Actualitate Economie

Băncile vând pe capete bunurile datornicilor. Preţurile imobilelor, reduse cu 25% până la 50%

Băncile, dar şi Fiscul, vând pe capete bunurile datornicilor. Cei interesaţi să-şi cumpere o locuinţă în această perioadă o pot achiziţiona cu un preţ bun, chiar şi cu 25% mai ieftin decât valoarea lui de piaţă. De exemplu, un apartament cu patru camere poate fi cumpărat cu 40.000 de euro întrucât locatarii lui nu mai au bani să-şi achite rata la bancă, iar o gasonieră sub 10.000 de euro.

Portalurile de executări silite sunt pline cu anunţuri în această perioadă, proprietăţile care nu îşi găsesc niciun cumpărător din prima având preţurile reduse cu 25%. Aşa se face că un apartament de pe strada Tudor Vladimirescu (fostă Ştefan cel Mare) poate fi cumpărat cu 21.385 de euro cu 25% mai puţin decât preţul evaluat. Imobilul este vândut de executor .

O proprietate rezidenţială din Unirea compusă din teren de 1,970 mp; casă de locuit cu regim de înălţime: S+P+E, având suprafata construită de 160 mp, suprafaţa utila de 282.25 mp, construită în anul 2003 este vândută de o bancă la preţul de 447.000 lei (cu 25% mai mic decât cel rezultat din evaluare).

Un apartament cu o cameră de pe strada Valeria Peter Predescu (de peste 53 de mp) situat într-un bloc nou (construit de firmele omului de afaceri Lucian Adrian Ungur) se vinde cu 10.000 de euro, iar altul de 33,4 mp se vinde cu 7683 de euro plus TVA (cu 50% mai ieftin decât valoarea lui de piaţă).

Tot redus cu 25% este şi un apartament cu trei camere de peste 64 mp de pe Împăratul Traian. Un executor îl vinde cu puţin peste 25.000 de euro. Acelaşi procent de reducere se aplică şi în cazul unui apartament cu trei camere situat pe strada General Grigore Bălan edificat în 1997 şi modernizat în 2008. Preţul de vânzare e de 48.000 de euro în condiţiile în care e situat atât la parter, cât şi la etaj şi e ultra finisat. Tot ieftin se vinde şi un apartament cu trei camere de pe Bulevardul Decebal. Preţul de pornire a licitaţiei e puţin peste 27.000 de euro în condiţiile în care valoarea lui de piaţă este de 36.600 de euro.

O garsonieră de 22,39 mp de pe Calea Moldovei se vinde cu 10.000 de euro la prima strigare, dar, dacă nu se vor găsi cumpărători, cu siguranţă că preţul va scădea. Un apartament cu două camere într-un bloc nou din Unirea se vinde cu 16.000 de euro la prima strigare, însă merită ştiut faptul că nu este terminat. Mai e de lucru la tavane şi la finisaje.  În schimb, un apartament cu patru camere de pe strada Dragoş Vodă, având peste 80 de mp, se vinde cu 30.000 de euro la prima strigare.

Potrivit Forbes, există însă şi unele dezavantaje atunci când se cumpără un imobil care provine din executări silite.  Multe dintre casele şi apartamentele de acest gen scoase la vânzare încă nu pot fi văzute, înainte de a fi achiziţionate. Acesta pare să fie cel mai mare risc pe care şi-l asumă viitorul proprietar, căci până la urmă nu doar preţul este important, ci şi cum arată bunul respectiv. Un alt minus constă în imposibilitatea pe termen scurt de a intra efectiv în drepturi. Teoretic, odată câştigată licitaţia, plătit preţul la care s-a adjudecat bunul şi perfectat actele necesare, noul proprietar se poate muta în noua locuinţa. Teoretic, căci practic, mulţi dintre cei care achiziţionează astfel de imobile se lovesc de refuzul foştilor proprietari de a părăsi locuinţa, urmând aşadar o perioadă dificilă, ce constă în evacuări forţate, Poliţie, etc. La licitaţie, potenţialul cumpărător trebuie sa prezinte, pe lângă oferta concretă de cumpărare şi dovada că a achitat garanţia, care reprezintă 10 % din preţul de pornire. Dacă bunul este adjudecat, garanţia plătită este luată în calcul la achitarea diferenţei. Ofertantului i se returnează contravaloarea garanţiei dacă nu câştigă licitaţia.

Casa sau apartamentul trebuie achitate în maximum 30 de zile de zile de la momentul câştigării licitaţiei. Dacă nu se respectă acest termen, licitaţia este reluată, iar adjudecatorul iniţial trebuie să suporte toate costurile aferente cu organizarea noii proceduri de vânzare. Acesta este un alt dezavantaj al achiziţiei unui bun executat silit. Dacă potenţialul cumpărător nu are banii necesari, ar fi mai bine să se îndrepte spre piaţa “liberă”.

În altă ordine de idei, numărul tranzacţiilor imobiliare la nivel naţional a crescut cu aproape 20% în primele şapte luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, ajungând la 462.743, a anunţat Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Bistriţa-Năsăud se află însă în topul judeţelor cu cele mai puţine tranzacţii imobiliare, 3.627.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS