Ziua de 9 martie a fost decretată, prin lege, „Ziua deţinutului politic din România”, în toată ţara fiind organizate manifestări omagiale pentru cei care au murit în temniţele comuniste sau după ce au fost eliberaţi. La Bistriţa, doar o mână de oameni şi-a adus aminte de cei care au murit în închisori.
„Am impresia că sunt un naiv şi că, până acum, am trăit degeaba. Astăzi trebuia să fie un pelerinaj cu copiii de la şcoli, împreună cu profesorii, cu învăţătorii, să le spună ce s-a întâmplat acum 50 şi ceva de ani, după 1947 când a fost alungat, prin şantaj, regele nostru, şi cât au putut să sufere cei aproape 3 milioane de oameni, iar 800.000 au fost chiar omorâţi. Putem spune că a fost un Holocaust roşu fiindcă să schilodeşti, să torturezi şi să omori aproape trei milioane de oameni şi să îi faci să sufere asta numai Holocaust se poate numi. Îmi pare rău că în şcoli nu se spune aproape nimic despre asta, nici la istorie, nici la dirigenţie, nici cu alte ocazii. Au fost oameni care au fost închişi pentru că nu li s-a respectat dreptul la opinie, li s-a îngrădit libertatea de expresie, le-au fost încălcate drepturile omului, pentru că au făcut parte dintr-un partid istoric, pentru faptul că au susţinut anumite idei. Din 1948 încoace până prin 1962, au fost luaţi medici din serviciul de gardă, au fost duşi, nu i-a mai văzut nimeni, unii au fost duşi la Canal şi nenorociţi. În 44 de închisori comuniste şi în peste 70 de lagăre a fost nenorocită toată elita românească din toate domeniile, dar şi ţărănimea care a făcut ceva în mediul rural – şi mă refer la aşa-zişii chiaburi – care aveau mai mult ca ceilalţi şi se gospodăreau mai bine”, a spus dr. Marius Pop, preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni.
Domnia sa a adăugat că e o „adevărată ruşine ce s-a întâmplat cu acest popor după intervenţia sovietică în ţara noastră”. „Îmi pare rău că am avut printre noi români care au asuprit, torturat şi omorât alţi români. Aşa ceva nu mai trebuie să se mai întâmple niciodată. Regret că suntem atât de puţini cei care an de an îi comemorăm pe aceşti oameni curajoşi, dar modeşti. iată că şi acum stau liniştiţi şi îşi acceptă soarta, deşi li s-au mai redus din drepturile pe care le aveau. E o adevărată nenorocire. Sper că se va reveni şi Guvernul va găsi fonduri pentru a remedia greşeala. Eu îmi doresc ca în şcoli să se pună mai mult accentul pe istoria reală pentru ca nu cumva să repetăm greşelile trecutului”, a adăugat dr. Marius Pop.
La rândul lui, Florian Bor, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Bistriţa, a spus căorganizaţia pe care o conduce numără 350 de membri dintre care doar 17 sunt foşti deţinuţi politic.
„Cu deportaţi cu tot şi cu urmaşi, mai sunt în judeţul Bistriţa-Năsăud 350 de membri ai organizaţiei dintre care 17 sunt foşti deţinuţi politic. În general, sunt persoane în vârstă care nu pot veni la manifestări de genul acesta. Noi, ca să nu îi uităm pe cei care au luptat pentru crezul lor şi s-au jertfit, depunem jerbe de flori şi aprindem câte o lumânare în amintirea lor în fiecare an, de 9 martie”, a spus Bor.
Potrivit acestuia, deţinuţii politic au anumite drepturi conform Decretului Legii 118 din 1990. „Acum, din câte am înţeles, au început să mai reducă din drepturi. Nu îi mai scutesc de impozitul de sub casă şi aşa mai departe, adică încep să se facă nişte restricţii de genul acesta. Noi, ca organizaţie, ne manifestăm prin preşedintele nostru de la Bucureşti. Pe plan local, noi putem discuta cu Primăria Bistriţa. De altfel, municipalitatea ne-a şi dat un spaţiu pe Nicolae Titulescu nr. 3 unde membrii organizaţiei noastre vin şi se consultă”, a spus Bor.
La momentul comemorativ a participat şi poetul Alexandru Cristian Miloş.
Nu trebuie uitati si chinuiti iar.astia sint oamenii care au luptat impotriva comunismului si au tinut treaz acest popor …..nu lista aia a neamtului fe ada zisi revolutionari.acesti oameni , eroi ar trebui sa primeasca drepturi si onoruri,nu profitorii de astazi. Vreau sa citez dintr-un fost detinut politic Ioan Ioanid (pe care i citesc cu drag de zeci de ori cartile) ,numite ,,inchisoarea noastra cea de toate zilele,, si care spune asa :acolo dupa gratii eram liberi , puteam gindi si face orice era ilegal in ,,libertate,, inchisoarea era dupa aceste gratii.frumos nu ??? Il mai amintesc aici pe Nichifor Crainic si Popa , si mai sint zeci.. Aceste carti ar trebui predate la scoala si invatate de cei mici ….altfel…..cine isi uita istoria, o va repeta.
Evenimentele se precipita si uneori trec neobservate, spre indignarea preşedintelui Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, dr. Marius Pop, care defineste perioada comunista drept „Holocaust roşu”. Ieri, pe 8 martie, România a preluat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Legat de acest subiect, preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, aflat in vizita oficiala in Israel într-o declaraţie comună cu omologul său israelian, Reuven Rivlin, a subliniat urmatoarele: „Acest fapt reflectă puternicul nostru angajament faţă de trecut, faţă de comemorarea victimelor Holocaustului şi lupta împotriva antisemitismului şi xenofobiei. România va trata în cel mai responsabil mod cu putinţă şi cu mare onoare această sarcină, pentru îndeplinirea căreia vom colabora îndeaproape cu Israel. Avem ambiţia să devenim un centru regional de promovare a educaţiei cu privire la Holocaust şi de combatere a antisemitismului”.
.
Eu ca cetatean al Romaniei mai aflu cate ceva despre presedintele acestei tari cand merge in vizita in alte tari. Acolo mai nou i se dezvolta asa un sentiment aparte fara de roamnii plecati din tara si …culmea vormeste foarte mult…chiar isi da intalniri prin spitale … Cand ajunge in tara….e din nou…..MUT!
(cu cat patos a spus el ca e mandru de evreii plecati din tara si au construit israelul din temelii….fara sa aminteasca nimic despre fasia gaza)
Dumitrene, sunt in puscarii cei care ti-au facut tie si multor romani viata un calvar. Sunt in puscarii, cei care au furat tot ce se putea fura din munca acestui popor, samsarii de pamanturi si paduri. Pe estia-i plangi matale ?
mai mult au furat strainii decat romanii….socoteste….petrom…paduri…bcr…gaze…curent… si profitul scos din tara prin tot felul de firme fantome!
Don Dumitrean ; sti ce zicea Zgonea presedintele Camerei Deputatilor anul trecut catre un ziar American ? citez „Romania are inca apucaturi comunistoide, ceea ce afecteaza relatiile noastre”. Oare la cine se referea….ca acuma nu mai este Basescu la butoane.Care este majoritatea in Parlament si cine conduce asa zisele institutii deconcentrate ?
Nea dumitrean ,eu zic alegro – alegretto in puscarii sa se faca mai repede ecologizarea tarii.
regele avea sansa sa fie un erou si sa conduca o miscare anticomunista de amploare.
in schimb, au luptat izolati prin munti cativa zeci de eroi vânati de securitate inca aproape 30 de ani dupa plecarea cu coada intre picioare a acestui rege las.
era frumos sa iasa in fata poporului si sa-l mobilizeze la lupta impotriva ciumei rosii, sa moara ca un martir la o adica.
in schimb a plecat ca un las, fara sa-I pese de un popor care nu era de fapt al lui si pentru care nu a simtit niciodata nimic.
sa nu-mi spuneti ca la revolutie aia au murit in strada ca sa poata sa se intoarca un imbuibat si sa-si ceara inapoi averile impreuna cu tot neamul lui de defecti genetic (o boarfa maritata cu un securist, o parioare la lupte ilegale in SUA)
cursul istoriei putea fi altul, poate marile case regale sareau in ajutorul poporului asta amarat daca era amenintata viata unuia de-al lor, asa insa toti au intors spatele 50 de ani fara sa le pese de martirii anticomunisti multi ramas fara o cruce la capatâi.
Domnule Vasile, ?? nu am chef sa polemizez pe aceasta tema cu dumneavoastra! Am avut parte din fericire, de o educatie si un mediu in care am crescut, ce ne situeaza pe pozitii complet diferite! Imi permit totusi sa va dau un sfat: Consultati si alte surse mult mai credibile decat cele stalinisto-ceausisto-securisto- basiste din care ati citat! Cu respect, MNP P.S. – Pot sa va ajut daca doriti…
Domnule Pop, am doua intrebari: 1. Ati fost membru pcr? 2. Ati luat atitudine impotriva comunistilor, inainte de ’89.
ha…haa….haaaaa…..crezi ca iti va raspunde cinstit ???
Domnule Eduard ,nu cred ca este relevant ceea ce ma intrebati dar am sa va raspund ! Eduard si mai cum, in facultate in anul v , toti sefii de grupa (eram 7) am fost facuti membrii pcr , explicatia fiind ca in acest fel ,vor putea fi facuti pentru fiecare dintre noi ,6 sau 7 muncitori membrii pcr … O a doua explicatie pe care am primit-o,a fost aceea ca vom putea pleca mai usor in excursie, in west la colegi …(dupa vreo 9 ani am reusit ,cu dificultate…) Nici nu-mi vine sa ma gandesc ce se putea intampla daca refuzam… cu mine sau cu familia mea care avea oaresce antecedente… Nu am avut functii, am ascultat zilnic Europa Libera ca multi altii si mi-am facut cat am putut de bine profesia. Nu am fost disident domnule dar n-am plecat capul si uneori am mai primit cate o corectie… Respect tot ceea ce cred ca trebuie , am principiile mele, valori pe care le promovez, o viata obisnuita… Nu suport ignoranta si prostia… Poate , vom putea discuta pe indelete domnule Eduard , dar deocamdata v-am raspuns. Domnule Raul, nu ma atinge nici un „misto”… Cu respect, MNP
Domnule Pop, nu sunteti cel mai potrivit sa ne dati lectii de istorie. Si altii au fost sefi de promotie, fara a fi membrii pcr. Vedeti-va de viata dumneavoastra obisnuita si nu mai poluati mediul online.
Domnule Eduard, de ce nu doriti sa va spuneti numele? Fiti linistiti, nu am sa va mai tulbur cugetarile si comentariile intelepte… Cat despre poluare , sa ne aducem aminte mai intai de NOSCE TE IPSUM … Sa auzim numai de bine! Cu respect,MNP
„A se insela pe sine insusi este cel mai usor din toate lucrurile, caci fiecare crede ca lucrurile sunt asa cum doreste el sa fie, pe cand realitatea faptelor este adesea alta”