Actualitate

Medicamentul cel mai eficient în tratarea Covid-19, luat de pacienți pe propria răspundere

”Protocoalele medicale avizate de Ministerul Sănătății sunt cele mai învechite din Europa, deci nu mergem în pas cu restul lumii. Trebuie să fim mult mai flexibili”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, potrivit căruia medicamentul cel mai eficient în tratarea Covid-19 este luat de pacienți pe propria răspundere fiindcă nu este autorizat în România.

”La SARS-CoV-2, din păcate, nu există încă un medicament despre care să putem spune: da, îl iei, te vindeci. Ivermectina încă nu este autorizată în România. Au început demersurile pentru autorizare cei de la Terapia Cluj. Vizavi de acest medicament, într-o videoconferință de acum câteva luni bune a participat din partea SJU doamna dr. Anca Moldovan de la ATI și a făcut o interpelare ministrului de la acea vreme, Nelu Tătaru. Doamna doctor, citind mult material de specialitate, a văzut că în SUA e utilizată în tratament Ivermectina și a solicitat Ministerului Sănătății, prin intermediul Agenției Naționale a Mediocamentului, să autorizeze punerea pe piață a Ivermectinei pentru uz uman pentru ca ea este de uz veterinar. Din constatările făcute de personalul medical, până acum probabil că este cel mai eficient medicament împotriva coronavirusului în condițiile în care este extraordinar de ieftin. O doză de Remdesivir este 500 de euro, iar o cutie de Ivermectină este 17 -20 de lei. Dacă va ajunge în circuitul farmaciilor umane prețurile vor putea scade sau crește, depinde de ce își propune producătorul”, a spus Gabriel Lazany.

Deocamdată însă, medicamentul nu a fost autorizat: ”La noi nu se mișcă lucrurile ca în SUA. Acolo, azi se propune, mâine se întâmplă, din păcate. Totuși, fiind vorba de un producător mare cum e Terapia Cluj, va reuși autorizarea Ivermectinei. Ei au făcut declarații că o vor produce gratuit. Nu e totuna să autorizezi Ivermectina săptămâna viitoare sau peste trei luni”.

Pe răspunderea lor, pacienții utilizează Ivermectina. Din ce spun medicii este cel mai eficient tratament până acum, dar este foarte important momentul în care începi tratamentul pentru Covid. După ce trece de faza inițială infecțioasă și intră în cea pulmonară, să întorci boala este mult mai greu decât dacă o tratezi de la început”, a declarat Gabriel Lazany.

Conform acestuia, la pacienții intubați cu Covid-19, rata de deces este de 90-95%, iar în general la 60-70%.

”Am făcut la un moment dat niște calcule, iar la momentul acela, la noi era undeva la 67% rata de mortalitate. S-a făcut tam-tam cu terapia intensivă, să creștem numărul de locuri. Eu nu aș fi abordat așa strategia fiindcă odată ajuns în ATI, erai foarte grav. Trebuia să-ți concentrezi toată atenția și campania în a face pacienții să nu ajungă la ATI. Când ajungi acolo, ești grav, iar șansa de deces este foarte mare. Și la ora actuală, protocoalele medicale avizate de Ministerul Sănătății sunt cele mai învechite din Europa, deci nu mergem în pas cu restul lumii. Trebuie să fim mult mai flexibili Pe asta trebuia să-și concentreze strategia Ministerul Sănătății: pacienții să vină mai repede la spital și să nu aștepte atât de mult încât să ajungă în ATI fiindcă este o păcăleală, dă un fals sentiment de siguranță. Trebuie să fim pregătiți și să gestionăm Covidul în faza pre-terapie intensivă, iar pentru asta trebuia să facă spitale modulare în fiecare județ pentru că pacienții cu Covid trebuie gestionați individual, iar spitalele nu au structura care să permită gestionarea individuală”.

El a explicat că, în luna aprilie 2020, un pacient asimptomatic a stat 4 luni în spital la Bistrița fiindcă la vremea aceea solicitarea dr. Anca Moldovan de la ATI de a nu ține în spital pacienții asimptomatici nu a fost lauată în considerare.

”Lucrurile pe care medicii le-au înțeles și pe care le-au cerut autorităților au fost acceptate abia după ce le-a intrat decidenților cuțitul la os și nu mai puteam gestiona pacienții în spital, că altfel nu modificau. I-au lăsat acasă pe asimptomatici doar când nu mai erau locuri în spitale, deși personalul medical solicita acest lucru din aprilie, iar decizia a fost undeva prin iulie 2020. Nu am învățat lecția, din păcate. Dacă am fi învățat-o, am fi avut protocoale medicale la zi, Ivermectina aprobată. În momente de criză, iei măsuri de criză. Cadrul legislativ se poate modifica. Legile nu sunt perfecte, sunt perfectibile”, a spus Gabriel Lazany.

Ivermectina a fost descoperită în 1975 și a fost aprobată pentru uz medical în anul 1981. Se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. În SUA este folosită sub denumirile comerciale Stromectol și Sklice. În România nu este autorizată pentru tratamentul uman.

https://www.facebook.com/watch/?v=1085595421957074&notif_id=1611371184753379&notif_t=watch_follower_video&ref=notif

13 comentarii

  • O scurta cautare pe net rezulta:
    Medicamentul are origine in medicina veterinara. Actual institutul national de sanatate americana nu recomanda si nici nu propune folosirea lui din cauza studiilor inca nu suficient concludente.
    In SUA este pozibil folosira in caz de Covid momentan.
    In unele tari europeene exista aprobari pentru alte indicatii de cit Covid.

