

Timp de o oră, doritorii au putut pedala pentru energie verde pe trei biciclete generatoare de energiei electrică. Nu au lipsit grupurile Eco şi elevii claselor primare care frecventează programul de educaţie ecologică de la „Şcoala Verde”.

”Pedalăm pentru pământ” a fost denumirea turului ciclist desfășurat pe traseul Piaţa Centrală – str. Gheorghe Şincai – bd. Independenţei – sens giratoriu Kaufland – bd. Independenţei – str. Gării – bd. Republicii – str. Barbu Ştefănescu Delavrancea – str. Dornei – Piaţa Centrală și la care a luat parte și Matei Moisil, Ambasador al mobilităţii durabile din Bistriţa „CitiZEN”, campion național la Downhill și Enduro.

Înainte de aprinderea luminilor, cel de-al doilea Ambasador al mobilităţii durabile din Bistriţa “CitiZEN”, Levente Ianoși (participant la Campionatul Mondial de bike trial) a făcut acrobații pe bicicletă.

AICI UN ALBUM FOTO

4 comentarii

  • Mesajul suna Daruieste Naturii energia TA . Acuma inteleg de ce nu o participat edilul sef ( primarul) El nu poate darui NATURII din orasul pe care il pastoreste decat o DRUJBA fermecata. A se vedea pericolul care planeaza pe parcul EMINESCU si pe PIATA CENTRALA. Asa ca astept de la organizatorii grandiosului spectacol nocturn ORA PAMANTULUI, reactii in lant. Asra daca pot da dovada ca le pasa cu adevarat si au inteles cum trebuie sa te manifesti ca ecologisti. Daca ne rezumam doar odata pe an, doar la a gasi o distractie din asta, atunci nici pe departe nu se atinge scopul mult mediatizat.

    • cica cei ce au sarbatorit ora pamantului au iesit si au facut spectacol cu bicicleta , uzand cauciucurile biciletei mult mai repede (inlocuind des cauciucurile polueaza pamantul) si transpirand, dupa care merg in casa si fac dus cu apa rece (apa calda pe gaz polueaza pamantul) , racind …saracind bugetul!

    • Si la mine in bloc, pe strada Rotunda, numarul 42 la scara B vecinii, majoritatea nesimtiti nu au stins lumina. Parca din contra se si uitau la televizor cu becul aprins…. mai ales vecinul de la RAAL

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.