Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, care continuă tradiția celei mai vechi școli de agricultură din România, a organizat astăzi o agro-expoziție de primăvară în care le-a prezentat elevilor din actuala generație că agricultură se poate face cu utilaje și tehnologie moderne.
Intenția școlii a fost aceea să le arate absolvenților de gimnaziu că, în agricultură, se lucrează cu tehnologii moderne, iar evenimentul a fost un succes din acest punct de vedere fiindcă au venit elevi de la foarte multe școli din oraș și din județ.
”Prin această expoziție vrem să arătăm că, în secolul acesta, agricultura se face cu tehnologie modernă, iar noi, la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, îi învățăm pe elevii noștri cele mai noi metode și tehnologii de lucrat pământul și de îngrijit animalele. Continuăm astfel tradiția celor care au fondat școala de agricultură la Bistrița, acum 154 de ani, care au dorit să le arate tinerilor de la acea vreme ce era mai nou în secolul XIX, apoi în secolul XX. Acum și noi facem același lucru, creăm o legătură între mediul de agro-business și învățămâtul agricol. Populația e în creștere și e nevoie de mai multă hrană, de produse procesate și de calitate”, a spus directorul liceului, prof. Claudiu Șular.
Liceul Tehnologic Agricol Bistrița va pregăti și în noul an școlar tehnicieni veterinari, specialiști în agro-turism, tehnicieni în transporturi, cofetari-patiseri, tehnicieni în procesarea produselor alimentare, mecanici auto și agricoli.
Mai mulți fermieri din județ au venit fie cu utilaje, fie cu animale, să le arate copiilor că această meserie este una de viitor. Printre ei și Claudiu Simionca, cultivator de dovleci pentru ulei și crescător de Mangalița, despre care am scris mai multe AICI.
”Este foarte important să înlocuim muncile grele cu utilaje. Trebuie să arătăm tinerilor că au oportunități în agricultură și munca se face în ziua de astăzi cu tehnologii performante. La noi, se lucrează cu drone agricole, cu tractoare conduse de GPS, cu mașini de recoltat performante. Deci nu se mai face aproape nimic manual, totul este mecanic și cu utilaje agricole. Investiția în utilaje e foarte mare, iar pentru a fi rentabile, pentru a se amortiza într-un anume timp, ai nevoie și de suprafețe mari pe care să le lucrezi. În Transilvania în general și în Bistrița-Năsăud în special, fermele sunt mici și medii. Din acest motiv este nevoie de asociere în primul rând pentru achiziția utilajelor, iar apoi pentru vânzarea produselor și pentru achiziția de inputuri. Eu cred că meseria de agricultor este cea mai importantă pentru că produci hrană, alimente. Este cea mai frumoasă meserie care poate exista, după părerea mea. Sunt foarte multe provocări, nu te plictisești niciodată și, din fericire, marile firme constructoare de mașini și-au dat seama cât de importantă este agricultura și au investit foarte mult în tehnologii noi. Scopul acestei expoziții este să atragem tinerii spre agricultură. Trebuie să pregătim următoarea generație de agricultori și agronomi”.
De asemenea, la expoziție au venit producători sau comercianți de utilaje agricole.
”Suntem prezenți cu încărcătoare care se pot utiliza cu succes în domeniul zootehniei, ultilaje multifuncționale special concepute să ușureze munca fermierilor, de la hrănirea animalului, la curățarea grajdului, manipularea baloților, absolut. Sunt mulți fermieri care le au deja. Sunt extrem de necesare într-o fermă pentru că nu se mai lucrează cu roaba, căruța. Suntem aici prezenți fiindcă vrem să arătăm tinerei generații cum sunt noile utilaje agricole. Prețul unui astfel de utilaj pornește de la 25.000 de euro și poate ajunge la peste 100.000 de euro. Sunt peste 40 de modele cu configurații diferite, iar prețul diferă”, a spus Valentin Rotariu de la o firmă de profil din județul Cluj.
Alături de văcuțele din ferma liceului și de cai, au mai venit și oierii cu exemplare de rasă.
”Am adus oi din rasa Țurcană, varietatea Băla de Bistrița să le vadă și copiii care se cam feresc de agricultură fiindcă e greu să lucrezi 24 din 24 și 365 de zile pe an. Apoi e și lipsa programelor care să-i încurajeze să-și facă un business. Programele noastre sunt tip, dar fiecare fermă are nevoie de un program anume pentru că nu sunt două la fel. Măsurile care vin ar trebui să fie mai flexibile ca să te poți plia pe ce ai. Este adevărat că noi, oierii, găsim greu oameni cu care să lucrăm, însă dacă plătești bine și te comporți bine cu angajații, îi găsești. Eu am oameni care lucrează la mine de 8 și 10 ani, am un copil care a terminat liceul agricol și de 4 ani e la mine. Nu s-a dus nicăieri, dar trebuie să-i plătim bine”, a spus Neluțu Bucilă de la Șieuț.
La expoziție a fost prezentă și Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, dar și Asociaţia crescătorilor de animale mici de blană şi păsări Bistriţa-Năsăud.
”Avem un coleg, Simion Iuga, elev în clasa a X-a la un liceu agricol din Maramureș care a venit la această expoziție cu 10 exemplare, 4 de porumbei, două de găini, șase de iepuri. Vrem să perpetuăm pasiunea aceasta și în rândul tinerilor și ne bucurăm că Liceul Tehnologic Agricol Bistrița a organizat această expoziție și ne-a oferit prilejul să le arătăm copiilor că în județul nostru și în cele limitrofe sunt crescători foarte buni de animale și păsări de rasă”, a declarat Horațiu Botan, președinte.
La eveniment a fost prezentă și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară de la Cluj, care le-a prezentat viitorilor absolvenți de liceu că au perspective să își continue studiile și să se perfecționeze pentru a deveni cu adevărat agronomi.
Adaugă comentariu