Actualitate

Meseria, brăţară de aur şi pentru deţinuţi. Proiectul Centrului Onisim, un succes (FOTO)

Peste o mie de deţinuţi din patru penitenciare din ţară au învăţat meserii care să-i ajute să se reintegreze mai uşor în societate după ce ies din închisoare. Proiectul, derulat de Centrul Creştin de Reintegrare Socială Onisim Bistriţa, s-a dovedit un succes. Echipa implicată vrea acum să scrie un proiect pentru înfiinţarea unei firme de producţie în cadrul asociaţiei.

Centrul Creştin de Reintegrare Socială Onisim Bistriţa a câştigat finanţare pentru proiectul „Valorificarea potenţialului uman prin promovarea incluziunii sociale şi a participării grupurilor vulnerabile -persoane private de libertate – pe piaţa muncii” în urmă cu trei ani. Cu ajutorul banilor alocaţi prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), au fost organizate cursuri în patru penitenciare din ţară: Bistriţa, Gherla, Aiud şi Târgu Mureş la care au participat circa o mie de deţinuţi. Oamenii au învăţat meserii din domeniul construcţiilor, alimentaţie, prelucrare date, dar şi pe cea de frizer. O parte dintre cei care au absolvit, 22, şi-au găsit un loc de muncă după ce au ieşit din spatele gratiilor, anagajatorii fiind motivaţi cu subvenţii ca să le ofere o şansă.

Managerul de proiect, Letiţia Selescu: „Am început la 1 noiembrie 2010, iar la 31 octombrie a.c. se încheie proiectul nostru. Noi am făcut instruire şi consiliere în cele patru penitenciare partenere. Dintre cei 1077 de deţinuţi consiliaţi, au participat la curs 969 de persoane, indicatorul nostru de proiect fiind de 914, deci am depăşit ceea ce ne-am propus. Am furnizat şase cursuri de pregătire profesională. Deţinuţii au dorit să înveţe unii de la alţii şi ne-am bucurat că au dorit să facă un pas în plus în cariera lor. Ce ne bucură este că am reuşit să angajăm 22 dintre cei care au absolvit aceste cursuri dintre cei care s-au eliberat în această perioadă. Avem şi poveşti de succes. Noi le considerăm un succes cazurile în care angajatorii şi-au schimbat şi mentalitatea şi nu au mai privit cu atât de multă reticenţă pe aceşti oameni care au fost pedepsiţi o dată pentru faptele lor. După ce s-a încheiat perioada în care noi am acordat subvenţii, ne-am bucurat să constatăm că foştii deţinuţi îşi continuă activitatea în firme”.


Lucian Siman – directorul Penitenciarului Bistriţa:  „Numai la noi în unitate, s-au calificat 243 de persoane private de libertate. Cum 60% dintre persoanele private de libertate nu au nicio calificare, eu spun că e un rezultat foarte bun. Mi-aş fi dorit să fie mult mai mulţi, dar nu s-a putut cu acest proiect. Cu siguranţă că cei care au avut şansa să se pregătească vor avea o şansă în plus când vor redeveni oameni liberi”.

Valentin Nazare – directorul Penitenciarului Aiud: „Proiectul a fost foarte important pentru că le dă deţinuţilor o şansă în viaţă pentru ca atunci când se liberează să poată desfăşura o activitate care să le asigure traiul de zi cu zi. Sistemul de învăţământ după anii 90 s-a cam schimbat. Şcolile profesionale au cam dispărut din peisaj, iar acum avem oameni care nu mai ştiu face nimic şi nu se pot integra pe piaţa muncii. Deţinuţii din Aiud au urmat toate cursurile oferite prin acest proiect. La Aiud sunt deţinuţi din toată zona de centru aţării şi cred că a fost foarte bine venit acest proiect”.

Mihai Hăbălău – director Penitenciarului Târgu Mureş: „Încă de la început, deţinuţii au avut o reacţie foarte bună. Era exact veriga care lipsea dintr-un lanţ care trebuia să fie. Noi suntem un penitenciar pentru minori şi tineri, iar când pleacă de la noi, mulţi nu au ce face şi se reîntorc după ce fac diverse fapte antisociale. Aş dori ca aceste forme de ajutor să se multiplice şi alte părţi fiindcă sunt absolut necesare”.

Iosif Pintican – director Centrul Onisim: „A fost o reuşită în anumite limite. În contextul economic în care ne aflăm, proiectul a fost o reuşită, dar ne-am confruntat cu diverse probleme inclusiv cu reticenţa angajatorilor. Am avut un indicator de a angaja persoane private de libertate, dar ne-a fost greu fiindcă angajatorii sunt reticenţi cu această categorie de persoane. Din 2014, vrem să aplicăm din nou pentru un proiect să facem noi o linie de producţie pentru foştii deţinuţi”.

Cristiana Sabău

onisim 2 onisim 3 onisim 4 onisim 5 onisim 6 onisim 7 onisim 8 onisim 9

1 comentariu

  • Este vorba despre Serviciul de reintegrare sociala a infractorilor ori sunteti organizatie non-guvernamentala? Ce secta a avut initiativa unui astfel de demers prozelitic?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS