Sănătate

Metode eficiente împotriva transpirației

Cum puteți să evitați apariția petelor de transpirație sub brațe și mirosurile neplăcute ce apar atunci când temperatura crește?

– O igienă ireproșabilă

Transpirația este utilă pentru a menține o temperatură constantă în organism, cu scopul de a asigura funcționarea organelor interne la parametrii normali. Transpirația este un fenomen natural. Problema constă în faptul că transpirația devine adeseori o chestiune jenantă, din cauză că este urât mirositoare. Mirosul neplăcut este cauzat de înmulțirea bacteriilor în zonele calde și umede ale corpului. Bacteriile apreciază aceste zone, unde se pot înmulți fără dificultate. Ele pot chiar să „colonizeze” hainele și din acest motiv apare necesitatea de a purta îmbrăcăminte curată în fiecare zi, pentru a evita această „invazie”, scrie site-ul linternaute.com, citat de Mediafax.

Doar igiena perfectă este soluția de care aveți nevoie pentru a contracara mirosul neplăcut al transpirației și pentru a îndepărta bacteriile. Spălarea cu săpun, cel puțin o dată pe zi, urmată de clătirea cu apă din abundență și de uscarea cu un prosop uscat reprezintă soluția pentru a elimina eficient aceste bacterii.

Pe de altă parte, zonele corpului acoperite cu păr reprezintă adevărate „cuiburi” pentru bacterii și din acest motiv trebuie să apelați fie la aparatul de ras, fie la tehnicile de epilare, pentru a evita mirosul neplăcut, dacă igiena zilnică nu este suficientă.

– Alegeți îmbrăcăminte din materii naturale: lână, in și bumbac

Deși transpirația reprezintă un proces ce apare în mod natural la început, ea poate fi agravată de purtarea unor articole vestimentare prea călduroase pentru anotimpul în care ne aflăm sau care sunt fabricate dintr-un material care nu permite pielii să respire. Se recomandă evitarea hainelor din materiale sintetice și alegerea acelor articole fabricate din bumbac, lână și in. Hainele ușoare și ample permit o mai bună aerisire și o mai bună reglare a temperaturii corporale.

O serie întreagă de haine „anti-transpirație” sunt fabricate deja de câțiva ani. Este vorba despre materiale sintetice care permit aerului să treacă prin ele, deoarece textura acestora este mai largă decât cea a vechilor țesături sintetice.

În plus, culorile închise absorb căldura soarelui și sunt „mai calde” decât culorile deschise, în momentul expunerii la razele solare. Purtați haine albe sau deschise atunci când mergeți la plajă, dacă vreți să vă simțiți bine.

– Bicarbonatul de sodiu – pentru a limita mirosurile neplăcute

Cunoscut și apreciat de multe secole pentru nenumăratele lui virtuți, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit cu succes în mai multe scopuri. Acțiunea lui fungistatică (care împiedică dezvoltarea bacteriilor) este foarte utilă atunci când este folosit ca agent natural împotriva mirosurilor neplăcute, la orice vârstă.

Amestecat cu puțină apă pentru a forma o pastă ce este aplicată direct sub brațe sau adăugând puțină pudră de bicarbonat de sodiu pe bila antitranspirantului dumneavoastră, bicarbonatul vă asigură o dispariție completă a mirosului neplăcut de transpirație.

Totodată, puteți să adăugați puțin bicarbonat și în mașina dumneavoastră de spălat pentru a vă debarasa de mirosul persistent de transpirație impregnat în haine. Pudra de bicarbonat poate fi presărată și în încălțăminte pentru a absorbi mirosurile deja prezente și pentru a preveni o dezvoltare viitoare a florei bacteriene în perioadele din an foarte călduroase.

– Un antitranspirant natural: piatra de alaun

Piatra de alaun este un mineral natural compus din sulfat dublu de aluminiu și de potasiu. Piatra este umectată ușor înainte de a fi frecată pe piele, în zona axilelor. Această piatră depune un strat subțire salin pe piele, care luptă eficient contra bacteriilor ce se fac vinovate de apariția mirosului neplăcut. Piatra de alaun nu diminuează transpirația, ea acționează doar asupra mirosurilor neplăcute cauzate de acest fenomen.

Piatra de alaun este utilizată de mult timp ca un antiseptic și ca un agent cicatrizant atunci când este aplicată asupra pielii proaspăt rase. Indiferent dacă este un produs de sinteză sau natural, piatra de alaun conține săruri de aluminiu și uneori săruri de potasiu.

Agenția franceză de securitate sanitară a produselor de sănătate (AFSSAPS) a emis un aviz în anul 2006, în urma polemicilor considerate nefondate despre o presupusă legătură între cancerul mamar și sărurile de aluminiu. Agenția s-a pronunțat în favoarea inocuității produselor cosmetice ce conțin săruri de aluminiu și pentru menținerea utilizării lor în deodorante. În prezent, niciun studiu clinic nu a dovedit existența concretă a unei legături între cancerul mamar și folosirea acestor tipuri de deodorante.

– Metoda clasică: deodorantele și produsele antitranspirante

Așa cum indică și numele lor, aceste produse au un rol odorizant, pentru a masca mirosurile neplăcute. Însă ele nu acționează direct asupra transpirației. Rolul lor este de a evita apariția mirosurilor neplăcute din cauza dezvoltării florei bacteriene. Deodorantele de tip spray au o acțiune mai puțin îndelungată în comparație cu cele de tip stick, a căror aplicare directă pe piele este mai eficientă decât aplicarea prin aerosoli.

Produsele antitranspirante acționează asupra scurgerilor de transpirație. Acțiunea lor constă în îngustarea porilor din piele, împiedicând în acest fel o scurgere abundentă a transpirației. Evacuarea căldurii din corp prin zona axilară va fi deci mai puțin importantă, corpul va elimina acest exces de căldură prin alte mijloace. Aceste produse sunt în general ușor parfumate, pentru a avea o dublă acțiune odorizantă. Antitranspirantele sunt deci mai eficiente decât deodorantele pentru limitarea transpirației și a mirosurilor asociate acesteia. Se recomandă aplicarea lor pe o piele curată și uscată, ce poate fi zilnică și sigură. Produsele fără alcool sunt de preferat pentru aplicarea pe pielea proaspăt rasă sau epilată. Ele pot fi aplicate la orice vârstă și nu au contraindicații speciale.

– Lămâi, mandarine, castraveți – dar nu condimente

Citricele au proprietăți antiseptice care limitează dezvoltarea bacteriilor și deci apariția mirosurilor. O jumătate de lămâie trecută peste zona axilară, dar și un parfum dulce cu aromă de mandarine, permit neutralizarea mirosurilor de o manieră cât se poate de naturală. Această metodă poate fi utilizată fără niciun risc și în cazul copiilor. Totuși, fiți atenți la zonele de piele vătămate sau proaspăt epilate: acțiunea antiseptică poate să provoace apariția senzației de usturime și să favorizeze apariția unor coșuri.

Proprietățile astringente ale castraveților permit o îngustare a porilor și limitează astfel scurgerea transpirației. O simplă rondelă trecută pe sub brațe permite evitarea mirosurilor neplăcute și o reducere considerabilă a transpirației. Acest tratament trebuie efectuat cu regularitate pentru a obține rezultate de durată.

Totodată, trebuie să evitați să consumați alimente condimentate – care „parfumează” transpirația – și să evitați consumul de piper și de usturoi, care nu doar amplifică senzația de căldură, ci și parfumează transpirația.

– Beți ceaiuri pentru a vă hidrata fără să vă încălziți

Așa cum se știe, în deșert se bea ceai cald, dar nu fierbinte. Într-adevăr, contrar obiceiului european de a consuma băuturi foarte reci atunci când ne este cald, senzația de sațietate hidrică este doar iluzorie. Absorbind lichide reci, corpul reacționează crezând că trebuie să se încălzească, iar atunci când consumă lichide prea calde, el vrea să se răcească. Rezultatul este un efect invers față de cel pe care îl speram. Consumul de ceai călduț este recomandat pentru evitarea transpirației.

Anumite plante au chiar calități antitranspirante, cum este cazul salviei. Administrată sub forma ceaiurilor, salvia este cunoscută de multe secole pentru virtuțile ei antitranspirante, în special datorită proprietăților ei tonice. Un vechi proverb spune: „Cine are salvie în grădină nu are nevoie de medic”.

Ceaiul de salvie are în plus avantajul de a fi un produs natural și are puține efecte secundare. Salvia poate fi folosită zilnic, sub formă de infuzie, timp de mai multe săptămâni, pentru a avea primele rezultate – care sunt spectaculoase, potrivit celor care au testat-o. Dacă organismul dumneavoastră reține prea multă apă, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră, înainte de a apela la ceaiurile de salvie.

Pe de altă parte, este bine de știut că alcoolul, cafeaua și tutunul sunt substanțe care pot favoriza transpirația excesivă, iar consumul lor trebuie să fie moderat, mai ales în lunile de vară, când temperaturile ating valori ridicate.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.