Sănătate

Medicii se plâng că, după pandemie, au crescut agresiunile la adresa lor

Peste 400 de medici, membri ai Colegiului Medicilor din România, s-au înscris la lucrările celei de-a 12-a ediții a Zilelor Medicale Bistrițene care a început, miercuri, la Bistrița.

”Trăm vremuri dificile, de criză, a poziționării noastre în România, dar este un fenomen generalizat în întreaga lume, în epoca post-pandemie. Bineînțeles, România nu face excepție și observăm o creștere a violenței asupra cadrelor medicale, violență și agresivitate care se manifestă nu numai în mass-media, dar avem și medici agresați fizic. Dar, cu toate acestea, o societate modernă are nevoie de un corp medical pregătit să răspundă nevoilor și provocărilor care vor urma, nevoilor de de comunicare cu pacienții în context de criză și vulnerabilitate individuală”, a spus președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, care a vorbit în sistem online în deschiderea lucrărilor despre protejarea profesiei medicale și a medicului.

Potrivit sursei citate, Colegiul Medicilor din România a luat poziție pentru protejarea medicilor, în acest sens fiind menționată sancționarea cu 5.000 de lei a fostei prezentatoare TV Olivia Steer, militantă anti-vaccinare, pentru ”atingerea dreptului la demnitate a categoriei profesionale a medicilor”, după ce postat pe Facebook, în timpul pandemiei, un text care conţinea conţinea, printre altele, o serie de afirmaţii de tipul: «Dacă te doare în cot că morţii sunt declaraţi toţi, în mod mincinos, morţi de covid, (…)! Dacă nu te revoltă că, la ATI, pacienţii cu Covid mor legaţi de pat, sufocaţi, înfometaţi şi însetaţi, ucişi de protocoalele OMS ale morţii, cu complicitatea criminală a eroilor din linia întâi”.

De asemenea, dr. Coriu a menționat că s-a făcut și o plângere penală împotriva Oliviei Steer.

Dr. Radu Lezeu, care a făcut parte din Consiliul Național al CMR, i-a cerut președintelui CMR să fie mult mai ferm atunci când sunt discutate în spațiul public situații în care sunt acuzați medicii.

”Trebuie să admitem că există o limită a posibilităților medicale și o limită a vieții. Sigur că profesia medicală tinde să ducă această limită cât mai avansat posibil, dar, în același timp, există dificultăți, iar acestea nu sunt întotdeauna bine înțelese de cei care beneficiază de pe urma activității noastre, de aici și una dintre marile asperități cu care ne confruntăm. Această confruntare nu este la modul elegant și politicos, ci una care deseori vizează linșajul mediatic, ceea ce nu pică bine niciunui om, cu atât mai mult unuia care, prin interesul lui profesional, vrea să facă bine. Nici colegii noștri nu prezintă întotdeauna în mass-media lucrurile într-o manieră echilibrată și analitică. Văd chiar colegi agresivi față de încercările profesionale ale specialităților noastre pentru a îmbunătăți starea de sănătate a populației. Poate că pandemia este unul dintre exemplele cele mai potrivite pentru că am văzut multe intervenții ale colegilor noștri care au fost extrem de critici, după părerea mea neargumentat, în ce privește eforturile corpului medical, dar nu numai, a societății în ansamblu, pentru a putea ieși cu bine dintr-o confruntare despre care nu se știa, cel puțin la început, nici când se va termina, nici cum se va termina. (…) Vor mai veni cu siguranță și alte pandemii, însă, dacă vom lucra cu înțelepciune, vom avea posibilitatea să le depășim. Așteptăm de la CMR, atunci când situațiile sunt conflictuale între mass-media și un coleg, măcar un punct de vedere analitic. Dacă nu îl poți apăra, măcar să nu îl mai acuzi. Din acest punct de vedere, ieșiri, conferințe de presă în anumite situații ar fi potrivite și pentru noi toți. Ne-am simți mai protejați și noi, dar ar fi bine și pentru societate fiindcă ar clarifica mai bine problemele puse în discuție”, a spus dr. Lezeu.

Președintele CMR Bistrița-Năsăud, dr. Dănuț Cocoi, le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea ediției din acest an a Zilelor Medicale Bistrițene, inclusiv instituțiilor și organizațiilor partenere: Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, Colegiul Medicilor Stomatologi Bistrița-Năsăud, Asociația profesională a medicilor de familie Bistrița-Năsăud, etc.

3 comentarii

  • …posibil/nu stiu sigur ce scrie in contractul de asigurare dar poate au acest drept!

    Repet, trebuie consultat contractul de asigurare ca sigur au si ei ceva drepturi.
    De cand zici? De dupa pandemie? Explicabil. De atunci si salariile voastre sunt spre nesimtite in raport cu salariile noastre, a romanilor care vi le platim!
    Exista deci o explicatie!!!!

    25
    2
  • Stau mă întreb și poate primesc și un răspuns cu această ocazie, dacă 90% din reclamele televiziunilor sunt la medicamente (păcănelele s-au interzis) de unde atâția bani ptr.reclame cine recomandă respectivele medicamente pacienților?ce bonusuri primesc ‘cinstiții’ medici care le prescriu pe rețete?cred că și ăsta e un semn uriaș de întrebare din care domniile voastre veți afla răspunsuri

    11
    • Noua mafie a medicamentelor formata din producatori, distribuitori si medici !!!!
      Pe cei din horeca nu i am bagat in lista ca multi medici prefera plata in cont a comisioanelor!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.