Social

Mașinile de offroad, motocicletele și ATV-urile, interzise în PN Munții Rodnei

Motocicletele, mașinile de offroad și ATV-urile nu mai au ce căuta în Munții Rodnei. Administrația Parcului Național anunță că vor fi patrule mixte formate din rangeri, jandarmi montani și salvamontiști care îi vor sancționa pe cei ce încalcă regula.

„Nu de puține ori, dorind să vă bucurați de liniște, confort și de peisaje extraordinare și locuri unice ați fost surprinși să constatați că acolo unde vă așteptați să găsiți acestea, ați fost tulburați de zgomote, noroi și deranj provocat de mașini offroad, snowmobile, enduro ori ATV. Și noi dezavuăm aceste practici, ba chiar ne luptăm zilnic pentru a descuraja aceste practici care sunt pedepsite și de legile statului român! Încercăm să sporim gradul de confort și siguranța vizitatorilor Parcului Național Munții Rodnei, asigurând patrule mixte formate din rangerii Parcului Național, Jandarmeria Montană și Salvamont care vor face patrule organizate pe traseele turistice sau care vor interveni atunci când vă aflați în dificultate”, arată reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei.

Totodată, Administrația Parcului Național Munții Rodnei și-a propus în acest an realizarea de noi trasee tematice pe lângă cele existente deja, produse promoționale care promovează valorile parcului național (hărți, insigne sau magneți) însoțite de bilete de vizitare achitate în mod voluntar, pentru a sprijini acest gen de activități ale administrației ariei protejate.

44 comentarii

    • Asta da interdictie chiar asta ne lipsea. Alti fura de zeci de ani lemne și braconează in parc național . Și totuși îs uni oameni care se preocupa de posesori mașinilor de Off-road . Fiecare cu plăcerea lui dacă la cineva i place pescuiți ,vânătoarea și altele exista și oameni la care le plac motoarele și mașinile de Off-road. Ar fi bine sa va Ocupați de problemele reale care exista in parcul Munți Rodnei nu de oameni care practica Off-road. Sau in cel mai bun caz niște trasee unde ne putem bucura de motoare și de mașini pregătite de off-road

  • putem trimite si poze si filmari catre cei abilitati sa aplice legea daca întânim astfel de maimute motorizate?

    • De ce nu trimiteți poze și cu tafurile și mașinile care transporta lemn din zonă?

    • Uitați un lucru esențial, este vorba de un Parc National in care astfel de activități sunt total interzise. Interzise, inca de la înființarea parcului. Târziu, dar foarte util!

  • Din pacate acesta este efectul iesirilor celor care au masini modificate de off road si a proprietarilor de ATV-uri care ii insotesc.
    Nu pot fi intru totul de acord cu aceasta decizie, insa va trebui sa ma supun.
    Din pacate in Romania, inca nu a prins suficient conceptul de „overlanding” (https://en.wikipedia.org/wiki/Overlanding), aceasta fiind putin cunoscut. practicantii de owerlanding sunt posesori de autovehicule adaptate terenului accidentat, insa iesirile lor sunt diametral opuse celor de off road.
    Sunt unul dintre pasionatii de owerlandind si-mi place sa ies in natura cu masina mea, sa campez in varful muntelui, insa in urma trecerii mele pe acolo nu va ramane niciodata nici o urma (nici macar nu fac foc, decum sa distrug frumusetile naturii).
    Pot spune ca ii urasc din suflet pe cei care ies la o tura de off road, iar in urma lor lasa totul arat, de parca au ca tinta sa distruga tot ce le iese in cale.

    • Problema este ca nu se fac diferente in niciun caz… Nu contează că faci tot posibilul sa nu iti faci simțită prezența în fața turiștilor ca tot esti catalogat ca „huligan”, „maimuță motorizata =))))”. Deci nu cred ca muzica data la maxim de unii hicker-i face mai bine decat cineva care merge subturat doar ca sa isi arate respectul față de ceilalți. Fiecare persoana poate sa aiba pasiunile ei si de asta cred ca hicker-ii si pasionații de motoare nu trebuie sa isi dea in cap unii altora. E vorba de respect si bun simț, deoarece pana la urma anumite stereotipuri strica imaginea tuturor, dar nu trebuie sa ne lăsăm orbiți de ele.Nu toți hicker-ii nu sunt sfinți asa cum într-adevăr nu toate „maimuțele motorizate” sunt atât de maimuțe pe cat pot anumite persoane sa creada.

    • Problema este ca cei care dețin motociclete , atv-uri și mașini modificate pentru Off-road nu distrug natura ! Cei care distrug natura sunt cei care fura lemnele , branconierii ! Ei dau șpagă de asta ii lăsați sa taie in continuare și sa branconeze! Nu mi se Pare corect acest lucru ! Dacă o sa fie trasee special amenajate pentru off-road ! Asa ca fiecare își face traseul lui ! Rușine sa le fie celor care au propus acest lucru ! Cei cu motocicletele , atv-uri și mașini pentru off-road nu distrug natura !!!

    • ROM, pe unde trece un offroadist se face o urmă. Ploile torențiale de la munte sapă în urmă, vine eroziunea, șanțurile se adâncesc, apar ravene…chestii care te depășesc. În toată lumea civilizată off road se face în poligoane special amenajate. E foarte corect ce se întâmplă. Aștept asta de mii de ani! Carpații sunt plini de jeepuri din Franța, Olanda, Germania, vin aici să toace munții cu cauciucuri! Nu mai zic de nesimțiții care bagă jeepurile în lacurile glaciare și curge uleiul în apă! O haită de jeepuri care turează motoarele prin pădure alungă fauna pe o rază de cinci kilometri. Și câte și mai câte.

    • Daniel ai dreptate, așa se creează până la urmă falii care adancindu-se în scoarța terestră vor duce la creerea de noi continente. Și totul din vina ofrodiștilor, ATViștilor și motocicliștilor. Somnul rațiunii naște monștrii, uită-te în oglindă.

  • Cei de la Parcul Național sa se sesizeze de furturile lemnoase ,de braconieri care sunt foarte mulți și de cei care distrug fauna cu tafurile lor :(((((
    Noi nu dam șpagă de aceea deranjam !!!!!
    Rușine sa va fie celor din administrația Parcului Național !!!!!! Parcul Național nu este al vostru 🙁 gestionarul corespunzător și luați măsuri pentru cei care îl distrug in adevăratul sens al cuvântului !

    • Dacă se ocupă de sancționarea unor “maimuțe motorizate”, nu înseamnă ca nu se ocupă și de combaterea braconajului și a tăierilor ilegale de lemn.
      Mă uimește frustrarea unora care țin neapărat să se plimbe cu motorul prin parc. Dacă îți place muntele și vrei să-l vezi, te duci pe jos. Dacă nu te țin picioarele, du-te și fă-ți concediul pe litoral, la manele! :)))
      Cât despre braconaj și tăierile ilegale de lemn, mi se pare că le scoateți la înaintare ca să minimalizați mârlănia “maimuțelor motorizate”. Dacă știți cazuri concrete de infracțiuni comise in parc, de ce nu le sesizați?

    • Sunt sesizate continuu, stai linistit, dar oriunde si nu doar in tara asta, cine are buzunarul gros scapa. Toti cei din zona stim despre ce vorbim…

  • LEGEA ASTA E DATĀ DE VREUN FRUSTRAT, CARE NU A FOST ÍN STARE SĀ OBŢINĀ NICI O CATEGORIE A PERMISULUI DE CONDUCERE. AR TREBUI SĀ SE OCUPEDE CEI CARE FURĀ LEMN MASIV, SAU SE INTERZICE INTRAREA CU ATV, OFF-ROAD SAU EN-DURO, TOCMAI CA SĀ FURE EI LINIȘTIŢI, FARĀ MARTORI….

    • Cine fură lemn? Cumosti alte cazuri inafara celor mediatizate in presă, cazuri in care s-au luat măsuri de pedeapsă? Nu cred.
      Cât despre cel care a dat legea, să ști că nu toți posesorii de permis de conducere sunt de acord cu ideea de “offroad in parc”(ți-o spune in șofer )

  • Tin totusi la idea de diferentiere. Overlanding este o forma buna de exemplu. Adica drumuri forestiere sa nu fie inchise drastic si complet peste tot. Evential locuri de campare amenajate si supravegate pe timp de vara, eventual contra cost si cu publicitatea pe net.
    Am facut parte multi ani si de acest hobby si m-am oprit brusc in momentul cind am mers dupa o echipa venita de afara care aruncau sticle din masina in mers in padure. Ziua asta a pus capat.
    Acum merg pe drumuri forestiere deschise si banuiesc unde nu e bariera sau unde bariera este deschisa, se poate.
    Asa cum ar fi imprejurul lacului Colibita, Pasul rotunda, Valea Mare, Heniu in diferite zone unde este deschis etc.
    Pentru zone protejate ar putea vindute vignete de acess anual dupa zone, cu preturi piperate. De exemplu, daca vrei sa urci de la Pasul rotunda spre Lala, 100EUR pe an/masina cu anumite conditii in plus. S-ar putea adauga si sarcini celor care merg cu masini, sa curete zone si sa aduca la un punct de colectare. cu documentarea zonelor etc.
    Iar sigur, vremea cind mai puteai merge sa te legi la un copac cu troliu sa te tragi unde numai poti merge cu forta motoprului cred ca au apus cel putin sub forma neorganizata si salbatica.
    Discutia nu neaparat trebuie sa deraieze cu injuraturi si acuzatii, se poate si calm si la subiect.

  • HA HA HA – Voi stiti cat e de greu sa tai lemne si sa stai cu inima in san ca te prinde jandarmii sau te filmeaza offroadistii? Scade productivitatea la furat ca e mai greu de taiat noaptea. Asta din cauza ca te sperie zgomotele de motoare… sau voi va imaginati ca dupa 30 de ani vre-o administratie are griji fonice… asa brusc… in Romanica?

    • Mare dreptate ai, de fapt problema lor este mediatizarea cu imagini a ceea ce fac ei, nu zgomotul.

  • Problema este la conștiința unor”smecheri”care nu au minimul de educație și merg cu gipurile și fac rallie pe pârtie mergand către lacul stiol unde organizează petreceri cu muzica la maxim,(am auzit ceva „frumos” :”nu ești borsean dacă nu ai facut disc la lacul stiol… ) fac focuri, lasă în urma gunoaie(maxim de nepăsare în fata naturi). Însă marea majoritate nu sunt la fel. Am trecut cu prietenii mei cu motocicletele acum mult timp în urma și am oprit motoarele din vârf și pana la drum , în unele locuri am împins de motociclete, tocmai pentru a nu deranja turiști sau pentru evitarea lasari urmelor de patinaj,noi mergem pe munți doar pentru a ne bucura de natura, nu creeam nici un fel de deranj asupra mediului sau a persoanelor de acolo. Ceea ce facem noi nu deranjează pe nimeni, doar ca exista și cateva persoane care se cred stăpânii munților care tău lemne și distrug mediul după bunul plac.

  • In Rodnei ca si in majoritatea Parcurilor Naturale si Nationale sunt amenajate si se amenajaza de catre Romsilva drumuri forestiere in vederea extragerii masei lemnoase utilizand buldozere. Ambele actiuni au in efect catastrofal pentru natura. Nici autoritatile si nici localnicii nu sunt deranjati sau iau masuri pentru a stopa aceasta catastrofa atat timp cat au de castigat, dar toti sar in sus cand un iubitor de natura trece cu masina sau ATV, motor etc surprinzand dezastrul. Off-road.ul nu are efecte negative asupra mediului dar hotia si prostia combinate au adus natura si padurile intr.o stare catastrofala.

  • Normal ca le interzice astora cu off road ul sa mai mearga prin munti ca sa nu ii mai deranjeze pe baieti care defriseaza la greu padurile si asa o sa scapam de ele mai repede……tu ala care iti petreci timpul liber in fata calculatorului nu o sa vezi si nici nu o sa stii despre ce se intampla in munti si padurile noastre eu unu sunt posesor de masina de off road si de atv dar nu imi bat joc de paduri si munti ……trageti voi concluzi mergeti si vedeti ce se intampla in munti.imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu acest comentariu

  • Sunt in totalitate de acord sa interzică accesul dar tuturor dacă este lege sa fie pentru toată lumea începând de la limita Parcului Național și rangeri, jandarmeria, autoritățile competente sa patruleze calare, nu cu ateve-uri sau masini 4×4
    Cei care concesionează munți Întreținerea pășunilor sa nu fie făcută cu motocoase sau motofierastraie mecanizate . Sa se facă manual !
    Interzicerea utilajelor ,extrageri masei lemnoase, braconajului, vânătoarea sa se facă doar de necesitate și in grupuri organizate !

    Da este corect sa se interziceți ca și in afara granițelor sa nu se mai facă offroad numai organizat !

