Actualitate

Mastodonţii au ieşit din Bistriţa. Maşinile cară utilaje fabricate la Comelf (FOTO)

Un transport agabaritic a pornit miercuri seara în jurul orei 19.00 din Bistriţa cu destinaţia punctul de trecere al frontierei de la Constanţa, în cele trei maşini de mare tonaj fiind încărcate componente pentru centrale electrice fabricate de Comelf.

Directorul SC Comelf SA, Dorin Stoian, a declarat că aceste componente vor ajunge într-un port la Marea Nordului, urmând a fi utilizate de firmele care le-au comandat în zonele în care se construiesc centrale.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a eliberat o autorizaţie pentru acest transport valabilă în perioada 20 – 26 martie. Convoiul care a pornit din Bistriţa şi va ajunge la Constanţa – punctul de trecere a frontierei – este însoţit, conform prevederilor Autorizaţiei Speciale de Transport (AST), de un echipaj al poliţiei rutiere.

Firma Comelf face astfel de componente pentru General Electric şi Siemens. La sărbătorirea celor care au lucrat mai mult de 35 de ani în firmă, Dorin Stoian a explicat care este contribuţia Comelf la construcţia unei centrale electrice.

„O centrală electrică modernă produce energie pe baza arderii gazului într-o turbină care poate fi asimilată cu un motor de avion. La această turbină este cuplat axul generatorului. Se produce direct energia electrică. Se obişnuieşte ca, în pasul doi, gazele care ies din turbină la 650 de grade să intre într-un boiler clasic şi să producă apă şi încă o dată energie electrică. Comelf produce toate componentele până la turbină. Aici totul trebuie să fie extrem de sigur şi de curat. Dacă un şurub se desprinde şi ajunge în turbină, e o catastrofă de sute de milioane de euro. Noi ne cuplăm şi la celălalt capăt al turbinei unde sunt 650 de grade Celsius. Avem o hală de inox care e mândria noastră şi care e apreciată drept una de cel mai înalt nivel pe care o găsesc ei la furnizori. Noi am construit şi turnul de evacuare, dar şi carcasele de boilere. Dacă ne uităm de la început până la capăt, avem tangenţă cu toate componentele altele decât zona de generare electrică”, a spus Dorin Stoian.

Managerul a adăugat că toate componente trebuie făcute cu mare grijă, responsabilitatea fiecărui angajat fiind uriaşă.

„Nu poţi greşi nimic. Închipuiţi-vă că trimitem în Mauritania o piesă făcută, din hăbăuceală, pe stânga sau pe dreapta, şi nu se poate monta centrala care costă circa 600.000 de euro/MW. Turbinele actuale se învârt undeva la 300-400 MW. Unde se construieşte o centrală, se construiesc, de regulă două. Dintr-o uşă făcută greşit se poate duce totul pe râpă. Jucăm un joc extrem de pretenţios şi reuşim să-l ducem cu bine la capăt. Ţările din Orient, Arabia Saudită, de exemplu, se bazează pe acest tip de centrale. Scot gazul din pământ, produc energia electrică, apoi desalinizează apa de mare. În situaţia în care energia nucleară e pe cale să fie abandonată, energetica mondială se sprijină pe acest tip de producţie de energie electrică”, a adăugat el.

Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook.

agabaritic 1 agabaritic 2 agabaritic 3 agabaritic 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS