Actualitate

Medic veterinar cercetat penal și amendat cu 20.000 de lei pentru că a tăiat cozile și urechile unor câini

După ce a tăiat urechile și cozile unor câini – cu toate că procedura, cândva permisă la noi, este interzisă de regulamentele europene – un medic veterinar din Bistrița s-a trezit cu Poliția pentru Protecția Animalelor pe cap, dar și cu procurorii. s-a ales cu dosar penal și a primit inclusiv o amendă în valoare de 20.000 de lei.

Iată comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud:


”Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița Năsăud, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, au efectuat o percheziție într-un dosar penal privind încălcări ale Legii nr. 205/2004, privind protecția animalelor.

Percheziția a fost desfășurată ieri la sediul unui cabinet veterinar din municipiul Bistrița, cu privire la care există indicii că ar fi fost efectuate intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților.

În urma activităților desfășurate, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe documente și înscrisuri cu valoare probatorie, precum și 1.637 de lei.

În cauză, a fost întocmit dosar penal privind încălcări ale Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor (infracțiune prevăzută de art. 25, alin. (1), lit. f) Legea 205/2004R), totodată, fiind aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 20.000 de lei.

Cercetările sunt continuate, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie dispuse măsuri legale, prin unitatea de parchet competentă.

La activități, au participat și polițiști de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Serviciul Criminalistic.

Acțiunea a beneficiat și de sprijinul medicilor veterinari din cadrul D.S.V.S.A Bistrița-Năsăud”.

Potrivit unor surse Timp Online, este vorba de doi câini cărora le-au fost tăiate cozile și urechile într-un cabinet veterinar din Bistrița, contrar legislației europene în vigoare în țara noastră.

Conform unui site despre animale, din diverse considerente, câinii aparținând anumitor rase, în decursul timpului, au fost supuși operațiilor chirurgicale de cupare a urechilor și tăiere a cozii. Până nu demult, și în țara noastră s-a practicat această intervenție chirugicală pe scară largă, în special pentru a atinge un standard de rasă.

În acest moment, legislația interzice aceste intervenții ca fiind uzuale, dar ele fiind totuși practicate la cerere sau consecutiv unor urgențe medicale. Este bine de știut că legea (Legea 205 / 2004 modificată și completată prin legea 9 / 2008), prevede cadrul legal în care se pot efectua intervenții chirurgicale la animale și, mai ales, prevede și sancțiuni atât pentru medicul veterinar care a efectuat respectiva intervenție cât și pentru proprietar, aceștia fiind pasibili de amendă și chiar de închisoare, conform dispozițiilor legislative.

Tăierea cozii, procedură numită și codotomie, reprezintă amputarea cozii și este frecvent practicată la rase precum: Doberman, Rottweiler, Pinscher pitic, Boxer, Schnauzer, Terier, Corgi etc. Această manopera chirurgicală se practică în prima săptămână de viață a puiului, fără anestezie, producând destulă suferință animalului. Dacă nu se efectuează la această vârstă fragedă, codotomia va putea fi efectuată doar la 3-5 luni când câinele poate fi supus anesteziei totale. 

Cuparea urechilor se face la 10-14 săptămâni când câinele poate fi supus anesteziei totale. Intervenția trebuie făcută de un veterinar avizat sau de către un cunoscător al standardului rasei pentru a tăia corect urechile. Se practică la: Doberman, Pinscher pitic, Boxer, Dog German, Amstaff, Pitbull, Schnauzer, Cane Corso și multe alte rase.

Inițial, codotomia sau amputarea urechilor la unele rase de câine s-a practicat în special la câinii de vânătoare pentru a reduce riscul accidentării animalelor consecutiv participării la ședințele de vânătoare. Ulterior această practică s-a extins și din considerente estetice și chiar pentru a evita diverse accidente din mediul casnic (agățat de diverse obiecte de mobilier). Indiferent de considerente, aceste manopere chirugicale trebuie să fie practicate doar de medicul veterinar în condițiile legii. Ca orice intervenție chirurgicală, codotomia și cuparea urechilor, presupune supunerea animalului la un lung șir de suferințe fizice și emoționale. Ambele operații, în special cele cu anestezie totală, prezintă numeroase riscuri cum ar fi: complicații la anestezie, hemoragii masive, infecții, dureri etc., precum și o perioadă lungă de convalescență cu vizite la medic pentru schimbarea bandajelor și aplicarea tratamentelor locale.Trauma aceasta survenită la o vârstă atât de fragedă poate afecta caracterul câinelui pentru totdeauna.