    Dar cei din afara exploatează pădurile noastre și autoritățile aplica legea la cei care îi deranjează pe băieți deștepți din pacate :(((((((((((((
    Tiponine.ro faceți câteva articole și despre cât s-a defrișat in munți Rodnei îs cererile ajutorul sa va aducem dovezi sa vadă lumea de ce se interzice offroadul, pentru ca ,cei care conduc aceste autorități și trebuie sa protejeze știu bine ce se intampla in teren dar sa nu fie făcut public dezastrul interzic offroadul in munți sa nu-i deranjam pe cei care își fac treaba murdara !!!!!!!!acesta este adevarul din pacate și așa se întâmpla in toată țara și in toți munți noștri !
    In aceasta țara cei mici suferă iar cei cu putere financiară închid ochi și gura autorităților :(((((;((

  • Sa va fie rușine ca interziceți un sport care se practica în întreaga lume. Motivul real nu cred ca e zgomotul și mai degrabă faptul ca se taie lemne ilegal prin tot parcul național. Doar asa pot sta responsabili mai liniștiți (fără zgomot)
    Cum unora le place vânătoarea altora le place offroad-ul sau enduro.
    P. S. SA VA FUT ÎN NAS DE HOȚI ȘI PORCI ORDINARI!!!

    • Auzi Aladin, majoritatea offroadiștilor n-au văzut în viața lor o sală de sport și dacă li se strică motorul în munte, cheamă prietenii cu jeepurile să-i recupereze, că nu-s în stare să coboare pe picioarele lor de sportivi ce sunt. Ăsta-i un moft, nu un sport. În poligoane, nu în arii protejate!

    • De aceea ne merge asa bine țara, ca e plin de prosti, fuduli, habarnisti care pot vota…Lua-v-ar dracu-n cârcă!

    • sporturile de genul asta nu se practica in parcurile nationale ! vorbim de paduri , flora ,fauna protejate .acolo sunt animale si plante pe cale de disparitie si nu e un loc unde progenituri ale bashtanilor isi etaleaza banii parintilor .gunoaie prost crescute, ia de vedeti voi prin Austria , cum e cu legea silvica ?

  • Un „traseu”montan ce se strabate cu atv/jeep/cross in 3h este aproximativ egal cu 1zi de mers la pas …
    Intrebarea este : rangerii/jandarmii/salvamontul o sa patruleze la pas? 😉

    Legat de iubirea fata de natura sigur cel care iese cu atv/jeep/cross merge special cu placerea de a se bucura de ea ! Ca nu merge la pas? Poate si in mare parte timpului care il are pentru a se bucura de natura . Nu cred ca e la indemana oricui sa cheltuiasca minim 3000e pentru a se plimba o data sau de 2xin luna/luni cateva ore .
    Asa ca problema nu e zgomotul dat de o masina 30-70db comparativ cu alte atelaje care culmea alea se fac nevazute si pe „traseele” unde se afla este pus lacatul pe bariera de la inceputul lui

    • Rada, ce vorbești cu acolo?
      30-70 db l un jeep? Mai pune un zero și înmulțește cu numărul de jeepuri, că niciodată nu am întâlnit pe munte unul singur.
      Dacă ar merge doar pe drumuri, dar toate pantele laterale le toacă. Unde văd o pantă mai mișto și cu iarba mai frumoasă, acolo își exersează mușchii.
      Pentru Ioan care mi-a dat replică. Toate urmele de jeepuri din parc sunt pe pantă, nu pe curba de nivel, dacă înțelegi ce spun. Unde a forțat un jeep solul, anul următor apare un făgaș. În lumea civilizată offroadul se face în poligoane șmechere. Sunteți vreo două mii de offroadiști în județ, făceți-vă un ONG, cumpărați-vă 100 de ha de teren și construiți-vă acolo ce drăcii de trasee vă place vouă, nu stresați munții. Că da, natura se stresează.
      Orice deturnare a subiectului spre zona hoției lemnelor sau a corupției e o deturnare de subiect, și nimic mai mult.

  • Oare cum ar fi ca voi astia de la timp online sa va preocupati cu tot cu administratorii de la parcu national de hotii de lemne care tund in fiecare zi parcul si sa lasati dracului oamenii in pace…dar cred ca cei cu offroad-ul ii sperie pe hotii de lemn de asta s-au interzis…sa nu faca infarct domnii cu drujbele….. jegosi sunteti ma si voi….

    • NIcu, nu compara biodiversitatea britanică cu cea din Carpați. De ce crezi că prințul Charles e îndrăgostit de Transilvania? Ei au ras toate pădurile, au împușcat toți lupii, au făcut nonocultură agricolă, nu mai au mare lucru de salvat. Carpații sunt o arie cu biodiversitate unică. Nu compara lucrurile.

  • O grămada de aberații și aberanți pe aici.
    In Uk Off-road-ul este o activitate care într-adevăr nu se pote desfășura pe unde te taie capul și totuși, intrați pe Facebook și căutați “ pay and play Wales”.
    Un spațiu care se afla in inima unii parc național (Snowdonia park) și care este printre păduri și drumuri forestiere.
    Aici nu se mai strica fauna doar in România. Dar de, noi muritori de foame acasă cu probleme de corupție grave la nivelul conducerii țării și pe noi asta ne arde, mașinile de Off road in pădure.
    Patetic dar tipic românește.

  • 19 mai,am urcat la narcise ,ca turist. Nu am auzit motoare turate ,doar o drujba doua asa ca de duminica, drum ca-n palma pana sus pe Saca, brazii pregatiti de incarcare si ogasele facute de tafuri nu prea le-am bagat in seama ,probabil sunt ai localnicilor pentru iarna . Versantii goi ce se vad din poiana probabil au fost luati de vant si furtuni. Saracii rangeri, cum vreti sa apere muntii de catastrofe naturale? Ei sunt platiti sa protejeze padurile de turisti si cei ce tau padurile si strica drumurile sunt protejati de stat.Ce sa-i faci… castiga si ei o paine cinstita

    • Stefan, ce-are a face una cu alta? Furtul de lemne e una, distrugerea solului și poluarea fonică e alta.
      E ca și cum nu te-ai spăla pe mâini că oricum urmează să te murdărești.
      Exact așa zic și politicienii. ”Am furat, dar cine nu fură?”

  • Ăștia de sunteți contra off road-lui, bănuiesc că sunteți tare deranjați de pozele și filmulețele care arată dezastrul ce-l faceți prin păduri. Ăsta este de fapt motivul real al legii, nu zgomotul. Mai e câte un „ion” prost care sigur are ceva de pierdut când trec off road-erii și el trebuie să ascundă drujba. Iar ăștia de la timponline sigur au fost plătiți bine pentru articolul ăsta.

  • Accesul cu vehicule motorizate în ariile protejate era și este interzis prin lege oricum!!!

    Faptul că era tolerat și că cei de la PN Rodnei și-au deschis în sfârșit ochii și urechile este o altă poveste. Fie iarnă, fie vară, zone precum Poiana/Lacul Știol sunt asaltate de snowmobile și alte vehicule offroad până pe Vârful Gărgălău.

    Și așa impactul antropic în general asupra naturii este devastator. Măcar cele câteva petice de natură salbatică ar trebui lăsate în pace.

    Faptul că în arii protejate și parcuri naționale se vânează/braconează și se taie pădurea în mod ilegal este o consecință a corupției de care sper că vom scăpa cândva…

  • Sunt posesor de mașină de teren și merg pe munți în echipaj cu mai multe mașini pregătite off road dar sunt supărat ca din cauza tafurilor pe care le filme sau pozez și apoi postez pe rețele de socializare în loc sa merg pe drum întru pe pajiște sau printre copaci din cauza șanțurilor formate de iei distrugând fauna din zone

  • NU ATI ÎNTELES OAMENI BUNI EI VOR SĂ NU MAI MERGEM CU MOTORETA ATV ORI GIP ÎN MUNTI CA SĂ NU VEDEM SI SĂ FILMĂM PRĂPĂDUL CARE LAU FĂCUT BRACONIERI DE LEMNE SI DE ANIMALE. SĂ POATĂ UNBLA DOAR CEI DEA LOR SI SĂ NU FIE DERANJATI.

  • Cauza si efect .
    In mare parte veniturile localnicilor isi au originile din turism, cand in sezonul de vara vedeai trecand prin centrul orasului 10,20 de masini de Off Road din alte tari facand popas in micul nostru oras ,noi ca localnici eram foarte bucurosi ,mai ales posesori de pensiuni. Pentru ce veneau la noi ? Pentru libertatea de a-si manifesta pasiunea pentru off road ceea ce nu o sa se mai întâmple, cand cei care veneau in orasul nostru pentru asta si erau chiar multi, o sa afle de treaba asta o sa si schimbe locatia , ceea ce o sa ii afecteze si pe altii, in mod cert acum jandarmii o sa fie cu privirea intoarsa spre sunetul masinilor ci nu spre sunetul drujbelor 😉 in mod clar era nevoie de o scuza pentru a intoarce capul ei stiind ca nimic nu poate interzice un borsean sa faca ceea ce vrea daca vrea . Dupa cum stiim in mod clar ,legea in acest oras e doar pentru cei saraci .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.