Actualitate

Ce măsuri a luat comisia CNAM Bistriţa. ”Nu este o problemă interetnică!”

„Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității, constituită la nivelul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa și numită în baza deciziei nr. 258/05.09.2017, întrunită în 25 septembrie, în urma analizării declarațiilor elevilor, părinților și diriginților, a ajuns la următoarele concluzii:

1. Incidentul de joi 21 septembrie 2017, nu a avut la bază o problemă interetnică, ci a fost vorba de un conflict între elevi. Conform declarațiilor, elevii au comunicat în limba română, iar cei doi nici nu au sesizat că eleva în cauză este de la secția maghiară. Actul în sine nu a fost cauzat de comunicarea în limba maghiară a elevei, după cum au recunoscut ambele părți. Vorbim, de fapt, de un conflict școlar, între elevi de gimnaziu, care este regretabil că a avut loc într-o unitate școlară în care comunitatea maghiară trăiește în armonie cu cea română de zeci de ani.

2. Pentru actele de violență fizică și verbală, comisia a stabilit următoarele sancțiuni:

–  cei doi elevi din clasa a VI-a au fost sancționați cu mustrare scrisă, consemnată în catalog, pentru actele de violență fizică și verbală;

– eleva din clasa a V-a a fost sancționată cu observație individuală, deoarece și ea a reacționat nepotrivit, în derularea evenimentelor;

– s-a recomandat consilierea psihologică a elevilor, cu acordul părinților;

Sancțiunile au fost acordate în conformitate cu Art. 16, Cap. 4 din Statutul Elevului”, a precizat într-un comunicat conducerea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa.

Conducerea CNAM a analizat acest caz după ce o elevă din clasa a V-a a pretins că a fost agresată de doi colegi, în pauza dintre orele de curs fiindcă vorbea în limba maghiară cu două colege. Fata spune că doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceleiași școli au agresat-o verbal și fizic. „Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară”, a menţionat duminică 24 septembrie UDMR Bistrița-Năsăud, într-un comunicat în care a precizat că incidentul a avut loc joi 21 septembrie.

Uniunea Democrată Maghiară din România și organizația UDMR Bistrița-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori și au luat legătura cu părinții fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, inițiată de conducerea școlii.

”Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităților dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare. De data aceasta într-un oraș în care de altfel românii și maghiarii conviețuiesc în relații pașnice în viața de zi cu zi. Deși se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass-media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanență la ură împotriva comunității maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România. Din nefericire, realitatea o dovedește, că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu ușurință la agresiune fizică, că instigarea la ură are un preț mult prea mare și poate avea oricând consecințe neprevăzute. Facem apel din nou reprezentanților mass-media și politicienilor din România să renunțe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunități. Persoanele responsabile, liderii de opinie nu ar trebui să dea curs unei astfel de retorici ci să promoveze calea dialogului”, a transmis UDMR Bistrița-Năsăud.

11 comentarii

 • Intr-o tara cu oameni normali la cap nu s-ar discuta astfel de probleme. Nu inteleg care este problema romanilor daca 2 persoane vorbesc in maghiara, sau o maghiarilor daca un roman nu stie ungureste la un magazin din secuime. Oamenii sunt liberi sa vorbeasca in orice limba vor pt ca suntem o tara libera, dar daca celalat nu intelege e problema celui care nu stie limba oficiala a tarii. Daca vreau sa vorbesc in italiana sau germana este problema mea ca vanzatoarea nu stie aceste limbi. Romanii care vin din occident si o dau pe italiana si spaniola pe la magazine sunt chiar penibili, dar mai nou am vazut si auzit romii care o rupeau pe limba germana in selgros… nu ca nu ai avea voie dar cand o dai pe alta limba si nu vb romaneste in tara ta inseamna ca nu meriti cetatenia de a fi roman. Am vazut si romani care se faceau ca nu inteleg limba romana, doar italiana si ii traducea fata care era cu el, iar peste 5 min putea vorbi romana cu alt prieten. Deci mai prost si idiot ca romanul nu am vazut. Inaintasii se luptau sa poata vorbii romaneste si unora din ziua de azi le este rusine ca vorbesc romaneste.

 • Petre Tutea spunea in stilul sau caracteristic ca „evrei provoaca uneori antisemitismul, din exces, crezand ca il combat”. Revenind la cazul actual, cei care au gresit mult, in opinia mea, sunt cei de la UDMR. S-au cerat niste copii.Nu politizezi asa ceva. Sau nu ar trebuii daca nu ai si un gand ascuns.. Oare urmatoarea iesire UDMR pe acest subiect va fi reincalzirea ciorbei cu liceul in limba maghiara? Asa incercam sa demonstram ca nu se mai poate invata printre golanii de copii ai romanilor?
  Acum poate sunt mai multi romani care se intreaba daca chiar ar trebuii sa existe acel liceu…
  Maghiari au fost si vor fi respectati in acest oras. UDMR- ul insa….

 • Ba, pana mai anu’, nici pe dracu n-avea nimeni daca unguru’ il injura in maghiara pe român si invers si acu, mai nou, la orice vant tras de unul sau altul, îi apuca pe toți strechea! Lasații in durerea lor pe aia de la PSD si UDMR, mari politicieni, ce sa zic si sa ne vedem noi de-ale noastre, ca pe ei oricum ii doare-n basca de fraierii care ii voteaza(indiferent daca-i roman, maghiar, neamt, extraterestru, sau altceva)! Ei, cu ale lor, noi, cu ce ar trebui sa fie fie si ale lor! Sictir!

 • Corecta decizie din partea scolii. A fost o iesire proasta a UDMR. Nu s-au gandit pentru ca nu stiu. Decsei Ati mi a fost coleg de clasa, era singurul repetent. Apoi am aflat ca e presedinte de partid. Nu se poate, aoleu am zis eu. Fara suparare. Dar am aflat ca a acceptat functia pentru a avea loc de munca. Pai vai de tara romaneasca!

 • Si totusi e bine ca a avut loc discutia.
  De altfel e foarte incurajator sa vezi ca bistritenii sunt deschisi si toleranti, accepta vorbitorii de limbi straine natural, si isi saluta vecinii sau vecina cu Janopot. Bun, mai sunt cativa care sunt suparati pe costume populare si pe istorie…care nu au loc de cei putini, dar astia sunt o minoritate si ca orice minoritate sunt sensibili si empatici la nevoile comunitatii maghiare pe care o cunosc chiar mai bine decat maghiarii insusi.
  Bravo, bistritenilor.
  Nu degeaba strutul e simbolul Bistritei.
  E visul oricarui om civilizat.

 • no stati ase !!! inseamna ca si la Liviu Rebreanu trebuie scandal! ca si acolo aia de la sectia romana ii mai altoiesc pe aia de la sectia germana si invers!!!! Deci…..este discriminare si razboi interetnic!!! tot pe motive de limba!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS