Actualitate

Metoda sigură prin care o firmă din zona industrială îşi atrage viitorii angajaţi

Fluctuația de personal și lipsa personalului calificat pe piața locală a muncii, „cu efecte negative asupra productivității și implicit asupra costurilor salariale” a făcut ca profitul net al firmei Comelf Bistriţa să fie cu 700.000 de lei mai mic în 2017 faţă de anul precedent, scăzând de la 4 milioane de lei la 3,3 milioane de lei.

Conform unui raport prezentat Bursei de Valori Bucureşti (BVB), numărul mediu de personal a scăzut în cursul anului 2017 de la 1125 în anul 2016 la 1024 salariați în anul 2017.


Personalul Comelf pe niveluri de calificare se prezintă: studii superioare: 262 persoane, studii medii: 211 persoane, școală profesională: 493 persoane şi muncitori necalificați: 37 persoane.

În 2017, au fost angajate 137 persoane, în principal tineri din rândurile foștilor elevi și studenți care au efectuat practică în societate, cât și de pe piața muncii, şi au plecat din companie 294. Indicatorul de fluctuație al personalului s-a situat în 2017 la 16%.

Pentru asigurarea forței de muncă pe termen mediu și lung, s-au continuat parteneriatele cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca extensia Bistrița și cu 4 grupuri școlare  (Colegiul Tehnic Grigore Moisil din Bistrița și Liceele Tehnologice din Lechinţa, Tîrlişua și Telciu) care califică lăcătuși construcții metalice, sudori și operatori CNC.

S-au amenajat și pus la dispoziția UTCN o sală de curs cu 100 locuri și patru laboratoare unde sunt primiţi în fiecare an studenți în practică. De altfel, în prezent sunt angajați studenți, cărora compania le-a acceptat un program flexibil pentru a se putea pregăti și frecventa facultatea și care, în majoritate, vor lucra în societate după absolvire.

Din cele patru grupuri școlare partenere efectuează practică în societate 259 elevi cărora le sunt asigurate echipamentul de lucru și de protecție precum și o masă caldă. Pe timpul vacanței de vară, în 2017, au fost angajaţi 75 elevi și studenți în activități direct productive.

„În acest fel, pe lângă problemele concrete pe care le-am rezolvat cu studenții și elevii, aceștia se adaptează mediului industrial și se integrează în colectivul nostru. Aceasta presupune costuri și un efort suplimentar legat de supraveghere, echipament, coordonare practică, dar este o metodă sigură de atragere a viitorilor angajați și de contracarare a lacunelor în pregătirea profesională, se arată în raport.

Tot aici scrie că „având în vedere poziția societății pe piața internațională, cerințele tot mai exigente ale partenerilor și pregătirea precară a absolvenților”, compania are în vedere pentru 2018 calificarea a 120 muncitori și cuprinderea în diverse cursuri de perfecționare a 200 de salariați.

Recrutarea personalului se face din tot județul Bistrița-Năsăud, scop în care se asigură toate condițiile pentru transportul angajaților la și de la locul de muncă.

Comelf are în total patru fabrici:

  1. Fabrica de Utilaje și Echipamente terasiere (FUET): care produce echipemente navale, macarale telescopice, componente pentru excavatoare și componente pentru mașini terasiere (brațe), carcase de motoare, carcase de generatoare electrice, sașie pentru turbine.
  2. Fabrica de Componente și Mașini terasiere (FCT): care produce mașini terasiere cu montaj final (concasoare, mașini de turnat asfalt), componente pentru mașini terasiere (sașie, brațe, râme), prese mobile pentru compactat caroserii auto, prese fixe și componente utilaje pentru compactat deșeuri metalice, macarale telescopice, subansamble pentru  autobasculante de mare tonaj.
  3. Fabrica de Produse din Inox (FPI): care produce echipamente din oțel inox (echipamente pentru centrale electrice cu turbine pe gaz, componente pentru instalații eoliene, componente pentru vagoane de transport marfă, componente pentru filtrare aer de combustie) și din oțel carbon (echipamente pentru centrale electrice cu turbine pe gaz, sașie pentru turbine, compresoare, generatoare, transportoare cu bandă metalică, componente pentru transport, montaj, componente pentru mașini de manevrat transcontainere);
  4. Fabrica de Filtre și Electrofiltre (FFE): care produce echipamente pentru desprăfuirea gazelor industriale, filtre pentru stații de asfalt, echipamente pentru centrale electrice cu turbine de gaz, echipamente pentru tratarea și epurarea apelor uzate, echipamente hidroenergetice, echipamente tehnologice.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS