În urmă cu 20 de ani, mai precis în 1994, Gabriela Szabo devenea al treilea cetăţean de onoare al Bistriţei după Corneliu Mureşanu şi Paulette Guinchard-Kunstler. Era anul în care intra în competiţiile de senioare după rezultate excepţionale obţinute în cele de juniori. Abia după ce Bistriţa i-a oferit titlul de „Cetăţean de onoare”, Gabriela a început să câştige competiţii importante şi bani mulţi. Acasă, Gabriela a fost primită întotdeauna bine şi frumos, dar nu a răspuns pe măsură. Îmi amintesc faptul că direcţiunea de la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa ar fi vrut să dea şcolii numele atletei, însă ea s-a opus pe motiv că vrea să-şi facă propria şcoală de atletism. Nu ştiu dacă şi-a mai făcut-o. Nu am găsit informaţii în acest sens. După ce s-a retras, a început să organizeze Crosul Gabriela Szabo, dar nu depunând cine ştie ce efort. Pentru premiere a folosit bani publici şi uneori de la sponsori, iar pentru organizare foşti colegi, în prezent profesori de educaţie fizică şi sport care au trudit pentru ca ea să culeagă toate laudele. La ultimele ediţii, o adevărată pleiadă de politicieni s-a înghesuit să alerge câte doi metri, iar oamenilor de rând a început să le placă tot mai puţin faptul că şi o competiţie de genul acesta trebuie politizată. Dacă Guvernul Ponta III trece cu bine prin furtună, Gabriela Szabo va fi ministru. Rămâne de văzut dacă unul bun sau doar unul care va chema tot cabinetul la alergat pe Bulevardul Republicii.
Tot din postura de ministru al sportului a devenit, în 1999, cetăţean de onoare al Bistriţei şi actualul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, astăzi demisionar din funcţia de preşedinte al Senatului. Mă îndoiesc de faptul că l-a impresionat vreodată distincţia care i-a parvenit pe filiera Gloria Bistriţa care a vrut să-i mulţumească pentru ceva favoruri făcute clubului. Probabil a cedat ceva din proprietatea statului în favoarea vreunuia din cele „n+1” ONG-uri prin care a plimbat Gloria banii de-a lungul anilor. Nu ştiu exact speţa aşa că nu are rost să speculez. Ce ştiu exact este că, la vremea aceea, Jean Pădureanu făcea cetăţeni de onoare pe cine voia, la fel cum, după anii 2000, PSD împărţea în stânga şi-n dreapta pe la Miron Mitrea, Georgiu Gingăraş şi alţi asemenea titlurile de „Cetăţeni de onoare” ca şi cum ar fi împărţit ziarul Primăriei gratis. Astăzi, Crin Antonescu joacă tare împotriva PSD. Păcat că directoraşii PNL din judeţ se ţin scai de scaune. Au pierdut ocazia să demisioneze la timp şi să plece cu capul sus din funcţiile pe care prea mulţi dintre ei nu le merită şi nici nu au habar cu ce se mănâncă (vezi AJOFM, Garda de Mediu, ARR, etc). Eu cred că, pentru Crin Antonescu, ziua aceasta de marţi, e una în care a generat cutremure mari pe scena politică. Să nu uităm că în 4 martie 1977 pământul României s-a zguduit cu adevărat.
În schimb, pentru Jean Pădureanu cu siguranţă că e „marţea neagră”. Domnia sa a fost mereu un personaj misterios care a ştiut să amestece într-atât lucrurile în care nimeni nu a mai ştiut dacă e personajul bun sau personajul rău. Cert este că, după o viaţă în care a condus „Cooperativa” – a influenţat cu arbitri rezultatul meciurilor – a minţit şi a înşelat cu scuza „trebuie să trăim şi noi cumva” a venit ora decontului. Vor sări mulţi să-mi spună că e un om bătrân care nu merita aşa un tratament la sfârşitul vieţii. Lor le răspund că nu e o tragedie să ajungi după gratii, e un act de justiţie. Tragedia e atunci când îţi moare cineva, când afli că ai o boală incurabilă, când totul se sfârşeşte într-un fel sau altul. Nu e tragedie să te duci să stai toată ziua şi să meditezi la ce ai făcut. Nu mai schimbi nimic, e adevărat, dar poate că unii care se uitau la tine ca la un idol, ca la un „Lord”, care se gândeau la cum să copieze „reţeta de succes” se vor gândi mai mult înainte de a păşi cu atât de multă seninătate pe scurtături de tipul celor pe care timp de o viaţă Jean Pădureanu le-a considerat în fişa postului de preşedinte de club.
Orice om normal la cap poate să-şi dea seama că „greii fotbalului” merg după gratii din cauza unei secvenţe în care au fost prinşi fiindcă repertoriul lor de corupţi este mult mai amplu. Toţi sunt nişte oameni ultra bogaţi care nu au lucrat o zi în viaţa lor, iar sărăcia cu care s-a „lăudat” Jean Pădureanu tot timpul e doar o plasă în care au căzut mulţi. Poate că nu avea trecute pe numele lui case, terenuri şi maşini scumpe, dar asta nu l-a împiedicat să trăiască precum un rege.
