Actualitate

Mesajul profesorului Florin Bojor pentru spărgătorii de grevă

Profesorul de religie Florin Bojor, cunoscut pentru implicarea sa civică, a transmis un mesaj spărgătorilor de grevă: ”La toți ne este greu, de asta facem grevă, însă oricât de greu ne-ar fi, o dată la 18 ani, trebuie să fim solidari dacă vrem să fim respectați”.

”Luni, 22 mai 2023, a fost o zi în care m-am simţit mândru că sunt profesor! Mândru că fac parte din comunitatea colegilor grevişti, care au pus demnitatea mai presus decât firimiturile de salariu.

De asemenea, am fost dezamăgit să aflu despre atâţia profesori pe care îi apreciam că nu au fost în stare să renunţe nici la 100 de lei, plata pe ziua de azi, pentru a striga prin grevă alături de noi: Vrem demnitate!

Încerc să-i înţeleg pe colegii care nu s-au solidarizat cu greva (rate, probleme, obligații etc.), însă cred că o zi, respectiv luni, trebuia ca absolut toți să fim în grevă. La toți ne este greu, de asta facem grevă, însă oricât de greu ne-ar fi, o dată la 18 ani, trebuie să fim solidari dacă vrem să fim respectați.

Felicitări, dragi profesori grevişti!”, a transmis Florin Bojor.

Cu o zi înainte, profesorul Bojor scria:

”În sfârşit, grevă! Am aşteptat ziua asta de la primirea primului salariu în învăţământul românesc în octombrie 2011. Atunci, proaspăt întors de la studii din Barcelona, nu mi-a venit să cred ce mi s-a răspuns la o bancă unde ceream un banal card de credit pentru bilete de avion: „ca profesor nu vă încadraţi. Trebuie să aveţi un salariu mai mare…”.

Adică, oriunde în lumea civilizată salariile profesorilor încep de la nivelul mediu pe economie, iar în România eram un amărât. De atunci, au urmat ani în care elevii îmi reproşau: „ne ziceţi mereu să învăţăm, dar uitaţi-vă la dvs., sunteţi profesor şi ce salariu mic aveţi!”.

Apoi au urmat ani în care nu-i înţelegeam pe colegii mei cum de nu se revoltă, cum de nu suntem capabili să facem măcar o grevă, cum din farul de lumină al societăţii am ajuns doar o adunătură. Am fost atât de mâhnit de sindicatele din învăţământ, încât m-am retras şi din mişcarea sindicală. Nu mi-a venit să cred când am citit că în sfârşit sunt contemporan cu o grevă: greva dascălilor. E primul pas pentru ca învăţământul să redevină lumina poporului român!”

17 comentarii

  • Colegii dumneavoastra ar trebui sa se solidarizeze si sa faca o petitie pentru scoaterea religiei din programa scolara pentru totdeauna. Recent eram ingrijorat ca voi fi nevoit sa-mi bat capul cu generatia „chat gpt”, dar sunt mult mai ingrijorat de generatia care va da bacalaureatul din religie. Sunt de acord cu noile grile de salarizare propuse de sindicat, dar cresterile salariale dupa intrarea in invatamant trebuiesc facute dupa niste indicatori de performanta si nu dupa vechime. Altfel ajungem ca la medici, salarii mai mari, spaga (in cazul profesorilor ore particulare) se ia in continuare la greu, nu s-a schimbat nimic.

    46
    25
  • Si eu astept o guvernare care sa vrea abolirea sclavagismului. Atunci privatul va avea aceleasi drepturi ca bugetarii!

    32
    3
  • Domnule Florin,
    Nu toți ne permitem sa gim neplătiți 100Ron/zi, dacă mai avem și ceva rate. Nu toți suntem consilieri și mai primim indemnizații din consilii și nu toți avem alte afaceri extra și nu toți avem 5h/săptămâna de lucru!
    Eu zic, ca a ne uita puțin in oglinda și a vedea ca insulta adusă celor care nu vor, pot sau nu își permit sa facă greva e cam puțin creștina — sigur înțelegeți ca doar sunteți o persoana cultă, citită și “curată cu duhul”

    25
    17
    • Uite că eu dintr-un salar de 2200 mi-am permis să semnez pentru grevă!

      21
      10
  • M-am abținut de la comentarii, pentru că un domn profesor de istorie din SUA , explica pe YouTube de ce sunt atâtea probleme in lume.
    Pentru că foarte mulți se amesteca in probleme care nu îi privesc si care nu îi afectează.
    Exemplu: tineri din orașele mari demonstrează pentru interzicerea mașinilor cu combustie termică.
    Ei locuiesc in oraș, nu au mașina, au metrou care circula din doua in doua minute, au piste pt biciclete, au autobuze din cinci in cinci minute, fac 20 min pana la munca.
    In timp ce oamenii care vor fi afectați de măsurile acestea, vor fi oamenii săraci, din provincie, care au tren o data la 5 ore, sau poate ca nu au tren deloc, di care sunt dependenți de autoturism, pentru că cel mai apropiat lic de munca e la 50 km.
    Asa vreau si eu sa fac pe sfântul, daca nu mă afectează pe mine/
    Alt exemplu:
    Danezii le reproșează norvegienilor că nu închid platformele de extragere a gazului din Marea Nordului. Pentru ca gazul este combustibil fosil si contribuie la încălzirea globală.
    Normal ca acest lucru îi va afecta economic pe norvegieni, care vor pierde bani buni, din renunțarea la gaze, nu pe danezii guralivi, care sunt “political correct”.
    Știți ce su zis norvegienii?
    Închideți gura danezilor si vedeți-va de treaba voastră, nu voi hotărați in Norvegia. Vedeți-va de țara voastră.
    De asta zic, nu vreau sa spun ca salariile sunt mari sau ca procentul din PIB alocat educației e nu știu cum, pentru că la sfârșitul lunii, nu eu le plătesc facturile profesorilor si nu am nici copii in sistemul educaționale românesc.
    Domnul de pe YouTube stie el ce știe.

    18
    11
    • @raspuns
      Exact ce am făcut eu cu alte ocazii, nu acum.
      Acum nu fac nimic.

      6
      3
    • @raspuns
      Ințeleg ce vrei sa spui!
      Am afirmat ca “nu ru le plătesc facturile” si “nu am copii in sistemul educaționale românesc”.
      Asta s-ar putea interpreta ca si cum as fi de partea profesorilor.
      Dar daca ai citit comentariile mele mai vechi, afirmam că salariile profesorilor sunt exact cât ar trebui sa fie, dacā le compar cu salariile bugetsrilor din Dsnrmarca, bugetari care sunt “neica nimeni”
      De fiecare data când deschizi televizorul se spune; “Nu este corect ca doar bogății sa-si permită sa cumpere apartamente in Copenhaga. Ce o sa facă polițiștii, asistentele, profesorii?
      O sa facă naveta de la 40 km distanta ca sa predea in capitala?
      Si eu fac naveta de la 40 km distanta. Nu am 500.000€ sa-mi cumpăr un apartament in Copenhaga.
      Asa, ca sa știi cam cât câștiga profesorii si bugetarii in general.
      Un parlamentar câștiga 60.000 dkk, (40.000 lei net) un angajat la supermarket 20.000 dkk (13.000 lei net)
      Un profesor undeva la mijloc.

      6
      9
    • Am greșit netul si brutul.
      Parlamentar- 60.000 dkk brut – 40.000Dkk net – 26.000 lei in mâna
      Angajat la Supermarket — 20.000 DKK brut, 13.000 dkk net 8.600 lei in mâna
      Profesor 40.000 dkk brut, 26.000 dkk net , 17.000 lei in mâna.
      Observați proporțiile!
      Profesor dublu fata de necalificat, parlamentar, de trei ori mai mult ca si necalificatul.

      .

      4
      9
  • Toate bune și frumoase, dar calea de a face cel mai ușor și mai recomandat rost de bani este tăierea cheltuielilor.
    Iaca : dacă s-ar renunța la cei cca 10.000 de profesori de religie – o disciplină ce nu se impune a fi ”studiată” la școală,( fiind treaba fiecăruia și a cultului la care aderă), s-ar face rost de ceva bănuți.
    Dacă s-ar separa biserica de stat s-ar mai tăia salariile – egale cu ale profesorilor – la cca 25.000 de preoți, călugări, , ierarhi, iarăși s-ar face ceva iconomii .
    Și uite-așa, leu cu leu, s-ar face rost de ceva bănuți.
    Pe când o grevă în acest sens, înălțimea d-voastră ? (sic !)

    23
    8
  • Chiar trebuie aduse acuzații profesorilor care nu participă la grevă din diferite rațiuni denumindu-i „spărgători de grevă” ? Cu siguranță, doar capetele înfierbăntate de duhul unanimității pot să emită asemenea enormițăti. Ce ne răspunde https://chat.openai.com/ la întrebarea formulată mai sus ? Un răspuns pertinent , nenumărând soluțiile problemei din suta în suta de lei, cu plus sau minus.

    „Opiniile și perspectiva asupra grevei și acțiunilor profesorilor pot varia în funcție de contextul și valorile individuale. În general, este important să se promoveze dialogul și înțelegerea reciprocă între toate părțile implicate într-un conflict de acest gen.

    Există argumente atât pro, cât și contra participării la grevă pentru profesori. Unii susțin că participarea la grevă este o modalitate legitimă de a-și exprima nemulțumirile și de a obține schimbări în sistemul educațional. Pe de altă parte, alții pot crede că refuzul de a participa la grevă este o alegere personală sau că există alte modalități de a aborda problemele din sistem.

    Etichetarea profesorilor care nu participă la grevă drept „spargatori de grevă” este o acuzație gravă și poate genera tensiuni și diviziuni suplimentare în cadrul comunității educaționale. Este important să se încurajeze dialogul deschis și respectuos între toate părțile implicate, pentru a găsi soluții constructive și a lucra împreună în beneficiul sistemului educațional.

    Este recomandabil să se promoveze o abordare echilibrată și să se încurajeze respectul reciproc și înțelegerea între toți cei implicați în procesul educațional.”

    3
    4
  • mu am nicio simpatie pentru aceast greava … . Ca profesor, insa pe alte meleaguri, o spun clar si raspicat: majoritatea profesorilor din Romania au obtinut posturi pe pile pt ca majoritatea sunt niste incompetenti – asta arata si clasamentele mondiale ale universitatilor si PISA. Nu meritati nici macar salariile pe care le aveti pt ca nu meritati posturile ce le detineti!

    19
    10
  • Parcă îmi imaginez un dialog între domnul profesor, care în momentul intrări în învățământ îți dorea să intre în grevă a doua zi:
    Bojor – ia spune elev, cum vezi tu școala ideală?…închisă, dom profesor, închisă.
    -dar profesori, cum să fie?…în grevă, dom profesor, în grevă.
    Adevărul e undeva la mijloc, dar totuși eu înainte să mă angajez undeva, întreb de salariu în primul rând, apoi de nu-mi place, merg să întreb în altă parte…no, numa zâc.

    13
    7
  • Mosu draga, Norvegia este Monarhie constitutionala, deci exemplul cu ….presedintele pica….! Oare sa fi fost vorba de Ceausescu? Confuzia asta a facut-o cu ani in urma si incatusata Udrea ! O treaba,din punctul meu de vedere este clara : Un necalificat, orice ar lucra, nu poate depasi salarial un om cu pregatire superioara! Pensiile nu ar trebui sa fie cu diferente foarte mari intre oamenii cu studii superioare si apoi pastrand raportul si intre celelalte categorii de pregatire! Diferente de acest gen intr o societate democratica ,au fost,sunt si vor fi !

    2
    3
  • Datorită profesorilor sunt ceea ce sunt,am vrut să învăț!
    Nu mai comparați profesorii cu vânzători în supermarket e uriașă diferența.

    6
    2
  • sa va fie rusine tuturor profesorilor care ati asteptat caldura sa faceti greva, ati asteptat sa mai fie 2-3 saptamani pana la examene importante in viata lor. ca azi iarna nu ati avut vreme nu? sa va fie rusine!!!! maxima!!!! nici macar nu mai meritati nimic! acum se vede cat va pasa…de elevi, ca de parinti va pasa doar de 8 martie, de craciun si de sfarsit de an.momentul in care v-ati ales sa faceti greva spune totul despre voi!!!!! si se pare ca greva este facut de aceia care isi mai incaseaza un salariu la negru!!! ca aceia care traiesc din salariu nu isi permit sa renunte la cateva zile din salariu!! RUSINE cu Romania voastra educata ptr care ati votat si iata in ce situatie a adus scoala in 10 ani.

    5
    10
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.