Actualitate

Medicii de familie din județ, testați pentru Covid-19 de un laborator privat. Cererile către stat, ignorate

Deși județul Bistrița-Năsăud are două aparate de testare de tip RT-PCR, medicii de familie nu au fost testați până acum pentru Covid-19 în ciuda promisiunilor pe care le-au făcut autoritățile. Din fericire, o rețea privată de laboratoare medicale s-a oferit să facă acest lucru și chiar a început testarea, a declarat medicul Niculai Dumitru, președintele Asociaţiei profesionale a medicilor de familie/medicină generală – Bistriţa-Năsăud.

”Noi am făcut o sesizare în urmă cu ceva când a apărut RT-PCR, am depus la Spitalul Județean de Urgență și la Consiliul Județean o cerere să fim testați toți să plecăm de la un punct zero ca să nu ne îmbolnăvim unii pe alții, mai ales că ne mai ântâlnim și mai discutăm unii cu alții. Nu am primit niciun răspuns. Asta e. Din fericire însă, Laboratoarele Dorna Medical, din proprie inițiativă, ne-au invitat pe toți medicii de familie și pe cadrele medicale din județ să fim testați gratuit. A început deja testarea. Se fac teste cu anticorpi într-o primă fază, dacă sunt suspiciuni vor face și teste cu PCR”, a declarat pentru Timp Online dr. Niculai Dumitru.

Potrivit acestuia, un singur medic de familie din județ are 15 pacienți confirmați Covid-19: ”Avem o colegă cu 15 cazuri confirmate. E un stres pe care nu îl pot descrie, mai ales că are și copil mic. Din păcate, ca de obicei, când a venit vorba de eroii din linia întâi nu au fost incluși și medicii de familie. După numeroase intervenții prin Parlament s-a ajuns la concluzia că vor primi stimulente financiare doar medicii de famile care au venit în contact cu cazuri confirmate. E foarte greu de stabilit. Dacă nu s-a făcut testarea nu poți ști. Sigur că a noastră colegă cu 15 cazuri confirmate va putea declara și poate cândva va primi din fonduri europene acel spor. Puteau să ne includă de la început și pe noi, pe medicii de familie și personalul medical. În țară suntem 11.000 și vreo 15.000 de asistenți medicali”

Dificultățile cu care se confruntă medicii de familie în pandemie

Pacienții care refuză să se spele pe mâini

”În afară de urgențele majore, accident de circulație, căzut din pod, tăiat cu tractorul, restul toți vin la medicul de familie sub o formă sau alta. Apoi vine salvarea și internarea în spital sau trimiterea în policlinică. Noi am fost prima verigă cu care pacientul ia contact fie că îi trebuie o adeverință sau îl doare ceva. Venind la noi, neavând simptomele clasice, dar intrând în contact cu cineva, nu știe că a fost bolnav, vrând-nevrând pune mâna pe clanță, pe ușă pe ceva. Noi ne-am dotat cabinetele cu spirt, cu dezinfectant, am scris zeci de afișe, să se dezinfecteze, să se spele pe mâini că avem săpunuri în dozatoare, săpunuri clasice, dar nu fac lucrul acesta. Din păcate, și de această dată, într-o primă fază, medicul de familie a fost ignorat, deși era chiar el în prima linie”.

Măști care se rup, halate de proastă calitate

”Ca pe toți ne-a prins fără materiale de protecție. Noi nu am lucrat decât cu materiale standardizate, iar soluțiile dezinfectante pe care – prin legislație într-adevăr trebuia să le avem și ne țineau câte 2-3 luni – acum s-au consumat în câteva zile și cea mai mare problemă a fost că nu s-au mai găsit. Cine nu a făcut stocuri – și aproape nimeni nu a făcut pentru nu aveau de unde ști – nu a mai găsit materiale profesionale. Soluțiile care se vând prin supermarketuri nu au nicio valoare din punctul de vedere al Covid. Atunci, nu am putut să ne facem rost de materiale de protecție, nici de dezinfectante în prima etapă. În a doua etapă au apărut, dar la niște prețuri fabuloase. O mască chirurgicală de la 25-40 de bani a ajuns la 7-14 lei la început. Știe toată lumea că nu poate fi folosită decât câteva ore. Noi o foloseam o zi întreagă. Suntem foarte mulți care avem câte 2 asistente. Nu mai discutăm de acele halate de unică folosință care inițial nu s-au găsit. După aceea a început producția prin Năsăud la 40 de lei bucata. Îl luai odată și era atât de prost făcut încât, în momentul în care încercai să-l dai jos se rupea, dacă nu se rupea pe tine în timpul unor mișcări mai bruște. Deci am avut probleme foarte mari legate de această aprovizionare”.

Costuri mari pentru materiale de protecție

”Alte instituții medicale au primi gratuit materiale sanitare, noi, medicii de familie, a trebuit să ni le procurăm singuri. Am primit unele mici donații, dar nu au ținut decât câteva zile fiindcă ne-am confruntat cu calitatea foarte proastă a substanțelor dezinfectante. Din 10 măști pe care le-am cumpărat sau primit, la trei se rupe elasticul când să-ți pui masca după ureche și nu îl poți lipi cu nimic, nu stă. Materialele de protecție au avut o calitate foarte slabă. Undeva la 30% s-au stricat înainte de a le putea folosi”.

Legislație ambiguă, blocaje dese la SIUI

”Bomboana de pe colivă e că legislația se schimbă întruna. Zilnic suntem bombardați cu ordine, de la Casă, de la Minister, de la Casă și Minister Azi s-a schimbat a treia oară declarația pe propria răspundere a cetățenilor care solicită concediu medical în urma izolării la domiciliu sau a carantinei. E ceva horror din toate punctele de vedere pentru că, așa cum e normal, pentru contabilii firmelor luna începe la 1 se termină în 31. Carantina nu ține cont de nimic. Începe la sfârșitul lunii și se termină în 15, dau un exemplu, iar pacienții vin după câteva zile după concediul medical. Apar discuții. Nimeni nu mai are răbdare, toată lumea crede că i se face o nedreptate. Toți se răzbună pe medic, doar nu o să se răzbune pe SIUI că nici nu înțeleg de ce nu merge. După 2 săptămâni de blocaj total, SIUI ne-a trimis o adresă cu scuze că nu merge. A fost încă un brânci înapoi. În loc să putem scrie o rețetă – pentru că aceasta este activitatea de bază, consultația oricum se face – pacientul așteaptă două ore pentru o rețetă de la un sistemul care nu funcționează. Toți cei care au venit la conducerea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au promis că într-un timp foarte scutrt acest sistem integrat va funcționa, însă, din păcate, nu numai că nu funcționează mai bine, ci funcționează la fel de prost ca și anul trecut sau acum doi ani, dacă nu și mai prost pentru că înainte de Covid-19 aveam probleme mari vinerea și lunea acum avem zilnic probleme. Decidenții nu văd că un pacient în loc să stea 10-15 minute la cabinetul medical el se suprapune cu ceilalți 20-30. În loc să am 2-3 la ușă, am 20. Nimeni nu vrea să plece fără rețetă”.

În județul Bistrița-Năsăud sunt peste 140 de medici de familie.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.