Primăria Bistrița a găsit o nouă soluție să alunge ciorile care au pus stăpânire pe centrul orașului: va monta pe turnul Bisericii Evanghelice dispozitive de distribuție a razelor laser care să sperie păsările. În bugetul pentru anul în curs s-au prevăzut bani pentru cumpărarea lor, a spus primarul Gabriel Lazany.
”Am observat că ciorile sunt deranjate de razele laser. Chiar am făcut câteva probe cu colegii din primărie. Am prevăzut în buget niște sisteme de distribuție a razelor laser dinspre Biserica Evanghelică către copaci, de sus în jos, pentru că nu putem să le montăm la sol. Razele laser ar deranja traficul aerian. Le vom monta undeva în zona balconului de la turn. Vom vedea dacă avem succes. Problema este alta. Ele pleacă dintr-o zonă și merg în alta. Au plecat din zona Spitalului după ce au toaletat copacii și au venit la Primărie. Le alungăm de aici s-ar putea să plece în altă parte. Și aici avem o problemă din punct de vedere legal. Înainte de 1989, vânătorii primeau cartușe dacă mergeau cu piciorușe de ciori. Sunt foarte multe. Nu putem sta pasivi și să așteptăm să distrugă orașul. Materiile fecale pe care le elimină sunt dăunătoare, sunt acide. Sunt neplăcute și ca aspect vizual, și pentru trotuare și dacă lasă pe tine, afectează vopseaua mașinilor. Cred că ar trebui să regândim legea și să punem omul pe primul loc și nu animalul sau pasărea”, a spus Gabriel Lazany într-o emisiune la AS TV.
Într-o perioadă, Primăria Bistriţa a distrus cuiburile de ciori, în special de pe Bulevardul Independenţei. Oamenii au găsit pui morți pe trotuare, iar acest lucru a stârnit revolta iubitorilor de natură. Apoi, municipalitatea a montat un aparat care emitea sunete deranjante pentru păsări, dar niciuna dintre metode nu s-a dovedit 100% eficientă. Păsările nu au plecat din oraş, doar s-au mutat în altă zonă unde au continuat să deranjeze.
În Parcul Cișmigiu din București, pentru alungarea ciorilor, se folosește un echipament sonic 3D care utilizează sunete înregistrate din natură specifice păsărilor de pradă sau altor zburătoare aflate în pericol, realizând un mediu ostil păsărilor dăunătoare. Sistemul mai conţine şi un dispozitiv vizual stroboscobic care împiedică apropierea păsărilor prin lumini intermitente.
De ce sunt protejate ciorile
Ciorile sunt protejate prin legislația europeană pentru că mănâncă insecte, rozătoare și hoituri, iar pe de altă parte, în cuibul lor se adăpostesc alte specii de păsări, la rândul lor ocrotite de om. Distrugerea cuiburilor în perioada când păsările au depus ouăle este pedepsită în țările Uniunii Europene.
Primele ciori au apărut in Miocen, în urmă cu circa 17 milioane ani, în zona Australiei și Oceaniei. Sunt păsări foarte sociabile, nu se tem de om, au învățat să trăiască în apropierea lui, dar îi aduc pagube în culturile de grâu, porumb ori floarea soarelui. Au devenit mari dăunători agricoli. Ciorile sunt monogame. Pot trăi până la 400 de ani, conform studiilor.
Inteligența ciorilor a creat nenumărate legende și mituri. Au fost considerate păsări de rău augur, din cauza penajului negru și pentru că se hrănesc cu hoituri. În Suedia, corbii sunt considerați fantome ale oamenilor uciși, iar în Germania, suflete ale celor condamnați. În mitologia greacă cioara este considerată solul zeilor.
Pe strada Axente Sever e dezastru!
Nu se mai poate parca din cauza ciorilor din copscii care ,apropo, nu au fost toaletări de ani de zile.Trec crengile printre firele de cabluri de ani de zile și nimeni nu misca un deget.
Sjngura solutie de a alunga ciorile e sa spalati trotuarele cu detergent….asa fug ciorile de sapaun mai ceva ca de…..tamaie!
Ciorile(pasarile) nu sunt la fel de „proaste” ca si porumbeii sa-i sperii asa usor, se vor invata repede ca nu le face „laserul” nimic si isi vor vedea de treaba in continuare. Singura varianta care merge si se mai foloseste prin europa prin piete si locatii turistice, sunt utilizarea soimilor antrenati (pt porumbei, nu stiu daca ar merge si la ciori), dar ar sari repede astia cu protectia animalelor…
Și din cartierele de blocuri cum le alungați CĂ E PLIN DE CIORI, copacii dintre blocuri au fost toaletați în bataie de joc, parcă era vorba că vor fi toaletați până în dreptul etajului doi, iar unii copaci depășesc etajul patru….una zicem și alta facem!!!!!!!
Singura solutie e sa se faca desproprietari cladirilor din centrul vechi
Soluția cu parcul Cișmigiu pică! Acolo s-au învațat păsările cu „sunetele 3D” și nu mai fug.
Avem pe strada Lalelelor o groază de ciori care trăiesc pe banii contribuabililor beau toată ziua și merg manelele . Ar trebuii puși la muncă și dacă nu vreau să muncească intrarea pe ușă iar ieșirea ie pe coșul de fum !
Este plin de „rahat ” de cioara pe multe bănci din oraș, pe trotuare, etc. Ajungem sa ne conducă UE… Sunt mai importante ciorile decât oamenii… Alungand ciorile alungam și alte păsări , care poate nu ar trebui. Le tot mutam dintr-o parte în alta. Înainte de 89 nu erau atâtea, dar erau alte păsări care și cântau frumos. Oare o să.ajunga și șobolani protejați de UE, că și ei mănâncă hoituri?
Ca să scăpați de ciori ar trebui ca să înlăturați mizeria din oraș.
Să nu mai existe tomberoane în care scurma toți homelessi, să nu mai fie coșuri stradale expuse din care care să curgă mizeria.
Luați exemplu celor din țările civilizate, acolo nu există acces la tomberoane decât pe baza de cartele sau cod numeric.
Au acces la ele doar cei care plătesc ridicarea gunoiului și cei care o fac efectiv si vin să le golească.
Când ne-om civilza și nu o să mai trăim în jeg și gunoaie atunci o să dispară și ciorile.
E foarte simplu, dacă nu mai au ce mânca vor pleca singure din oraș.
La fel si cu ursii, asistam pasiv cum coboara in oras, cum ne omoara copiii, dar nu le facem nimic, asteptam pana se inmultesc de urca la etajul 8 si ne freaca in fund!
In perioada comunista se puneau iarna mate de pui de la abator otravite, la rampa de gunoi si se rezolva
problema rapid.
Eu zic sa comandați din Israel un scut Iron Dome daca tot ne permitem. Auzi acolo domnule: vom fi primul oraș din Ro posibil din lume care alunga ciorile cu lasere. Mă primărel lasă ciorile și onoreaza-ti promisiunile din campania electorală cu care ați mințit un oraș întreg. Voi de asta sunteți la primărie: sa stresați ciorile cu lasere?
Dar cu porumbeii ce facem? Există blocuri in Bistrița unde au distrus izolatia din polistiren facandu-si cuiburi. Astfel au apărut infiltratii în structura construcțiilor, igrasie etc…..si nu mai vorbim de mizeria pe care o fac…..
Porumbei sunt frumoși, ei aduc bunădispoziție într-un oraș.
Sunt multe expoziții de porumbei în care unele exemplare costă zeci de mi de euro.
Domnul meu Primar, singura soluție de rezolvare a problemei expuse de dumneavoastră, este descrisă chiar în acest articol și vă citez, cu ghilimelele de rigoare:
„Au plecat din zona Spitalului după ce au toaletat copacii și au venit la Primărie.”
Deci…? Doar cârcoteam.
Ba primare da pe împăratul Traian nu puneți lasere ziua cu rongyosu din piata seara. ciorile ne canta și la 5.30 dimineata