Aproape 15 maşini pline cu miei şi iezi erau miercuri dimineaţa la ora 9.00 în piaţa de pe strada Tărpiului unde Primăria Bistriţa a deschis punctul de sacrificare a mieilor. Veniţi din toate colţurile judeţului, ciobanii s-au trezit că nu pot vinde mieii dacă cer bani mulţi pe ei, aşa că s-au adaptat şi au scăzut preţurile până la 10 lei/kg, cu 4 lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Explicaţia am aflat-o chiar de la unii dintre ei.
Ioan Budelecan – Mintiu: „Dăm mieii cu 12, 11, 10 lei kilogramul, depinde. Care-s mai mari îi dăm cu 10 lei kilogramul. Piaţa merge slab pentru că-s mulţi miei. Am fi dat la export, dar nu mai iau. Au luat până alaltăieri, dar acum nu mai iau. La export s-a plătit cu 9 lei kilogramul. Azi am adus 30, dar mai am şi acasă. Anul acesta nu va fi criză de miei. Sunt chiar foarte mulţi. Cel mai mare miel din turma mea are 32 de kilograme, dar media e de 20 de kilograme”.
Daniel Tompa – Sigmir: „Mieii sunt potriviţi ca mărime. Noi cerem 12 lei/kg. Piaţa e foarte slabă anul acesta pentru noi. Sunt mulţi miei. Acum am venit cu trei, dar mai am acasă vreo 20 şi mai vin şi-n zilele următoare”.
Ioan Câmpan – Şieu Măgheruş: „Eu îi dau cu 12 lei kilogramul, numai că nu au bani oamenii. Deşi s-au scumpit furajele, am fost nevoiţi să ieftinim preţul. Anul trecut, la început, am dat cu 14 lei kilogramul. Acum e prima zi. Mai dăm şi pe internet, mai dăm şi de acasă, mai vin maşini. Eu nu am dat la export”.
Valer Făgărăşan – Sâniacob: „Vânzarea mieilor merge prost la ce costuri am avut cu oile. Sper că va mai creşte preţul în zilele următoare. Anul trecut, în primele zile s-a vândut cu preţuri între 13 şi 14 lei kilogramul. Anul acesta nu am putut să-i dăm la export. Nu au luat arabii. Doar italienii şi grecii au luat anul acesta. Habar nu am de ce n-au luat arabii. Poate că numai guvernanţii ştiu de ce s-a închis piaţa arabă. Românii ar cumpăra fiindcă respectă tradiţia, dar nu prea au bani”.
Toader Zaharie – Prundu Bârgăului: „Am dat mieii mari la export şi am venit în piaţă cu cei mai mici să-i dăm ca să putem urca cu oile la munte. La export am dat cu 12 lei, dar şi cu 9 lei kilogramul. Nu ştim unde i-au dus. Noi am dat vreo 70-80. Acum nu mai iau până după Paşti. Aici, la Bistriţa, piaţa merge slab. Anul trecut am dat cu 13-14 lei, acum în prima zi, preţul e 12-10 lei kilogramul de miel viu. Nu mi-a venit să cred că azi s-au dat şi cu 10 lei kilogramul. Nu se mai merită să mai ţinem noi. Avem vreo 300 de oi, dar la anul le reduc la 100. Avem de plătit la taxe de nu mai ştim de noi. Când tragi linie, nu mai rămâi cu nimic. Acum vin şi impozitele. Parcă 13 lei de oaie. Vom plăti din subvenţie, dacă nu vom da faliment”.
Iezii se vindeau cu 15 lei kilogramul.
Mai mulţi măcelari au fost la datorie chiar din prima zi şi au sacrificat mieii pe care i-au ales oamenii. Fiecare şi-a negociat tariful.
„Luăm blana, luăm 10 lei, nu avem taxă fixă. Faţă de anul trecut, mieii sunt mai ieftini. Anul trecut s-a vândut cu 12-13 lei, anul acesta s-a vândut şi cu 10-11 lei kilogramul. Dintr-un miel de 15 kilograme, dacă mielul e bun, omul rămâne cu 10 kilograme de carne. În final, preţul ar fi sub 20 de lei kilogramul, mai bun ca-n magazine şi în plus ştii ce cumperi”, a declarat Constantin Frunzilă, măcelar.
Bistriţenii care ţin neapărat să aibă miel de Paşte au venit încă din prima zi să cumpere. Mulţi au strâmbat din nas când au auzit cât cer ciobanii pe kilogram, dar în final tot au cumpărat.
„Vrem să cumpărăm miel, dar sunt foarte mari toţi pe care i-am văzut. Am negociat cu ciobanul şi mi-a zis că ne dă cu zece lei kilogramul. Nouă ni se par scumpi la pensiile noastre. Totuşi, parcă nu e foarte, foarte scump şi nu vrem să sărbătorim Paştile fără miel. Aşa e tradiţia”, ne-a declarat o doamnă.
Bistriţenii îşi pot cumpăra miei de pe strada Tărpiului până sâmbătă inclusiv.
Cristiana Sabău
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!
Pai, dupa impunerea taxelor la agricultori, dupa cresterea preturilor la curent si a impozitelor locale, era absolut normal ca pretul sa creasca cu cel putin 10%. Problema e ca, in „epoca de aur USL” lumea nu mai are bani sa ia 1 kg. de miel, nu un miel intreg. Prin urmare agricultorii nu au ce face, si lasa pretul cat sa poata da mieii, chiar daca nu castiga nimic din afacerea asta.
dottore,esti in campul muncii,bravo,combate ca din 2004 pana azi nu au crescut preturiel.
postact de servici ce esti.
Citat din articolul de mai sus: „Nu mi-a venit să cred că azi s-au dat şi cu 10 lei kilogramul. Nu se mai merită să mai ţinem noi. Avem vreo 300 de oi, dar la anul le reduc la 100. Avem de plătit la taxe de nu mai ştim de noi. Când tragi linie, nu mai rămâi cu nimic. Acum vin şi impozitele. Parcă 13 lei de oaie”
.
Fermierul Toader Zaharie din Prundu Bârgăului este tot un postac de serviciu, dupa mintea ta, asa-i?