Una peste alta, cred că e un prilej foarte bun pentru toate administraţiile trecute, prezente şi viitoare ale acestui oraş să mediteze la semnificaţia cuvântului „onoare”. Până la urmă, ce înseamnă să fii om de onoare, v-aţi gândit vreodată? Dacă nu vă vine nicio idee, mai uitaţi-vă încă o dată la filmul „A Few Good Men”, regizat de Rob Reiner, care a primit patru nominalizări la Oscar şi cinci la Globul de Aur.
Cristiana Sabău
vom fi primul oras [poate si ultimul] care are numele unui infractor [dovedit si condamnat] scris mare pe gard. asa ca Primareeeee……luati masuri ca sa nu ne umplem de penibil si rusine. aoleoooooo am spis rusine ??? la Cretu rusine?? noo…… eu cred ca i va mai da si o renta si un premiu consistent . de fapt nu-i mai trebuie , ca trei ani sta pe banii nostrii. e martea neagra . de fapt stiti ce cred eu ?? aceste condamnari sint asa de ochii lumii . de ce ?? ptr. ca peste putin timp [2-3 luni] se va da o gratiere a pedepselor sub 6 ani [surse sigure si de incredere] , asa ca nu va bucurati mult . scapa astia , si ramin si cu banii. halal tara si conducatori .
Ce faci Raul Deșteptule, deja îți dai copy-paste la comentarii? Mai spune-ne o predicție ceva, o viziune hai că tu le stii pe toate, am tânjit după tine crede-mă ridică piatra tu cel fără de păcat. Acum pe bune nu puteai să stai dracu în bârlogul tău și să hibernezi în continuare?
ce dreptate are lumea in fata autoritatilor, cum nu le este rusine sa aiba numele unui infractor in viata pe un stadion ,acum cine nu crede ca din cei 20 miliarde dati anual infractorului dovedit din Bailesti, o parte reveneau lui Cretu si acolitilor lui…mai stiti terenurile vandute de acesta si primite gratis de la primarie,,,forme diferite de organizare pentru a nu plati taxe la stat Lord Bugetar evazionist si infractor dovedit,,IMI VINE SA STRIG:HAI ,,,,INSTANTA -GLORIA 1-0,,,NU CREDEAM SA APLAUD INSTANTA CA LA STADION,,,DA M-AM SATURAT SA VAD HOTII EXEMPLU PENTRU TINERI,,,EXEMPLU IN TOP 300 OAMENI DE AFACERI,,,UN HOT DOVEDIT CARE A FUGIT REPEDE IN SPITAL SA NU IL INCHIDA,,,NU S-A IMBOLNAVIT DE LA CARATUL BANILOR SIFONATI,ASTA DA CETATEAN DE ONOARE PENTRU UN PRIMAR CA ASTA ..,,,care nu va mai fi veci..
Chiar o să-l întreb luni, de la 21, pe primar, dacă e oportun sau nu să redenumim stadionul Gavrilă Balint sau Viorel Moldovan sau…Gabriela Szabo, doar se poate alerga bine acolo, nu?
Dar trebuie sa poarte numele cuiva? Nu e mai simplu si mai cinstit sa fie numit Stadionul Municipal Bistrita ? Chiar atatea orgolii in viata? Lasati sa judece posteritatea!
Crin Antonescu cu prilejul vizitei la Bistrita de acum 2 ani a declarat ca s-a simtit extrem de onorat in momentul in care a fost declarat cetatean de onoare al orasului Bistrita. Si a mai spus ca nu este un colectionar al acestui tip de distinctii, el nemaifiind cetatean de onoare al niciunui alt oras din tara. Si in cazul lui distinctia a fost binemeritata, deoarece dl Antonescu a facut eforturi deosebite pt a ajuta sportul bistritean si pe cel national in general.
……intreb si eu …oare nu se face o ancheta DNA pentru a se descoperii cu adevarat ce s-a intamplat cu banii dati la Gloria de catre mai toate gastile politice ce au condus pana acum ?
…… banii dati la Gloria s-au dus pe sula, cine raspunde pentru asta? Consilierii care au votat ar trebuii trasi la raspundere!
Errare humanum est, perseverare diabolicum (a gresi e omeneste a persevera in greseala este diabolic) . Desi au existat multe controverse legate de atribuire numelui de „Jean Padureanu” stadionului din Bistrita, lucrul acesata s-a facut la insistenta unora cu mintea de chelner.Ei bine, in prezent nea Jean este condamnat pentru o infractiune de drept comun, lucru incompatibil cu demnitatea de „Cetatean de onoare”. Prin urmare a fost o greseala atribuirea numelui lui Jean Padureanu stadionului municipal. De aceea trebuie retras lui nea Jean titlu de „Cetatean de onoare”, precum si renuntat denumirea atribuita stadionului.