Cultură

Marți se deschide Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu de pe Bd. Independenței nr. 24 din Bistrița, imobil din 1912 în care a trăit ultimii ani de viață fratele poetului național Mihai Eminescu, Matei Eminescu, și reabilitat printr-o investiție de 8,5 milioane lei din bugetul județului, se deschide oficial marți 14 noiembrie.

Programul zilei:

Ora 10.00

Inaugurarea Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu

Vernisajul expoziției ”Biblioteci verticale” a sculptorului Liviu Mocan

Ora 11.00

Simpozion ”Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”

Lansare de carte: ”Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Album retrospectiv”

Prezentarea proiectului editorial al Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud (Centrul Cultural Dacia)

Ora 16.30

”De la tradiție la patrimoniu”, concert susținut de Ansamblul ”Dor Românesc” (Centrul Cultural Dacia)

Biblioteca Județeană: ”O investiție istorică a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Un Memorial dedicat Marilor Cărți, Marilor Colecții. O Mare Poveste despre Cărți, exemplară, fascinantă, inefabilă…”

În această casă construită în 1912 a locuit, între anii 1924-1929, ofițerul Matei Eminescu, fratele mai mic al lui Mihai Eminescu, aceasta fiind locuința de serviciu a cumnatului său, subprefectul Alexandru Pălăgieșu. Ea a fost restaurată și adusă cât mai aproape de aspectul original în ceea ce privește elementele decorative, picturile de pe suprafața fațadei, dar și coloristica pastelată recomandată în urma studiului stilistic și istoric. 

Lucrările au fost realizate din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, valoarea investiției fiind de 8.567.733,46 lei, Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu fiind în administrarea Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”. Imobilul va găzdui evenimente culturale, prezentări, conferințe, lansări de carte și va avea și funcție muzeală și de arhivă, fiind amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și cărți (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle etc.). Casa Colecțiilor va adăposti peste 22.000 de volume din patrimoniul Bibliotecii Județene, unele dintre ele fiind de o valoare inestimabilă.

Compartimentare: Demisol – 2 săli de lectură, biroul bibliotecarilor, sală patrimoniu, o cafenea cu acces direct din exterior, spații tehnice și un grup sanitar. Parter – încăperile au fost transformate în săli de expunere și de păstrare a colecțiilor speciale a donațiilor de manuscrise / documente culturale / literare (sala George Coșbuc, sala Liviu Rebreanu, sala Andrei Mureșanu / Ion Pop Reteganul, sala Mihai Eminescu / Veronica Micle, Sala Nicolae Manolescu). Mansardă – o sală multifuncțională pentru evenimente culturale – prezentări, conferințe, lansări de carte, vizionări, colocvii, expoziții etc. 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.