Pretextul conform căruia urechile cupate sunt mai puțin predispuse infecțiilor auriculare nu poate fi luat în considerație deoarece germenii patogeni se pot instala și dezvolta indiferent de forma urechii, acest lucru fiind evitat numai de către menținerea unei igiene corespunzătoare a zonei. Leziunile la nivelul cozii sau fracturile sunt, ce-i drept, mai frecvente la unele rase decât la altele, dar nu e un motiv suficient pentru a recomanda codotomia.

Foto cu caracter ilustrativ

20 comentarii

  • vrem sa stim cabinetul!!! sa nu ii mai trecem niciodata pragul! si sa stim de ce nu se interzice definitiv pe teritoriul tarii noastre detinerea de caini periculosi? de ce li se permite inmultirea si vinderea lor? de ce nu sunt inregistratea toate animalelel de companie? sterilizate, microcipate etc??? de ce autoritatile stau in birou si se uita pe ziara sa afle una alta despre asta. CATE AMENZI S-AU DAT PENTRU NERESPECTAREA ACESTOR OBLIGATII???? sa vedem Primaria aia smechera si care este plina de functionari veniti transferati numai ptr ca sunt salarii mai mari si scaun mai cald?sa puna primaria pe site tot ce face in acest domeniu. Este plin orasul de animale abandonate, supuse cruzimii si noi taiem urechi si codite???ptr frumusete? pe bune?

    • Când mai inventează un impozit , clasa aia așazis politică ( in realitate scursura societății ascunsă sub pulpana unor partide ) , se justifică spunându-ne că „așa e și in Germania ” !
      În Germania ca să posezi un câine dintr-o rasă periculoasă , sau metiși ai acestora, trebuie să ai un permis special , care se obține asemenea permisului de armă !
      La noi tot mucosul , toți tăranii , toți cocălarii , se plimbă pe centru , prin parc ,printre copii , cu Pit Bull-ul legat de bracinari !

    • Cosmin!! Bai labagiule dacă tu deții o pisică e fix problema ta !! fiecare face ce vrea cu animalul sau de companie atâta timp cât este in limita permisă!!
      Nu va fi nici primul și nici ultimul veterinar..și nici animal care sa se oprească aici!!

      1
      1
  • No ce nasol sa fii medic veterinar…Amenda si dosar penal…La medicii de oameni,sau de resursa umana e mai fain.Daca mai pateste ceva un pacient sau ,,se trezeste doamne fereste mort” sa citam ,,o mare clasica in viata” din cauza de malpraxis medical ,colegiul medicilor le da mustrare daca taie unde nu trebuie sau eroare de diagnostic dupa 10 seturi de analize facute la laboratoarele asociatilor sau rudelor..In caz de deces vine sanctiunea suprema 10 la suta din salariu.

  • Pare cam exagerata masura, aproape toti medicii veterinari fac asemenea operatii la cererea proprietarilor de caini. Adevarul este ca, din cauza unor persoane obsedate de drepturile animalelor s-a ajuns ca aspectul unor rase sa se schimbe major. Un Doberman de exemplu cu coada si urechile cupate arata a caine de paza, impunator, elegant….iar cu coada lunga si urechile in jos zici ca e ceva caine de vanatoare, copoi. Ce sa mai vorbim de Asia centrala, Dogul german, …
    Probabil succesul acelui medic le-a stat in coaste unora de la butoane, din moment ce doar acel unul a fost amendat si cu dosar penal.

    4
    1
    • in aceeasi logica poate ar trebui ca unii dintre noi sa li se ascuta putin limba sau sa le-o scurteze!!!! adica ce vina au animalelel alea ca au urechi si coada? animalelel nu se nasc ptr a ne incanta noua ochiul….

      1
      1
  • De ce nu scrie nimeni, ca acest doctor a făcut și foarte mult bine animalelor, uneori loate de diverși oameni de pe strada în diferite situații critice ( accidentate în stare grava), și își asumase tratamentele fără a percepe taxe, ca susținea adăpostul de câini din banii personali… Etc. Astea de ce nu se spun în presa. Ce fac asociațiile care se ocupa cu protecția animalelor, sunt atâția care fac rău voit și le țin în condiții mizere, și pe aia nu ii vad? Sau aceste Asociatii căuta subiecte ca să iasă în fata, sa mai găsească câțiva care sa le umple conturile. Nu spun ca nu a greșit și acel dr., dar trebuie sa se pună în balanta și binele pe care acesta l-a făcut. Dar cum e la noi în tara, ” fa de 100 de ori bine ca nu se vede și dacă o data ai greșit, esti pus la zid….

  • Ori umbla si catzelarii cu urechile taiate …Sa fie echitate.Cine e catzelar ,mai ales la bloc daca are caine cu urechile si coada taiate ,sa-i taie doctoru si lui urechile si coada.Sau numai coada,depinde cum e modelul la caine.Asa se vor putea recunoaste intre ei si cand nu plimba cainii sa se cace printre blocuri.Se pot căca impreuna de fapt si apoi sa latre impreuna.

  • Oameni buni, cu toții greșim, dar când vine proprietarul la dr si decide tăierea urechilor la câine, știm prea bine cu toții ca majoritatea fac așa ceva, nu e ceva ieșit din comun. Exista anestezie, animalul nu va simți nimic. Din păcate, un domn respectat, dr. sarkany a fost tras la răspundere, mulți care ati călcat pragul cabinetului, știți prea bine că este un om cu suflet mare, capabil sa salveze multe animale, peste program… Ceea ce alți medici n-ar face una ca asta. Eu nu o să mi schimb parerea despre dl Sarkany, de ani buni am mers la el, mi-a salvat animalul de nenumărate ori, alți medici nu i-ar fi dat nicio sansa, dar dl Sarkany a făcut tot posibilul. Oameni buni, lasati presa deoparte, cei care îl știu pe dr Sarkany… știu cum este el de fapt, un om cu suflet mare.

    • Exact, suntem mulți care-l cunoaştem foarte bine şi ştim ce fel de doctor este şi ce fel de om! Ne-a ajutat mult cu animalele noastre şi cu cele comunitare. Pentru animalele gasite pe străzi niciodată nu am plătit nimic şi ne-a dat şi medicamente. Suntem foarte multe persoane care putem depune mărturie favorabilă pentru dânsul. Se face circ unde nu trebuie, altfel trebuia rezolvată problema. Se descinde la un doctor ca la vânzători de droguri??? Se vede ce s-a intâmplat cu România in ultimii 30 de ani!

  • Dar cand a stat peste program si a salvat mii de suflete nu a spus nimeni nimic. Cand a tratat animalele lăsând costurile deoparte la fel, nimeni nu a zis nimic. Il cunosc pe medic si pot spune că este singurul din județ care își dă interesul 100% pentru tine si prietenul tau patruped. Care iti este aproape atat tie emotional cat si animalutului tau. Inclusiv de sărbătorile Pascale a primit urgente, ceea ce nu multi ar face-o!
    Eu am incredere deplina in dansul si voi avea întotdeauna.

    • Este Politia animalelor prezenta in cazuri grave de cruzime? Caini tinuti in lant scurt, care vede apa si mancare cand isi aminteste bestia de proprietar? Este Politia animalelor prezenta la portile celor care nu-si sterilizeaza animalul din batatura, desi legea zice altceva? Dar in adaposturile in care mor cainii de foame, de boli, dar acolo unde sunt spanzurati, arsi, batuti. Cai chinuiti, vaci costelive? Asta e tara un care traim si vor ramane in ea doar lenesii si hotii.

  • Ba prostule castrarea nu e tot cruzime? Cand vad atatia idioti nu ma mira ca tara se duce dracu, castrarea nu e tot cruzime? Sa interzici cuparea urechilor la Dobermann este ca si cum ai pune rasa pe cale de disparitie. Tara de curve si hoti!!!

    3
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS