Actualitate

Meniu de 1 Decembrie: depuneri de coroane, defilare, muzică populară, fasole cu cârnaţi (FOTO)

Ziua Naţională a României a fost celebrată printr-un program diversificat. Pe lângă obişnuitul ceremonial cu depuneri de coroane, bistriţenii au putut vedea, pentru al doilea an la rând, o paradă militară deosebită şi petrece româneşte cu fasole, cârnaţi şi vin într-un cadru specific, cu muzică populară. Mii de oameni au ieşit din case să sărbătorească în centrul istoric al Bistriţei.

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Bistriţa printr-un ceremonial militar-religios, urmat de o paradă militară şi un spectacol folcloric la care au asistat prefectul Ioan Țintean, preşedintele CJ Radu Moldovan, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, ministrul Doina Pană, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, general de brigadă Dan-Florin Grecu, parlamentarii Stelian Dolha, Daniel Suciu şi Cristian Florian, şefi de instituţii, consilieri locali şi judeţeni, primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, reprezentanţi ai formaţiunilor politice.

Manifestările dedicate împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918 au început, duminică la prânz, în Piaţa Centrală, unde a avut loc un ceremonial care a cuprins acordarea onorului militar, intonarea Imnului Naţional, oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox Alexandru Vidican şi parohul Bisericii Evanghelice CA, Johann Dieter Krauss, alocuţiuni şi depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuia poetului Andrei Mureşanu.

Mesajul premierului Victor Ponta a fost citit de eleva Delia Năstuţă, lângă care a stat un alt olimpic, campionul informaticii Rareş Buhai.

foto 1 decembrie din turnŞeful CJ şi-a exprimat ”bucuria că foarte mulţi români au arborat la poartă, în curte, în balcon sau la fereastră un tricolor în semn de preţuire şi mândrie pentru ţara noastră, a tuturor”. ”Pentru noi, românii, această zi marchează momentul în care idealul de a fi liberi, de a vorbi aceeaşi limbă şi de a ne numi cu toţii români, a prins viaţă. Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid, ci este o faptă istorică a întregii naţiuni române. Caracteristica ideologiei generaţiei paşoptiste a constat în afirmarea permanentă a unei opţiuni fundamentale: refacerea unităţii de stat pe pământul vechii Dacii. În adâncul inimii fiecărui român – scria Nicolae Bălcescu – era întipărită credinţa că “mântuirea de orice domnire străină” nu se putea realiza decât prin unitatea naţională. Reforma şi modernizarea statului român nu s-au încheiat. Criza economică şi financiară globală ne obligă să luptăm pentru competitivitate, locuri de muncă şi creştere economică. Admir truda şi eforturile cetăţenilor acestui judeţ, sunt alături de necazurile şi bucuriile lor. Respect contribuţia pe care au adus-o fiecare dintre ei pentru ca  România să fie azi, aici unde este, un stat cu perspective de prosperitate pentru toţi cetăţenii săi”, a spus Radu Moldovan.

Toată lumea, inclusiv de la balconul turnului Bisericii Evanghelice, a urmărit apoi o paradă militară de amploare, organizată pentru al doilea an consecutiv la Bistriţa. Peste 6.000 de oameni au urmărit defilarea efectivelor şi tehnicii aparţinând MApN şi MAI, pe străzile Gh. Şincai şi Dornei.

foto 2 1 decembrie din turnDupă încheierea paradei, pe pietonalul Liviu Rebreanu a început spectacolul folcloric ”Noi suntem ai României” susţinut de Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură, dirijor Anghel Urs, şi de soliştii de muzică populară Alexandru Pugna, Nicolae Cioanca, Ioan Dordoi, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Felix Gălan, Anuţa Motofelea, Ioachim Spân, Cristina Retegan, Veronica Bălan, Cristina Bugnar şi Lenuţa Filipoi.

Tot pe pietonal, Consiliul Judeţean a oferit, pe bază de invitaţii distribuite în zilele precedente sau contra cost (10 lei porţia), 6.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi pahare cu vin. Pentru a preveni incidentele şi înghesuiala, Jandarmeria a montat garduri metalice. A fost pentru prima dată când la Bistriţa a fost organizat un ospăţ în aer liber.

Pe durata desfăşurării manifestărilor, traficul auto a fost restricţionat în zonele respective.

Sărbătoarea nu s-a oprit aici. Seara, militarii Brigăzii 81 Mecanizată s-au retras cu torţe pe traseul Piaţa Petru Rareş – str. Dornei – str. Gheorghe Şincai – str. Gării – bulevardul Decebal – str. Andrei Mureşanu – str. Năsăudului – str. Avram Iancu, în Piaţa Mihai Eminescu au fost lansate 95 de lampioane, iar în Teatrul de vară a fost programat un concert extraordinar al Orchestrei Teatrului Liric ”Elena Teodorini” din Craiova, cu participarea sopranei Diana Țugui şi a tenorului Florin Ormenişan.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea galerii foto. Click pe cuvintele marcate cu roşu!

1 ziua nat 2013 2 ziua nat 2013 3 ziua nat 2013 4 ziua nat 2013 5 ziua nat 2013 6 ziua nat 2013 7 ziua nat 2013 8 ziua nat 2013 9 ziua nat 2013' 10 ziua nat 2013 11 ziua nat 2013 12 ziua nat 2013

12 comentarii

  • Felicitari organizatorilor ! Manifestatii civilizate, parada exemplara si „un ospăţ în aer liber” frumos, demn si cu bun simt (cine crede ca a te bucura impreuna la o sarbatoare nationala este o rusine…e foarte limitat in gandire, la fel si cei care cred ca mancarea data gratis sau contra sumei de 10 lei poate fi o mita electorala, de fapt e din banii tuturor si nici cei care dau nici cei care primesc nu cred ca se asteapta la un rezultat alectoral, sa-l capete sau sa-l dea) Traiasca Romania !

    • eu am spus …. e din banii tuturor si nici cei care dau nici cei care primesc nu cred ca se asteapta la un rezultat electoral, sa-l capete sau sa-l dea …. Bistrita si Ardealul nu e …. E totusi, sauvrem sa fie Bistrita Europeana 🙂

    • Traiasca Romania Claudiule . sa traiasca . si noi sa traim sa vedem cite prostii mai fac alesii neamului .Traiasca

  • Tricolorul are la catarg albastru apoi galben în vânt este roșu. Cocarda militară respectă această regulă, roșu în exterior, galben și albastru la mijloc fiind suportul de prindere în piept. Un furnizor de partid în dispreț față de tricolor, împodobește piepturile falnicilor conducători vremelnici. Poate a-ți văzut diferența cocardei de pe mașinile militare.
    Fie să prindem suta de ani de la Unire, uniți în suflet și gândire, cu respect aleși față de alegători și toți cu tricolorul în inimă bine așezat, nu doar de fațadă și anapoda.
    ”Cetățeanul” pe Terenul de Sport, Aleea Trandafirilor a distribuit cocarde tricolore în ordinea firească a culorilor.

    • deja incepe sa-ti fie dor de Olteanu ??? nu l-ai uitat inca ?? e rau de tot prietene , rau de tot.de ce ??? relax .

  • La ce trebuia sa puneti poze cu nulitatile de directoare ?Uite si pe prostovana de la somaj ca se trage in picture:)) dute la oi analfabeto ca respiri aerul degeaba

  • Sunt momente in viata OMULUI in care trebuie lasate deoparte preocuparile cotidiene si „fratii in cuget si simtiri” sa se intalneasca si sa se bucure de ceea ce au realizat prin credita si jertfa lor inaintasii neamului. O asemenea zi este ZIUA NATIONALA! Ar fi de preferat ca intr-o asemenea zi sa nu ne uitam la amanunte cum ar fi „marimea capului” celui de langa noi. LA MULTI ANI TUTUROR ROMANILOR !!!

  • „pe bază de invitaţii distribuite în zilele precedente sau contra cost (10 lei porţia).Cu invitatiile n-am fost de-acord, pentru ca ma gandeam la faptul acesta, cati oameni cu adevarat in nevoie ,au primit bonul de masa gratis???mai bine ar fi fost la liber pentru toti nu doar pentru descurcareti.Asa cum la impozite si alte biruri suntem egali asa si la momente festive sa beneficiem in mod egal.Prosti au plati si vor mai plati…….AU LIPSIT de la sarbatorirea zilei NATIONALE steguletele si cocardele ,as fi fost mi mult decat bucuroasa sa vad primaria si consiliul implicati mai tare ,insa parerea mea este ca nu se doreste invierea spiritului national si a mandriei de a fi ROMAN.De 1 DECEMBRIE am intalnit multi parinti cu copii care au venit sa ceara stegulete de la patriotii romani din grupul nostru care erau mandri ca le au ,binenteles ca cererile n-au putut fi refuzate copii fiind mai mult decat fericiti ca le-au primit.Haideti la anul domnilor decidenti sa distribuim steguri ,stegulete si cocarde .Putem incepe sa distribuim la inceput pentru copii daca nu „SUNT FONDURI”astfel vom lasa mostenire viitoarei generatii MANDRIA DE A FI ROMAN.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.