Actualitate Recomandări

Michael Shafir a vorbit la ”Ateneul de Bistrița” despre conflictul de lângă noi: Asta încearcă Putin

Invitatul celei de-a doua ediții a ”Ateneului de Bistrița”, serie de conferințe organizată de municipalitate pentru a dezbate tendințele de evoluție ale vremurilor noastre, a fost politologul româno-israelian Michael Shafir (78 de ani), profesor la UBB, considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa Centrală și de Est.

În deschidere, primarul Ioan Turc l-a prezentat pe Michael Shafir, ”o mare personalitate a lumii ebraice și a țării noastre”.

Michael Shafir a vorbit despre ”identitatea asumată și atribuită”, despre familia sa care era anticomunistă, despre emigrarea în Israel pentru că a vrut să scape de comunism, altfel nu ar mai fi rezistat și s-ar fi sinucis. El a spus că actualul conflict din Est este unul identitar: ”Putin a venit și le-a creat identitatea ucrainenilor. Dacă înainte se întrebau: ce suntem noi?, acum ei știu că sunt ucraineni, nu de stânga sau de dreapta. Identitatea rusă a rămas pe Rusia mare, asta n-au izbutit nici bolșevicii s-o înlăture, iar Putin încearcă în felul lui să își recapete statutul de mare putere, pentru că Rusia nu este astăzi o mare putere, ci o putere mijlocie, o putere regională, dar periculoasă, cu arma atomică foarte dezvoltată”.

Michael Shafir s-a născut la București, într-o familie de origine evreiască. În perioada comunismului a emigrat în Israel, întorcându-se în România în 2005. În prezent este profesor la Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și are dublă cetățenie, română și israeliană. Este autorul volumului ”România comunistă în perioada 1948-1985. O analiză politică, economică și socială”. A fost decorat de Președinția României cu Ordinul ”Meritul pentru învățământ” în grad de ofițer și de Regele Mihai I al României cu ”Medalia pentru loialitate”.

La prima ediție a ”Ateneului de Bistrița” a conferențiat Lazăr Comănescu. Invitat permanent este prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan, fost ambasador în Luxemburg și la Vatican.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.