Un autoturism Mini clasic, recunoscut datorită faptului că un model similar a fost condus de actorul Rowan Atkinson în rolul Mr. Bean din serialul britanic de comedie omonim, a ajuns sâmbătă la Bistrița. Autoturismul, condus de un bărbat din județul Iași, participă la a șasea ediție a Raidului Moldovei, între Câmpulung Moldovenesc și Bistrița, alături de alte 28 de mașini de epocă din județe Moldovei.
”Eu am nouă mașini, dar am ales-o și pe aceasta să vin cu ea la Bistrița fiindcă este o mașina emblematică datorită lui Mr. Bean. Dacă vă amintiți, își scoate volanul în loc de antifurt, merge cu un fotoliu pe mașină, sunt mai multe sketch-uri cu Mr. Bean. De aceea e emblematică. Nu e Mini, nu e Cooper, e mașina lui Mr. Bean. Senzația când o conduci e de kart, neavând suspesie ca mașinile obișnuite cu arc și amortizoare, dar nouă, celor pasionați de mașini, ne plac lucrurile care îți trezesc o nostalgie a vremurilor trecute. Mașinile acestea trebuie păstrate să circule pe șosele fiindcă oamenii trebuie să le vadă, să se bucure de ele. Mă simt bine la volanul ei fiindcă e o mașină veselă, oamenii te salută pe stradă, îți fac din mână. E exact așa cum a ieșit de pe porțile fabricii. Valoarea ei de catalog e undeva la 16.000 de euro”, a spus Vlad Lungu (41 de ani din Iași), proprietarul și șoferul mașinii.
Automobilul Mini din film a fost produs în 1974, dar abia în anii ’90 a devenit faimos când a avut un rol important în serialul Mr. Bean. În total, în perioada 1989-1995 au fost filmate 14 episoade, în care personajul interpretat de Atkinson a avut numeroase aventuri comice, dar şi câteva rateuri la volanul acelui Mini galben cu capotă neagră distinctivă.
La Raidul Moldovei participă însă și mulți șoferi de Dacii, printre care și Nelu Bârâiac din Ipotești (Suceava), proprietarul unei Dacii fabricate în 1989.
”A fost al unui decan de la facultate din Suceava, domnul Irimia. Fiica lui m-a contactat fiindcă mă ocup cu mașini vechi și am luat-o. Îi dau nota 9 din1 0, deci e într-o stare aproape perfectă. S-a prezentat foarte bine la drum. Eu am 15 mașini istorice pe numele meu, Trabant, un Volvo 544 despre care mi s-a spus că e unicat în România, un Aro, un Peugeot foarte vechi, motociclete cu ataș. Toate mașinile sunt bune, dar noi suntem români, iar oamenii când văd o Dacia veche întreținută, restaurată, se bucură, ne apreciază. Cineva m-a contactat o dată și mi-a dat o pompă de benzină, o pompă de ulei, un parbriz, toate noi de la o Dacia, cadou, numai cu condiția să poată fi transmise mai departe. Eu am trei copii, le-am dat fiecăruai câte o mașină cu obligația de a nu le vinde niciodată”, a spus Nelu Bârâiac, care a venit îmbrăcat într-o cămașă populară și a ținut în mână steagul Moldovei.
De altfel, tot acest eveniment își propune să reamintească faptul că, între Moldova și Bistrița sunt vechi legături istorice încă de pe vremea domnitorilor Moldovei care aveau posesiuni în Ardeal.
Tocmai de aceea, astăzi s-a făcut o vizită la Ciceu Corabia, unde sunt ruinele Cetății Ciceului, iar mâine, participanții vor vizita și Castelul Teleki, recent dat în folosință după restaurare, a spus Sebastian Potârcă, reprezentant Moldavia Cars Club.
În cursul zilei de duminică, participanților li se vor alătura și proprietarii mașinilor de epocă din Bistrița care își vor expune bătrânele doamne pe pietonal.
Programul zilei de duminică 25 septembrie:
- 9.00 – 10.00 – Deplasare spre Castelul Teleki din Posmuș
- 11.00 – 12.00 – Întoarcere la Bistrița
- 12.00 – 14.30 – Expoziție în Bistrița pe pietonalul Liviu Rebreanu
- 14.30 – 15.00 – Plecarea dacilor liberi spre plaiurile natale
Adaugă comentariu