    • foarte documentat comentariu
      sa inteleg ca pentru animale nu e bun dar pentru oameni este
      asa cum e parizerul pentru oameni e bun dar cand il dai la pisici stramba din nas!

  • Este un medicament antiparazitar folosit împotriva paraziților interni si externi , la animale .
    Medicii bistriteni o folosesc cu succes împotriva Corona , de luni de zile ( desigur daca pacientul isi dorește asta ).
    Costa in jur de 25 lei cutia de 50 pastile ( diferă de la farmacie la farmacie ) .
    Nu se ia preventiv , doar daca apar simptomele specifice bolii .
    N-a facut nimeni studii la contraindicații , fiecare o face pe propria răspundere .

  • Tot ieftine sunt si cele aduse de d-l Becali de la „fratii din Est” , care nu sunt agreate de Ministerul Sanatatii , desi respectivul domn se pare ca a ajutat multi oameni sa se vindece de boala si este un bun „samaritean” , fapt dovedit in multe randuri.De-a lungul vremii am constatat ca atat industria farmaceutica cat si marile lanturi de farmacii nu sunt interesate sa comercializeze medicamente ieftine.De ce o fi asa ? Raspunsul e simplu , la mijloc e profitul , e banul , ochiul dracului. Ar fi bine sa se autorizeze utilizarea acestor medicamente inclusiv a ivermectinei , sub orice nume comercial s-ar comercializa .Dar ne intoarcem iar la vechile noastre lacune si interpretari originale ale definitiei de caz. Spune clar si d-l manager ca utilizarea acestui medicament de uz veterinar , deocamdata , este cu folos numai daca se face in primele faze ale bolii.Concluzie:Intai , trebuie ca produsul sa fie autorizat. Doi, trebuie sa fie disponibil .Trei , trebuie dat persoanelor in primele faze ale bolii. Mai incolo este clar ca in actualul sistem in care testarea este uitata , cred , cu buna stiinta , in detrimentul vaccinarii , acest medicament ar fi util in foarte putine cazuri , pentru ca in spital ajung de obicei cei cu simptome si cei foarte bolnavi care solicita ambulanta.Este totusi de bun augur interesul fabricii din Cluj , Terapia (dupa cate stiu , cu proprietar din India) , pentru fabricarea medicamentului.ATENTIE! Accelerarea testarii este tot atat de importanta cat cea a vaccinarii , iar teste sunt , inclusiv acele teste rapide. D-le manager luptati pentru schimbarea definitiei de caz si pentu testare masiva , accelerata si mai ales GRATUITA asa cum se face in alte tari de unde ne luam lumina! Atunci va fi mult mai bine…

  • Sa înțelegem ca la Bistrita au murit așa mulți oameni ca nu am folosit “cacao” de pisica și in alte orașe s-a folosit ! Lumea nu mai merge la spital și se tratează acasă la indicațile doctorilor din spital ca nu mai înțeleg ?! De fapt , am înțeles ca sunt cadre medicale din spital care asigura tratament la domiciliu și te sfătuiesc de bine , ca la serviciu poate nu au condiții sau poate au salariile prea mici și trebuie sa iasă in strada , săracii ! Dnul director ar trebuie sa ne spună de ce la noi in oraș lumea se ferește de spital -secția covid , câți din angajați spitalului au lucrat efectiv pe Secțiile covid și câți au fost cu aplaudatul dar primesc o grămada de bani de 9 luni și se ocupa ca și dansul cu politica și expunerea de păreri ! Mai puneți mâna si munciți și informativa ce fac medici in Cluj , Timiș , Mureș etc si lăsați poveștile cu “papa de câini “ ! Apropo vaccinul e ok sau are un Cip nou !

  • Domnule Lazany imi place de dumneavoastra pentru ca aveti impresia ca sunteti medic. Desi nu aveti nicio legatura cu medicina, totusi va dati cu parerea pe teme care nu ca va depasesc, ci pe care nici nu ar trebui sa le aduceti in discutie. Cred ca atributiile dumneavoastra ar trebui sa fie cele strict legate de administratie, si nu de partea medicala. Nu intelegeti ca sunteti de-a dreptul ridicol, si ca vorbiti precum femeia de serviciu de la clasa?
    Faceti de rusine echipa medicala bagandu-va peste ei.
    Sau poate, ar trebui sa dati admitere la medicina….si v-ati scos.

    • Nu au voie doctorii să vorbească. Ordin de la „colegul” Răducu. Ne băgăm în seamă doar noi, ăștia cu meleoanele, comisionele, SUV-urile și helicopterele să dea bine la popor și să fie clară orientarea politică. Lăsă să facem economii pe săraki ca să ne putem căra cu helicopterul la Bucale în caz că ne doare burta și ne scăpăm pe noi.

  • Dat fiind faptul că virusul sars cov19 e de la liliac in principal (animal, nu om) și a fost testat in laborator, care e problema că ar fi un medicament-pastilă care poate fi util și animalului și omului? Adică te infectezi cu virus animal de liliac și nu ai folosi un medicament curat de laborator posibil valabil și pentru om?

  • Mare-i gradina lui Dumnezeu si multi prosti s-au prasit in ea. Nu vrem vaccun ca nu stim ce urmari poate sa aiba dar vrem vermicid care stim sigur ca ne ataca puternic cel putin ficatul daca nu si alte organe.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.