Sănătate

Medici şi farmacişti buni de plată. Nu au fost atenţi când au prescris şi eliberat medicamente

Preşedintele director general al CJAS Camelia Ilişuan spune că, în urma unor controale făcute de instituţia pe care o conduce, a fost imputată medicilor de familie şi farmaciştilor din judeţ verificaţi suma de 5416 lei. Doctorii au plătit pentru medicamentele prescrise fără scrisoare medicală, iar farmaciştii pentru că nu au fost atenţi la cantitatea de medicamente compensate şi gratuite pe care au eliberat-o.

„Noi avem un corp de control format din trei persoane care este dator să verifice fiecare furnizor cel puţin o dată la trei ani. Şi vorbim în momentul de faţă de 400 de furnizori. Acest control se face după o planificare aprobată de mine, apoi de CNAS. În cadrul acestui plan se pot ivi şi controale suplimentare la anumite semnale şi sesizări că ceva nu merge bine într-un loc sau altul. Oricum, în primele şase luni s-au făcut 38 de controale aici intrând medici de familie, farmacii, spitale, furnizori de medicamente şi dispozitive medicale, laboratoare de analize. În urma acestor controale a fost imputată şi recuperată de altfel suma de 5416 lei. Suma de 4535 de lei a provenit de la imputaţii către medici de familie. Lor li s-a imputat că au prescris medicamente pentru care nu există scrisoare medicală de la un medic specialist. Sunt anumite medicamente în cazul cărora scrisoarea medicală este obligatorie, iar medicul numai în această situaţie poate prescrie medicamentul. În general există aceste scrisori, numai că şi ele au termene de valabilitate, de 3, 6 luni sau un an, iar medicii nu prea sunt atenţi când expiră scrisorile medicale şi atunci trebuie să pună banii jos”, a spus Camelia Ilişuan într-o conferinţă de presă.

Preşedintele director general al CJAS Bistriţa-Năsăud a declarat că şi de la farmacii s-au recuperat 660 de lei. „La farmacişti se întâmplă că pot elibera compensat sau gratuit o cantitate mai mare de medicamente decât cea prescrisă, în loc de 50 de pastile, 60. Nu sunt atenţi şi atunci plătesc”.

Camelia Ilişuan a explicat că aceste controale se fac maxim pe trei ani în urmă fiindcă acesta este termenul de prescriere. „Se fac şi prin sondaj pentru că nu au cum să le facă, mai mult de două zile nu pot sta la un furnizor. Uneori le mai scapă şi lor câte ceva şi le găsim apoi cu altă ocazie”, a explicat ea.

Întrebată ce se mai ştie despre farmacia din Beclean care a fost implicată în scandalul insulinei, Camelia Ilişuan a spus: „Nimic!”.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS