Guvernul a adoptat un proiect de lege privind starea de alertă, care cuprinde măsurile valabile din 15 mai, acesta fiind depus la Parlament în vederea dezbaterii în procedură de urgenţă. Legea va intra în vigoare după adoptarea ei în Parlament și apariția în Monitorul Oficial.
Printre acestea se află obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă; restaurantele, barurile, terasele rămân închise; se deschid locațiile pentru îngrijire personală, curăţătorie, cabinete stomatologice; se vor oficia slujbe in aer liber; firmele cu peste 50 de angajați trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore; valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.
Decizia dacă declaraţia pe propria răspundere, folosită în cazul deplasărilor în timpul stării de urgenţă, va fi necesară şi în starea de alertă de după 15 mai va fi luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
”Deocamdată ne-am gândit să fie verbală și saă putem dovedi cu ceva, un act de proprietate de exemplu. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat. Putem da și o adresă unde mergem”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, referitor la deplasările în afara localității.
Guvernul va adopta joi o ordonanţă de urgenţă prin care unele măsuri din starea de urgenţă să rămână şi în starea de alertă. Astfel, se va prelungi plata șomajului tehnic cel puțin până la data de 1 iunie.
Proiectul de lege integral, cu măsurile fiecare domeniu și sancțiunile prevăzute:
Adaugă comentariu