Joi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a avut loc o nouă şedinţă de repartizare pe posturi, de data aceasta a suplinitorilor. Au fost chemaţi, pe rând, să aleagă din listă catedre sau jumătăţi de catedre profesorii de matematică, fizică şi chimie, biologie, informatică, istorie, geografie şi socio-umane, religie, educaţie fizică şi sport, respectiv palate şi cluburi.
„Matematica este cu cele mai mari probleme. Foarte puţini oameni au fost la concursul din acest an şi au notă peste 5 şi la fel de puţini cei care folosesc notele obţinute la concursul naţional din 2012 şi 2011. Aceste posturi vor fi ocupate de pensionaţi şi care au posibilitatea să depună, în perioada următoare, dosare la ISJ şi la şcoli ca să obţină acordul directorilor pentru a putea preda în anul şcolar viitor. La polul opus, avem mulţi educatori şi învăţători şi puţine posturi. Au mai rămas posturi în sate îndepărtate de oraş. Nu prea sunt candidaţi fiindcă nici nu se poate face naveta. Sunt localităţi unde trebuie să stea în gazdă. Deocamdată renunţă la acele posturi, dar, neavând altă soluţie le vor ocupa”, a spus Dorel Cosic, inspectorul de resurse umane.
Am discutat despre acest subiect şi cu inspectorul şcolar general Camelia Tabără pe carea m întrebat-o de ce sunt atât de multe bucăţi de catedre, ştiut fiind faptul că norma unui cadru didactic este de 18 ore săptămânal. „În februarie, când s-au făcut proiecţiile pentru anul şcolar următor, chiar am vrut să scoatem toate orele în speranţa că, din bucăţi, se pot constitui catedre fiindcă sunt situaţii cu 16 ore şi nu se mai găsesc încă două. Sunt multe cadre didactice care au dublă specializare şi să-şi poată constitui catedre. E de dorit ca fiecare să fie cât mai adunat dacă se poate într-o şcoală sau în două şcoli învecinate. Eu cred că lucrurile efectiv se mai aşază în momentul în care merg efectiv în şcoală şi sunt încadraţi. În comisia paritară din septembrie, vom aproba rocade în idee ca fiecare să se apropie cât mai mult de casă. Sper să avem o încadrare corpunzătoare în noul an şcolar. Cred că vor fi şi ore pentru pensionari. Din ce am văzut, mai rămăseseră posturi. Suntem deficitari la matematică. Cu siguranţă că vom apela la pensionari. Sunt multe catedre rezervate pe mai puţin de un an şcolar şi care nu sunt tentante pentru că se pierde continuitatea. Vor fi pensionari, dar poate că mai puţini. Au dreptul să lucreze, le dorim sănătate să mai poată lucra”, a declarat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
Întrebată dacă tinerii refuză să facă naveta, Camelia Tabără a spun că aceştia nu prea au de ales. „Posturile din mediul urban, în general, s-au completat în celelalte etape de mobilitate. Sunt primării care decontează prompt naveta şi acolo nu sunt probleme şi sunt primării care nu decontează naveta şi acolo e destul de greu. În foarte multe şcoli sunt mulţi care fac naveta şi se cuplează între ei ca să plătească mai puţin”, a adăugat inspectorul şcolar general.
O comună care refuză să deconteze naveta cadrelor didactice este Livezile, mai mulţi profesori plângându-se că primarul Traian Simionca îi tratează cu dispreţ şi nu vrea să ţină cont de lege.
Ultima etapă publică de ocupare a posturilor e în 13 septembrie. După această zi, şcolile vor putea da concurs dacă mai au catedre libere.
Cat timp este d-na Tabara la conducerea Inspectoratului nu se vor prezenta profesori buni sa ocupe posture in invataminnt.
Va rog dati-va urgent mailul, pentru a va putea premia. ATI GASIT ADEVARATA CAUZA A ESECULUI INVATAMANTULUI BISTRITEAN ! Felicitari, meritati respectul intregii comunitati !
Nu merita comentate si luate in considerare enormitatile unora
Ce vă mai place la unii din afara învățământului să vă dați cu părerea despre un om cu care nici măcar nu vă puteți compara!!!! A fost și este un om de onoare cu care învățământul bistrițean se poate mândri. Mai bine ți-ai vedea de problemele tale cel cu primul comentariu.